Bildkvalitet handlar inte bara om kontrast, inte enbart om ljusstyrka eller upplösning heller. Det är de olika egenskapernas synergi som avgör den totala bildkvaliteten. Med en angiven kontrast på hela 60 000:1 (med dynamisk iris aktiverad), 1600 ANSI Lumen och – bäst av allt – ett fullformats 2,35:1-objektiv som kan visa äkta Cinemascope-filmer med full upplösning, är det klart att konkurrenterna bör bli lite nervösa av Panasonic PT-AE3000.
Projektorn ser inte särskilt stilig ut, men fläkten är ganska tystgående och när vi upptäcker hur enkel PT-AE3000 är att sköta så förlåter vi den gärna. Det finns dessutom hela tre HDMI-ingångar, två komponentvideoingångar och en datoringång.
Bildkvalitet
Utan att göra några inställningar alls är projektorn helt enkelt bländande bra. Tillsammans med Sony har den testet bästa bild i okalibrerat tillstånd. Bilden är oerhört skarp, färgmättnaden är särdeles bra och det finns massor av detaljer i mörka områden. Sony har en lite mörkare svärta, trots Panasonics extrema angivna kontrastnivå. Men Panasonic har fler detaljer i skuggor, plus att den är mer kraftfull i ljusa områden. Himlar, ljus, eldsflammor, you get the picture… Den kraftigare lampan ger mer bländande scener. Bilden ger också ett bättre intryck av djup hos Panasonic, vi ser fler detaljer i skogar och gräs, och Leonardo DiCaprios skäggstubb är ett strå vassare i ”Blood Diamond”.
Efter kalibrering är skuggorna ännu lite mörkare. Det känns som om man tar bort en tunn slöja från bilden och djupet ökar. Sammantaget är bilden testets bästa, knappt före Sonys. Sonys projektor har mer mättade färger och bilden är lika skarp som hos Panasonic. En mörkare svärta talar också till Sonys fördel, men vi tycker att färgåtergivningen är jämnare, fokus är lite skarpare och detaljnivån i skuggor är aningen bättre hos Panasonic. Är den då värd 4 000 kronor extra? På anamorfa 2,35:1-filmer, som blivit allt vanligare, är svaret ja. PT-AE3000 återger dessa med högre upplösning, något som märks särskilt tydligt på en stor filmduk.
Också i detta test:
Sanyo PLV-Z700
Billig väg till HD
Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?
Epson EH-TW2800
Med opartisk blick
Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?
Optoma HD800X LV
Skarp som ett rakblad
Testets enda DLP-projektor har ett par kompromisser för att få ner priset. Men den har ändå en av testets bästa bilder!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser