TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Optoma HD67N

100-tums 3D på rea

Vill du ha full 3D-valuta för pengarna och kunna blåsa upp bilden på en 100-tums filmduk? Optoma har lyckats med den bragden för under 10 000 kronor!

Av / 2011-08-01 - 00:53
Optoma HD67N

Ljud & Bild tycker

  • 3D till fyndpris! Naturliga färger. Bra ljusstyrka.
  • Få inställningar. Begränsad svärta.

Optoma HD67N

Även om TV-apparater som klarar 3D har blivit billiga är det ganska så skralt med billiga 3D-projektorer. Ännu så länge kostar de billigaste 40 000 kronor, och de flesta ännu mer. Du kan därför tro att vi blev upphetsade när vi hörde talas om att Optoma hade en 3D-kompatibel projektor för femtusen kronor, och att totalpriset med den nödvändiga 3D-processorn och ett par glasögon inte är högre än 8 500 kronor. Vill man ha flera par glasögon kostar de en tusenlapp styck.

Projektorn HD67N har inte full-HD-upplösning, men 1280 x 720 (720p) är tillräckligt bra för att man ska kunna skilja på DVD och Blu-ray. Och när 3D-film snurrar i spelaren är vår erfarenhet att det extra djupet gör att man inte tänker på att upplösningen inte är full-HD (1920 x 1080).

Om du får din 3D-bild från PlayStation 3 ska du också veta att den ändå inte visar 3D i högre upplösning än 720p. Och det är värt att tänka på med tanke på att just spel gjorde att jag föll pladask för Optomas projektor.

Vad får man?
HD67N är liten och lätt och enkel att flytta runt på. Den är av typen DLP, vilket brukar ge ett bättre kontrastförhållande för pengarna än LCD. Men eftersom projektorn på egen hand bara ligger på lite drygt femtusen kronor är kontrasten ändå begränsad till 4000:1, medan den mer återhållsamt specificerade ANSI-kontrasten sägs vara 400:1 (i verkligheten är den nog lägre). Ljusstyrkan är 2000 Lumen, vilket är mycket för en hemmabioprojektor men helt nödvändigt när man tittar på 3D eftersom de aktiva glasögonen halverar ljusstyrkan.

Annons

Även om upplösningen är begränsad till 720 linjer stöder projektorn videosignaler på upp till 1080p, som sedan skalas ned. Den kan dessutom visa 24 bildramar i sekunden, om filmen eller spelet visas med det. Ingångar är det lite ont om, men de flesta behöver ändå inte mer än HDMI-ingång, VGA och komposit (komponentvideo går med VGA-adapter).

Begränsad zoom
Vad som förvånar oss är projektorns begränsade zoom. Den är så ineffektiv att Optoma lika gärna hade kunnat hoppa över den helt och hållet. Eftersom projiceringsavståndet är ganska så kort behöver projektorn inte stå långt från duken för att bilden ska bli för stor. Det innebär att det finns begränsningar för hur stora rum HD67N kan stå i. Å andra sidan är projiceringsavståndet praktiskt att ha i mindre rum, där bilden fortfarande kan bli maffig.

Bildkvalitet
I två dimensioner är bildkvaliteten tillräckligt hög för att man ska få fina film- och spelupplevelser. Ljusstyrkan är felfri vilket innebär att ljusa områden framträder tydligt och lyser ut i rummet. Filmen ”Avatar” är tillräckligt skarp och vi tycker att färgerna är naturliga och fina. Svärtan är inte riktigt lika bra, man får välja mellan att se detaljer i mörka områden, men få en ganska matt svärta, och att dra på ljusstyrkan för att få mer intensitet i bilden men tappa detaljer i skuggor. Vi hamnade på ett mellanting.

Optoma 3D XL
Bilden kan inte mäta sig med en 15 000-kronors HD-projektor, bilden är mattare hos HD67N och optiken är inte tillräckligt bra för att måla upp en superskarp bild. Men sammantaget är bilden ändå så bra att jag föredrar att sänka ljusstyrkan och njuta av den stora bilden i stället för att sätta på plasmaskärmen. För att inte tala om hur kul det är att spela bilspelet Gran Turismo 5 på en stor filmduk! Det är en upplevelse som inte gör att jämföra med en 50-tums TV.

3D-kvalitet
Så över till 3D. För att få 3D-bild måste Blu-ray-spelaren eller PS3-konsolen kopplas genom 3D-processorn Optoma 3D-Xl, vilket kräver en extra HDMI-kabel. Att spela Gran Turismo i tre dimensioner är sinnesjukt häftigt! Det känns inte bara mer äkta, att se djupet i spelet ger också en bättre översikt och det är lättare att veta när man ska börja bromsa inför en kurva. Personligen fastnade jag helt för det här spelet i 3D och ägnade en hel arbetsdag åt att spela igenom olika kartor, köpa och trimma bilar och förbanna att jag aldrig fick min Bugatti Veyron att ligga bra nog på vägen för att ta kurvorna rent. Jag fick nästan dåligt samvete för att jag satt och spelade på arbetstid, men kunde ju skylla på att det faktiskt var mitt jobb!

Film i 3D fungerar också bra, även om bildkvaliteten bleknar om man jämför med JVC DLA-X3 för 40 000 kronor. Med ”Avatar” i 3D har JVC-projektorn betydligt mer tryck och optiken är så pass mycket bättre att bilden är skarpare och färgövergångarna jämnare. Och det ska också påpekas att om du är känslig för DLP-teknikens regnbågseffekt, som kan synas som pulserande rött, grönt och blått i särskilt mörka scener, så blir det inte bättre av att bilden flimrar växelvis mellan vänster och höger öga. I synnerhet effekter när föremål skjuter ut ur duken kan kännas jobbiga. Därför hade det varit bra om projektorn hade kunnat justera parallaxen, alltså djupperspektivet. I så fall skulle jag ha dragit in bilden mot horisonten en aning.

För min egen del kunde glasögonen också ha suttit bättre på huvudet. Jag tycker att de är lite tunga och sitter lite löst, så jag kan inte röra på mig särskilt mycket med dem på. Inget stort problem, eftersom jag mest sitter still när jag tittar på film och spelar spel, men det bör påpekas.

Slutsats
Optoma HD67N är en projektor som visar 3D-bild tillsammans med processorn 3D-XL, och allt kostar under 10 000 kronor, inklusive ett extra par glasögon!

Upplösningen är inte full-HD, men 720p räcker fint för att man ska se hur mycket bättre Blu-ray är än DVD, och projektorn har tillräckligt bra bild för att man ska föredra den före plasmaskärmen på kvällstid. Åtminstone när det är dags för film. Men det är till spel i 3D som vi verkligen vill rekommendera HD67N. Vi fastnade direkt från första kurvan på racingbanan, den extra dimensionen gör underverk med spelkänslan!

Upplösningen är inte mycket att tala om i 3D, men en billig DLP-projektor som denna kan ge regnbågseffekter som tillsammans med flimrande 3D-glasögon kan upplevas som tröttande i längden. Särskilt om 3D-effekterna är extrema, så det hade varit bra om man kunnat justera parallaxen.

Med tanke på priset tycker vi ändå att Optomas projektorpaket är rena fyndet, helt utan konkurrens!

Om ljusstyrka och kontrast
När vi pratar om ljusstyrka och kontrast menar vi nivån på vitt och svart. Maximalt med ljus är vitt och minimalt med ljus är svart. Med kontrast menar vi skillnaden i ljusstyrka mellan det starkaste och det svagaste ljuset (i praktiken är helt avstängt ljus omöjligt eftersom det alltid läcker lite ljus från bildpanelen). 

Ljusstyrka anges i Lumen, medan svärtan anges med ett kontrastförhållande mellan det starkaste och svagaste ljus som projektorn kan återge (till exempel 1000:1).

I hemmabion vill vi naturligtvis ha hög ljusstyrka för att få så rent vitt som möjligt. Men ännu viktigare är att svart är helt kolsvart och inte grått. Ju högre ljusstyrka desto mer ströljus från bildpanelen och därmed en ljusare svärta. De bästa hemmabioprojektorerna brukar ha en ljusstyrka på någonstans mellan 1 200 och 2 000 Lumen. När en projektor visar en 3D-bild stjäl glasögonen halva ljusstyrkan, vilket betyder att en 3D-projektor helst ska ha vara ännu mer ljusstark från början. 2 000 Lumen, som Optoma HD67N har, är inte helt optimalt men fungerar utmärkt i dämpad belysning.

Kontrasten speglar svärtan. Det är förhållandet mellan det ljusaste ljusa och det mörkaste mörka. Många tillverkare anger att deras projektorer har skyhöga kontrastvärden, till exempel 50 000:1. Detta är dock uppmätt med en helt svart bild, och gärna genom att manipulera bländaröppningen. Man ska därför inte låta sig imponeras av sådana siffror utan hellre titta på den reella kontrasten, alltså ANSI-kontrast. Den mäts med halva skärmen svart och halva vit, och brukar hamna någonstans mellan 200:1 och 500:1. Optomas ANSI-kontrast är specificerad till 400:1, vilket är mycket. Men även detta värde är i högsta laget och vi tycker inte att svärtan är så mörk att det kan vara helt sant.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild