Vi är väldigt förtjusta i Sonos Playbars enkla gränssnitt. Har du redan ett Sonos-multiroom-system så är den en naturlig förlängning i TV-rummet. Precis som andra Sonos-produkter styrs den enkelt med en app. Här finns ingen HDMI-ingång, i stället kopplas TV:n in i en optisk ingång. Dolby Digital stöds men inte DTS, vilket innebär att sådana filmer måste skickas ut från TV:n som en vanlig stereosignal, som sedan uppkonverteras till surround av Playbar. Det finns vägar att gå runt detta, som att koppla in en Blu-ray-spelare med multikanals PCM-konvertering direkt till Playbar, men den goda nyheten är att de flesta filmer har Dolby Digital-ljud.
Att koppla upp systemet går som en dans, det är smidigt att koppla in varje högtalare till multiroom-systemet och sedan är det bara att gruppera ihop till en surroundanläggning i appen.
Ljudkvalitet
I appen är det enkelt att göra en enkel kalibrering som ger subwoofern en perfekt nivå och ställer in ett ungefärligt avstånd till bakhögtalarna.
Det är uppenbart med en gång att ljudet är väsentligt mycket bättre än med de andra systemen. Dialogen, surroundljuden, allt. Deadpool har mer tryck, ljudlandskapet är stort och öppet och man får en större inlevelse när blodet sprutar och splatter-effekterna regnar! Skulle bara fattas annat när man ser prislappen, tänker du säkert. Men ta det lugnt. För tar man bort subwoofern så kostar inte Sonos mer än Panasonic-anläggningen. Och till och med då är Sonos bättre. Mycket bättre. Djupbasen försvinner, men basen är tillräckligt fyllig och så bra integrerad att detta är betydligt mer behagligt att lyssna på. Vi rekommenderar ändå subwoofern å det varmaste, för den tillför ljudbilden en extra dimension som vi inte vill vara utan. Men du måste inte köpa den med en gång, prova gärna utan först.
Musik i stereo och surround låter helt enkelt mer hifi än med konkurrenterna. David Bowies röst är närvarande och fyllig och ett piano klingar med attack och låter naturligt. Återigen är subwoofern värd investeringen, eftersom djupbas är viktigt för musik också. Men kvaliteten på basen från enbart Playbar gör att Sonos även utan sub både utmanar och överträffar flera av de andra testdeltagarna.
Slutsats
Tar man med subwoofern är Sonos-systemet betydligt dyrare än de övriga. Men tar man bort den så hamnar priset i samma klass. Och ändå är Sonos bättre än de mesta annat. Ljudet är mer naturligt, både på hög och låg volym. Vi rekommenderar subwoofern eftersom den lyfter både filmer och musik till en ny nivå. Betydligt dyrare, men väl värt det. Fast du behöver inte köpa den direkt.
Och användarvänligheten? På det området finns det fortfarande ingen som kommer i närheten av Sonos. Det enda vi saknar är stöd för DTS-ljud.
https://www.youtube.com/watch?v=a5-U-Q1fs-o
Också i detta test:
Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Nästan som en dröm
Samsungs system låter bra och är lätt att använda. Men det kräver en del.
Philips Fidelio B5
Enkelt och suveränt
Du kan inte få det enklare än med Philips system. Det fungerar imponerande bra!
LG SH8 + 2 x H3
Ett säkert val
LG:s anläggning har ett rent och tydligt ljud och är enkel att sköta. Men ett par brister finns det.
Sony HT-CT790 + 2 x SRS-ZR5
Naturlig klang
Sonys system är enkelt att ställa in och använda, och låter bra.
Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6
Medelmåttigt
Panasonic-systemet är bökigt att ställa in och låter inte särskilt bra.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser