TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung The Premiere LSP7T

Stor bild på litet avstånd

Samsung LSP7T är det bästa köpet i Premiere-serien, med lite jobb kan du få äkta bio hemma i vardagsrummet!

Av / 2021-02-21 - 08:00
Samsung The Premiere LSP7T

Ljud & Bild tycker

  • LSP7T ger en stor och knivskarp bild, med tillräcklig ljusstyrka för att fungera i (mörklagda) vardagsrum.
  • Lite krånglig att installera och ställa in – vi saknar motorstyrd optik.

LSP7T är den minsta modellen i nya Premiere-serien. Den kan projicera en bild på upp till 120 tum på väggen framför – på att avstånd av 30 cm. I takt med att du ställer projektorn närmare väggen så blir bilden mindre. Ställer du den alldeles intill väggen så blir bilden ungefär 80 tum. Med ett pris på 35 000 kronor är det inte så långt över de mest populära flatskärmarna i 75- och 85-tumsklassen. Så det här är kanske ett intressant alternativ till en ny storskärm?

Design

Båda projektorerna i Samsungs Premiere-serie har en slank och inredningsvänlig framtoning. LSP7T är den mer kompakta av de två, med ett skal av blank vit plast och ett ljusgrått tyg över högtalarna på framsidan. Anslutningarna är dolda på baksidan, tillsammans med av/på-knappen: tycker att den gärna hade kunnat sitta på framsidan, men Samsung misstänker nog att vi ändå använder fjärrkontrollen till vardags.

Samsung-projektorn står på tre gummifötter, där de två bakre används för att finjustera projektorns vinkel.

Projektorlinsen är monterad på ovansidan och strålar bilden snett upp mot väggen. LSP7T är för övrigt utrustad med en rörelsesensor som dämpar ljusstyrkan när något eller någon kommer nära i närheten av linsen. Du vill nämligen inte titta in i projektorljuset – då får du räkna med att bli väldigt bländad!

Samsung The Premiere LSP7T scaled
Samsung-projektorerna är gjorda för att placeras nära framväggen (upp till 11 centimeter). LSP7T kan projicera en bild på upp till 120 tum, medan toppmodellen LSP9T klarar upp till 130 tum. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Fjärrkontrollen är det nog många som känner igen: den är nästan på pricken lik de som ingår till Samsungs smart-TV-apparater. Detsamma gäller menysystemet, som innehåller många av finesserna från TV-världen. Strömningstjänster som YouTube, Netflix och Disney+ går att nå direkt från ”projektorns inre”. Det går också att dela innehåll från mobilskärmen via Wi-Fi eller AirPlay 2.

Annons

För de av oss som är vana vid Samsungs TV-modeller är det lätt att bli bekanta med skötseln av LSP7T. Projektorn startar snabbt och lyser upp väggen framför på bara några sekunder – betydligt snabbare än traditionella projektorer. Det hörs inte heller något irriterande fläktljud.

Samsung Premiere Tizen scaled
Inbyggda smarttjänster innebär att du kan titta på strömningstjänster direkt från projektorn utan att koppla in en mediespelare. Samsung erbjuder Netflix, Disney+, HBO och mycket mer – så länge du har abonnemang, förstås.

Installation

Innan man kan börja använda projektorn får man dock räkna med att göra en del inställningar.

Det räcker nämligen inte med att bara slänga upp den på TV-bänken och hoppas på en strålande stor bild!

Samsung-projektorn projicerar bilden i en oerhört skarp vinkel mot väggen eller filmduken. Man måste därför vara extra noga med placeringen för att undvika att bilden blir skev eller tappar skärpa.

Samsung Premiere adjustment scaled
(Foto: Audun Hage)

Även om Samsung har tagit med ett par digitala justeringsalternativ (bland annat keystone) så är det bästa att fintrimma efter man är färdig med den fysiska platsen.

För vår del ägnade vi en hel del tid innan vi var nöjda med bildens geometri och skärpa. Samtidigt slog det oss att många (särskilt barnfamiljer) förmodligen föredrar att sätta projektorn i taket: En liten ”knuff” räcker nämligen för att projektorn måste justeras in på nytt…

Samsung LSP7T screen size distance
För att få en bild av en viss storlek (till exempel 100 tum) måste projektorn placeras på ett visst avstånd och på en viss höjd. Allt står i en lista i Samsungs bruksanvisning. (Foto: Audun Hage)

 

Bildkvalitet

När vi fått bilden att passa innanför ramen på vår 110-tums duk kunde vi äntligen koncentrera oss på bildupplevelsen i praktiken. Och den var inte dum alls.

Det första intrycket är att det finns gott om ljus. Samsung-projektorn behöver inte stå i ett kolsvart rum för att ge en användbar bildupplevelse – det räcker med att släcka lamporna och/eller dra för fönstren om man tittar på dagen. Men som med de flesta projektorer får man naturligtvis bättre kontrast när det är riktigt mörkt.

Sedan blir vi imponerade av skärpan. Vi testar dagligen många 4K-TV-apparater på 55–65 tum, men det är verkligen något helt annat att se samma bild uppblåst i 110 tum!

Eftersom Samsung-projektet har direkt tillgång till YouTube och Netflix finns det gott om innehåll att vältra sig i. Vi ser alla små detaljer, utan minsta antydan till pixelstruktur eller rutmönster. Vi hittade ett par läckra klipp från Eugene Belsky på YouTube, när de är som bäst så ser de helt enkelt magiska ut.

P2041558 scaled 1 P2041552 scaled 1 P2041503 scaled 1 P2041497 scaled 1 P2041501 scaled 1
<
>
(Foto: Audun Hage)

Vi noterar dock att bilden inte är lika skarp över hela bildytan. Vi kan justera bilden för bästa möjliga fokus i mitten eller ut mot kanterna, men inte nödvändigtvis båda samtidigt. Det här beror förmodligen på svårigheter med optiken och den skarpa vinkeln.

Som vanligt för DLP-projektorer med färghjul måste man ta hänsyn till att somliga kan uppleva den så kallade regnbågseffekten i bilden. Men undertecknad upplevde inte detta som något synligt problem med LSP7T.

I övrigt måste vi säga att vi är ganska nöjda med färgåtergivningen: Samsung har utrustat LSP7T med olika bildlägen, inklusive de relativt färgneutrala Film och Filmmaker Mode. Även om LSP7T inte åstadkommer lika spektakulära färgnyanser som storebror LSP9T så har den faktiskt färre synliga problem med färgförskjutning (kromatisk aberration). Detta innebär faktiskt att vi i vissa fall föredrar bilden från 7-serien före 9-serien.

Och kontrasten?

När det gäller allmänna bildparametrar som kontrast och svärta är Samsung-projektorn också bra, fast inte revolutionerande på något sätt. Ju ljusstarkare projektorn är desto mer ”ströljus” får man räkna med, och det märks att LSP7T har något gråare svart än de bästa 4K-modellerna från Sony som har en dynamisk iris (justerbar ljusöppning) för att åstadkomma optimal kontrast. Samsung-projektorn hänger inte heller med JVC:s ”kolsvarta” D-ILA-modeller när det gäller svärta.

P2041662 scaled
(Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Samsung har utrustat LSP7T med inbyggda högtalare och 30 watt effekt. Ljudet motsvarar ungefär vad man kan förvänta sig av en vanlig TV. Samsung-högtalaren skapar en ganska stor och tydlig ljudbild, med bra röståtergivning och duglig fyllighet i basen. Samsung har också lyckats lyfta ljudbilden lite, så att rösterna verkar komma från en punkt i mitten av bilden, och inte direkt från högtalarna. Vi konstaterar att vi är ganska nöjda med ljudet, men tror ändå att de flesta som funderar på en projektor i den här prisklassen föredrar ett separat, mer potent ljudsystem. Tack vare HDMI ARC-ljudutgången på baksidan är det lyckligtvis enkelt att koppla in en potent soundbar om man vill.

Slutsats

Så kallade short-throw-projektorer har länge präglats av grov bild med blek kontrast. I och med introduktionen av The Premiere kan Samsung erbjuda en projektor som har en vacker bildkvalitet på ett kort projiceringsavstånd. LSP7T har bra kontrast och utmärkt skärpa, och en förmåga att måla upp en bild på upp till 120 tum. Du får vara beredd på att jobba lite med placeringen innan bilden sitter som gjuten, men när allt är klart kan detta vara ett bra alternativ till en storbilds-TV.

Karakter
Samsung The Premiere LSP7T
Premium

Också i detta test:

Samsung The Premiere LSP9T

Fantastiska färger, men …

Toppmodellen i The Premiere-serien målar upp en stor och ljusstark bild med spektakulära färger. Dessvärre har LSP9T även lite färgproblem som gör att den inte riktigt prickar helt rätt.

LSP9T har betydligt bättre ljusstyrka och bredare färgspektrum än den mindre LSP7T-modellen.
En del optiska utmaningar – bland annat färgförskjutning som kan vara distraherande för somliga.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild