TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung The Freestyle (SP-LSP3B)

Smidig miniprojektor

Samsung The Freestyle är en praktisk projektor när du behöver snabb och enkel videounderhållning i stort format – men den har sina begränsningar.

Av / 2022-04-14 - 08:00
Samsung The Freestyle (SP-LSP3B)

Ljud & Bild tycker

  • The Freestyle, är en kompakt, smidig och användarvänlig projektor som är enkel att ta med sig. Med hjälp av smarta funktioner kan den snabbt anpassa bildvisningen efter omgivningen.
  • Den lilla projektorn har en relativt svag ljusstyrka, som sätter gränser för var och vad den kan användas till.

Samsungs motto är ”screens everywhere” – skärmar överallt – och de kläcker ständigt ur sig nya idéer om var, och hur, du kan titta på din favoritunderhållning. Utomhus-TV:n The Terrace är ett bra exempel på det. Men en stor och tung TV passar naturligtvis bäst för fast montering. Hur gör du när du vill ta med videounderhållningen på en resa, eller vill ha en bild som snabbt kan flyttas från rum till rum? För sådant finns det numera bärbara projektorer som The Freestyle!

Samsung The Freestyle: Bärbar miniprojektor

Freestyle är en fiffig liten smart-projektor som är gjord för att tas med vart du än kan behöva en snabb och provisorisk bild. Med möjlighet till batteridrift ska den i teorin kunna blåsa upp en stor bild på upp till 100 tum på en tillgänglig yta (i praktiken är förmodligen 70-80 tum mer realistiskt).

En bärbar miniprojektor som är lika stor som en lite rymlig termos (!) kan förstås inte mäta sig med bildkvaliteten från en stor, stationär projektor – eller en TV för den delen. Däremot kan den vara väldigt käck för när man vill ha med sig videounderhållningen på resa eller behöver en bild som går att sätta upp snabbt, till exempel för snabba datapresentationer.

Samsung the Freestyle ceiling
The Freestyle väger bara 830 gram och kan snurras 180 grader för att visa video på närliggande ytor som bord, golv och väggar – eller i taket – utan att man behöver någon separat skärm. (Foto: Samsung)

Smart design

Utseendemässigt är The Freestyle snygg att titta på med sina kompakta mått: den cylindriska projektorn står på en liten rund fot som kan vridas 180 grader. Egentligen är den svart, men den har ett vitt gummiskydd som skyddar mot yttre påfrestningar. Detta går att byta ut mot skal i olika färger och Samsung har också en praktisk bärväska som extrautrustning.

Förutom projektorn med fot ingår det ett linsskydd, en fjärrkontroll och en USB-C-strömkabel i kartongen. Vad som inte ingår – tyvärr – är en micro-HDMI-till-HDMI-kabel, vilket krävs om du vill ansluta en extern videokälla, spelkonsol eller liknande. En sådan kabel borde Samsung skicka med, tycker vi – åtminstone en adapter.

Annons

Samsung The Freestyle remote

Om du har planer på att ta med dig projektorn på språng kan det nog vara en god idé att skaffa en av bärväskorna som Samsung säljer som tillbehör. Och dessutom klarar du dig inte utan ett ganska så kraftigt batteripaket! Vi testade The Freestyle i kombination med ett batteripaket från Sandstrøm (20V/3,25A, 5000 mAh) och upptäckte att det tog slut på mindre än två timmar. Så om du tänker ha en helkväll och binge-titta på filmer och serier är det helt klart en fördel att ha tillgång till ett vägguttag!

Obs! Samsung har ett passande batteripaket som tillbehör till The Freestyle, men det har vi inte testat ännu.

Inbyggda smart-funktioner

De som redan äger en Samsung-TV kommer enkelt att känna igen sig när det gäller styrningen. Projektorn har en tunnare variant av Samsungs TV-fjärrkontroll och samma användargränssnitt (Tizen) som vi känner igen från TV-apparaterna. Det innebär också att du får tillgång till en lång rad smarta funktioner som finns inbyggda i själva projektorn.

Så länge The Freestyle är ansluten till Wi-Fi ger den till exempel enkel tillgång till YouTube, Netflix, Apple TV och andra streamingtjänster, inklusive Samsungs egen TV+-tjänst. Den kan också spegla innehåll från mobilen via AirPlay 2.

The Freestyle är enkel att installera, oavsett om man gör det manuellt eller via Samsungs SmartThings-app. Vad som däremot är lite irriterande är att projektorn reagerar ganska långsamt på kommandon från fjärrkontrollen. Det kan lätt innebära att du trycker en gång för mycket. Jämfört med Samsungs blixtsnabba TV-apparater känns The Freestyle alltså lite trög.

Justeras automatiskt

Hela poängen med The Freestyle är att kunna sätta upp en bild på nolltid och ta ner den igen lika snabbt. Det är också här den verkliga utmaningen ligger, för att projicera en rak, stor och skarp projektorbild kräver oftast ganska mycket fintrimning!

För att lösa dessa problem är Freestyle-projektorn utrustad med automatiska nivå-, fokus- och keystone-sensorer, som ska hjälpa till att bevara korrekt geometri i bilden. Och flera av finesserna måste sägas fungera förvånansvärt bra.

Vi är riktigt imponerade av den automatiska keystone-funktionen, som snabbt anpassar vinkeln på bilden efter ytan den projiceras mot. Oavsett om du riktar projektorn mot närmaste vägg eller tak så justerar den automatiskt bildens geometri.

Att projicera allt annat än rakt framifrån skulle normalt ge en helt skev bild, men Samsung-projektorn lyckas alltså anpassa sig till ganska snäva vinklar och reagerar snabbt om man ändrar vinkel och riktning på bilden. Det här tycker vi är en oumbärlig finess, som helt klart bidrar till att göra projektorn med användarvänlig.

Det finns också en autofokus-funktion, men den fungerade bara halvbra. Vi fick en ännu skarpare bild genom att gå in och göra en manuell efterjustering.

The Freestyle har även möjlighet till automatisk färgkalibrering, via Samsung Smartthings-appen och en kompatibel mobil. Detta kan användas för att korrigera färgerna när du projicerar på något annat än en vit, neutral yta.

Samsung The Freestyle cover shot

Bildkvalitet

På bildsidan är The Freestyle utrustad med ett DLP-bildchip med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar), men innan vi går loss på bildkvaliteten kan det vara bra med en liten ”reality check” om vad du kan förvänta dig av en liten bärbar projektor som denna, och vilka krav som ställs på omgivningen för att ge en bra bildupplevelse.

För det första bör du naturligtvis projicera bilden mot en plan och jämn yta, helst en vit gipsvägg eller liknande – och självklart en duk om du har tillgång till en sådan. En vägg med randig tapet eller annan ojämn struktur är ingen bra idé om du vill ha en skarp och jämn bild.

Dessutom måste du vara medveten om att The Freestyle, precis som små projektorer i allmänhet, har begränsad ljusstyrka. Den faktiska ljusstyrkan ligger i praktiken närmare 240 ANSI lumen. Att projicera en enorm bild på närmaste vägg i fullt dagsljus är därför bara att glömma.

Som de flesta projektorer trivs The Freestyle definitivt bäst i mörka miljöer. Observera också att ju längre projektionsavstånd du har (för att få en större bild), desto svagare blir ljusstyrkan. Därför måste du antingen vänta tills det blir mörkt eller dämpa belysningen ordentligt för att få en stor bild med användbar kontrast.

Med de här reservationerna tycker vi att The Freestyle fungerar fint i förhållande till användningsområdet. Med tanke på den pyttelilla optiken tycker vi att den här Full HD-projektorn har bra skärpa när den är rätt fokuserad. Kontrasten är givetvis väldigt beroende av rummets ljusförhållanden, men så länge man dämpar belysningen tillräckligt kan man få en bild med bra kontrast och massor av detaljer. Färgåtergivningen är också utmärkt, med riklig intensitet i primärfärgerna.

Med det sagt så hade vi fortfarande önskat att Samsung hade lyckats pressa ut ännu mer ljusstyrka ur den lilla projektorn. Det hade möjligtvis gått ut över storleken och/eller prislappen, men kunde också gjort användningsområdet ännu bredare. Som det är nu får man leva med begränsad kontrast – det är bara med relativt små bildstorlekar, med projektorn nära väggen, som man får en ljusstyrka som kan jämföras med en vanlig TV. Sådant är livet i projektorland!

Samsung The Freestyle Lupin Netflix
Samsung The Freestyle är som de flesta projektorer, beroende på svag belysning för att ge bilder med bra kontrast. Vi tycker fortfarande att ljusstyrkan kunde ha varit ännu bättre. (Foto: Audun Hage).

Ljudkvalitet

I motsatta änden av den cylindriska projektorn sitter en enkel fullregisterhögtalare, som har till uppgift att tillföra ljud till bilden. Små miniprojektorer som denna brukar ha ganska hemskt ljud men The Freestyle har ett riktigt fylligt och starkt ljud i förhållande till storleken, med fin klarhet i röster och tillräckligt med bas för att ge lite rytm till musiken. Men för hemmabruk föredrar vi naturligtvis att kunna koppla den till en soundbar via HDMI-utgången.

Läs också Vi testar 6 bärbara projektorer i fickformat Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.

Slutsats

The Freestyle är en kompakt, smidig och lättskött projektor som är enkel att ta med sig överallt. Smarta funktioner som automatisk keystone och autofokus gör att projektorn enkelt kan anpassa sig efter omgivningen. Och med inbyggt Wi-Fi och streamingtjänster ger den enkel tillgång till underhållning.

The Freestyle är naturligtvis ingen ersättning för tvättäkta, stationär projektor, och kan inte heller jämföras med en TV. Ljusstyrkan är för begränsad. Däremot fungerar den briljant som en lättanvänd, bärbar och tillfällig bildkanon. Till tältet, husvagnen eller sovrummet kan det här vara helt genialt!

Karakter
Samsung The Freestyle (SP-LSP3B)
Basic
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild