TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Logitech Harmony Elite

Fjärrkontrollen som styr allt

Logitechs monsterfjärr tar steget utanför hemmabion till det smarta hemmet.

Av / 2016-02-02 - 06:00
Logitech Harmony Elite

Ljud & Bild tycker

  • Kontrollerar alla typer av apparater man behöver från fjärren. Smarta aktiviteter och snabbkommandon. Kan styras med app för Android och iOS.
  • Kräver tålamod att ställa in allt som man vill ha det. För kostsamt för vanliga konsumenter.

Vi får allt fler apparater i våra TV-bänkar. Förutom TV:n är det en TV-mottagare, en DVD- eller Blu-ray-spelare, en hemmabioförstärkare om man gillar film och kanske en spelkonsol. Och det medför att man också har tre-fyra fjärrkontroller som förhoppningsvis ligger där man hittar dem på soffbordet. Om inte en har råkat följa med till köket när man hämtade kaffe, eller ramlat ned mellan soffkuddarna en sen kväll.

För den som installerade alla apparater och kopplade ihop dem är det ganska självklart hur man kontrollerar hemmabion. Ska man titta på tv sätter man på TV-apparaten och TV-mottagaren och väljer rätt ingång på sin TV. Ska man kolla på en film så slår man på sin TV, förstärkare och Blu-ray-spelaren. Sen sätter man rätt ingång på TV:n och på förstärkaren. Men försök att förklara det här för partnern, eller ännu värre, för en gäst.

Det är här som multifjärren kommer in. Man kan stoppa alla fjärrkontrollerna i en låda och glömma dem, det behövs bara en. Och med Harmony behöver man inte heller fundera över vilka apparater som behöver kontrolleras. Istället har man förprogrammerade aktiviteter som kan heta något så enkelt som ”titta på TV” eller ”lyssna på musik”. En tryckning på aktiviteten så händer allting automatiskt. Det är både lättare att komma ihåg och går snabbare.

 

Harmony Elite

Även om fjärrkontrollen är den mest iögonfallande apparaten så är den faktiskt bara en bisak. Själva hjärnan i systemet är istället Harmony Hub. Det är en liten burk som man ställer i sin TV-bänk och som håller reda på all utrustning och skickar rätt IR-signaler till rätt apparat. Står de åtskilda i ett skåp ingår två IR-sändare som man kan placera ut i skåpet. Hub styrs med RF-signaler från fjärren så att man inte behöver ha fri sikt. Den kan alltså stå bakom en stängd dörr.

Annons
Hub är hjärnan i systemet och kan styras både med fjärrkontrollen och med en app. (Foto: Tillverkare)
Hub är hjärnan i systemet och kan styras både med fjärrkontrollen och med en app. (Foto: Tillverkare)

Men Hub kommunicerar även via Wifi och Bluetooth, vilket innebär att man kan kontrollera den från mobiler eller surfplattor. Och att den kan styra apparater som har Bluetooth-fjärrkontroller. Vill man komma billigare undan kan man köpa bara Hub och styra med appen, eller komplettera med den enklare och billigare fjärren Companion som inte har någon skärm.

 

Installation

Det enklaste sättet att programmera sin nya Harmony är att ladda ned deras program för Mac eller PC. Där lägger man till alla sina apparater och berättar hur de är ihopkopplade. Logitech har lyckligtvis en gigantisk databas över alla modeller på marknaden så risken är liten att den inte finns med. Såvida man inte har riktigt gamla och udda apparater. Men den är också riktigt duktig på att hitta uppkopplade apparater, som mina Sonos-högtalare som automatiskt lades till.

Därefter kan man börja programmera sina aktiviteter. Även här får man hjälp på vägen då den kan gissa vilka aktiviteter man behöver baserat på vad man har för apparater. Oftast räcker det att berätta vilken ingång som ska väljas. Man kan även lägga till kanallistor och välja favoriter för ännu enklare hantering.

Och genom att logga in på sitt konto så kommer alla inställningar att synkroniseras till fjärrkontroller och appar. Hur strömlinjeformat det än är så tar det en stund att ställa in hela hemmabion, speciellt om man har en komplicerad anläggning.

 

Användning

Det fungerar verkligen smidigt att hoppa mellan olika aktiviteter och det känns nästan som trolleri när apparaterna slår på och av sig, och rätt bild hoppar fram på TV-apparaten. Förutsatt att man har tänkt till när man programmerade dem. Och man får tänka sig för så att man inte manuellt slår på eller av apparater för då kan den bli förvirrad. Kommunikationen är ju enkelriktad så det kan lätt bli så att den slår av en apparat istället för på, om den var i fel ”läge”.

En förutsättning för att multifjärren verkligen ska kunna ersätta de vanliga är att man kan låta dem ligga kvar i lådan. Och det klarar Harmony med glans så länge man håller sig till vardagliga aktiviteter. Ska man exempelvis in och rota i inställningarna på förstärkaren så får man antingen tillbringa en stund med att programmera in knapparna i fjärren, eller helt enkelt ta fram den vanliga fjärren. Det är acceptabelt om det inte är något man gör varje dag.

För att komma billigare undan, köp Companion-fjärren utan skärm och komplettera med appen. (Foto: Tillverkare)
För att komma billigare undan, köp Companion-fjärren utan skärm och komplettera med appen. (Foto: Tillverkare)

En nyhet med Elite är att Logitech tänkt betydligt mer på det smarta hemmet än tidigare. Förutom sin hemmabio kan man också lägga till uppkopplade enheter som fjärrstyrda elkontakter och lampor. Fjärrkontrollen har till och med fysiska knappar för dem. Men ännu läckrare blir det om man blandar in dem i sina aktiviteter. Så att man kan köra igång ”god morgon” för att få en behaglig belysning, slå på kaffebryggaren och sätta igång morgonnyheterna.

 

Slutsats

Aldrig har det varit enklare att styra alla sina apparater med en enda fjärrkontroll. Förutom hemmabion nu även smarta hem-prylar. Logitech gör allting rätt med en bekväm fjärrkontroll med en lagom blandning av fysiska knappar och pekskärm. Installationen är så enkel den kan bli och resultatet är pedagogiska snabbkommandon för att titta på TV eller lyssna på musik. Vill man ha mesta möjliga kontroll med enklast möjliga handhavande ska man investera i en Harmony Elite.

 

Philips Hue

Den mest kända och tillgängliga smarta belysningen är Philips Hue. Den har nyligen blivit certifierad för Apples Homekit och är därmed lättstyrd från iOS, inklusive röstkommandon till Siri. Och det är ett av de märken som är lättast att styra från Logitech Harmony. De två kontrolldosorna kommunicerar med varandra så att man inte bara får tillgång till enstaka lampor, utan även scener och grupper. Du kan läsa mer om Philips Hue i vår Smarta Hem-special i februarinumret. Ett startpaket med brygga och tre lampor kostar ca 1 700 kr.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild