För att få ner priset på HD800XLV har Optoma använt sig av en bildpanel av äldre typ, DarkChip 1 från Texas Instruments. Denna används numera mest i billiga kontorsprojektorer där svärtan inte är så viktig (i dag är DarkChip 2 och 3 vanligast). DLP-tekniken har just kontrast som främsta egenskap i förhållande till LCD, men det ska bli spännande att se om detta fortfarande gäller med den äldre bildpanelen.
Optoma har ingen optisk linsjustering, vilket sänker användarvänligheten. Man måste därför vinkla projektorn optimalt mot filmduken från början (takmontering ger bäst resultat). Dessutom hörs fläkten, särskilt på lågmälda scener. Den här projektorn passar bäst i hemmabiografer av den högljudda sorten.
Bildkvalitet
Om man kan leva med den surrande fläkten kan man glädja sig åt en gnistrande bild direkt när man tar upp HD800XLV ur kartongen. Svärtan är mörk och dessutom är ljusstyrkan mycket imponerande (2000 Lumen). Vitt är verkligen strålande vitt! Briljant optik i kombination med en bättre fill-rate än LCD gör dessutom bilden superskarp. Skarpast i hela testet, faktiskt! Färgerna har en ordentlig intensitet, vilket ger skogar och gräsmattor djup och detaljer. Detta tack vare BrilliantColor, som åstadkommer sekundärfärgerna turkos, rosa och gul som komplement till primärfärgerna röd, grön och blå. Färgåtergivningen känns ändå lite kall och klinisk, den blir lite mer ”digital” än LCD-projektorernas mer organiska bild. Eldsflammor är lite vitare än hos de övriga testdeltagarna. Dessutom har projektorn en viss regnbågseffekt, fast i ärlighetens namn märker vi knappt av den.
Med exakt kalibrerad svärta och vitnivå med hjälp av ”The Calibrator” är bilden ännu mer gnistrande. Den har bättre djupkänsla och ännu mer välmarkerade mörka områden. Äntligen kan film noir som ”The Dark Knight” och den första ”Terminator” avnjutas i all sin mörka prakt och ge de dunkla intryck som de var tänkta att leverera. För de här pengarna har Optoma-projektorn den bästa bild vi sett hittills, och den ligger baske mig inte långt efter de dyrare modellerna från Panasonic och Sony!
Också i detta test:
Sanyo PLV-Z700
Billig väg till HD
Med ett pris på 16 000 kronor är PLV-Z700 definitivt en av billigaste HD-projektorerna. Kan den mäta sig med resten av deltagarna?
Epson EH-TW2800
Med opartisk blick
Epson tillhör våra favoriter när det handlar om mer kostsamma LCD-projektorer. Men hur klarar sig deras första 1080-projektor för under 20 000 kronor?
Panasonic PT-AE3000
Äkta bred- format
Tack vare lins i äkta 2,35:1-bredformat och imponerande kontrast har Panasonics projektor testets bästa bild.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser