I Sonys system är det bakhögtalarna som utstrålar mest byggkvalitet. Aluminiumkabinetten i ZR5 är välgjorda och har en bra tyngd trots de ringa måtten. Soundbar-högtalaren är också fin, det enda som gör oss en smula skeptiska är att den måste ligga ner och spela snett uppåt när den placeras på en bänk.
Trådlös uppkoppling går smärtfritt med SongPal-appen. Kom ihåg att alla högtalare måste kopplas till nätverket innan de grupperas via ljudlimpan. Och de behöver en uppdatering via nätverket innan de kan användas i surround. När det är gjort så klickar man på en ”Wireless Surround”-ikon i menysystemet.
Ljudkvalitet
Sony har klassens mest exakta avståndsinställning till bakhögtalarna, men lider lite av att man inte kan ange avståndet till soundbar-högtalaren. När man inte vet vilket avstånd den är inställd på så famlar man lite i blindo. Vi utgår från att den är inställd på 3 meters avstånd till soffan, vilket brukar vara standard.
Vi var lite skeptiska över en liggande ljudlimpa men Sony överraskar med en öppen och klar dialog som blandar sig fint i ljudbilden. Och med bakhögtalarna öppnar sig ljudbilden mycket mer än med enbart ljudlimpan. Det är ett stort lyft som gör det mer underhållande att titta på film. Explosioner kan naturligtvis inte mäta sig med hemmabioreceivrarna som du kan läsa om i en annan artikel i detta nummer, och ljudet är inte lika upplöst, men med tanke på priset och bekvämligheten låter det strålande.
Läppsynkningen är ganska så bra, det är bara ibland som vi noterar att dialogen hänger pyttelite efter läpprörelserna. Det är precis acceptabelt, även om det kan vara irriterande emellanåt.
Musik i surround går också bra. Subwoofern bör vara inställd på max ljudnivå, vilket gör ljudtrycket begränsat innan det planar ut och basen låter för tam. Tänk på att anläggningen spelar surround även med musik i stereo, man måste ta bort bakhögtalarna i ”Wireless Sound”-menyn för att lyssna i ren stereo. Till och med då försöker ljudlimpan måla upp ljudbilden på ett stort sätt och det låter därför en aning diffust. Musik i stereo är faktiskt mer behagligt genom ZR5-högtalarna än genom soundbar-högtalaren.
Slutsats
Sony har smidig skötsel, inte minst tack vare ljudlimpans skärmmeny. Ljudet är rent och öppet, både film och musik fungerar bra, med tydlig dialog och en omslutande ljudbild. Läppsynkningen är ganska så bra, det är bara ibland vi lägger märke till att ljudet släpar efter läpprörelserna pyttelite. Subwoofern bör nästan stå på max och den ger upp lite tidigare än resten av systemet när man spelar högt. Ur den synvinkeln når inte Sony inte riktigt upp till popcornnivå när det gäller hemmabioupplevelser.
Också i detta test:
Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Nästan som en dröm
Samsungs system låter bra och är lätt att använda. Men det kräver en del.
Philips Fidelio B5
Enkelt och suveränt
Du kan inte få det enklare än med Philips system. Det fungerar imponerande bra!
LG SH8 + 2 x H3
Ett säkert val
LG:s anläggning har ett rent och tydligt ljud och är enkel att sköta. Men ett par brister finns det.
Sonos Playbar + 2 x Play:1
Inget att snacka om!
Vi har letat och letat, men ännu inte hittat något som slår Sonos på sin hemmabana.
Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6
Medelmåttigt
Panasonic-systemet är bökigt att ställa in och låter inte särskilt bra.