SH8 har framåtriktade högtalarelement, där både Sonys och Panasonics pekar snett uppåt. Det är en bättre utgångspunkt för klar dialog på film, och dessutom en mindre diffus ljudbild med både film och musik.
Precis som hos Panasonic finns ingen skärmmeny, LG-systemet bör styras med en app i stället för med fjärrkontrollen som ingår. Vi noterar att ljudlimpan inte stöder HDCP 2.2, vilket vi fick bekräftat av att den inte skickar vidare Ultra HD-upplösning till TV:n, utan bara vanlig HD.
Det är enkelt att koppla in nätverket, bara att följa instruktionerna utan problem. Men se till att högtalarna kopplas till 5 GHz och inte 2,4 GHz, annars skorrar det i bakkanalerna och subwoofern droppar ut ibland. Appen fungerar rent allmänt bra, det är enkelt att välja ”party mode” och spela samma sak i alla högtalare. Men det är ju surroundljudet vi är intresserade av här.
Ljudkvalitet
För övrigt går det smidigt att ställa in bakhögtalarnas ljudnivå i appen. Vi gillar att fintrimma lite efteråt. Då fungerar film fint, Deadpool är tillräckligt spännande för att man ska bli sugen på popcorn. Återigen betonas hur mycket roligare det är med äkta surroundljud än med ljudbilden som soundbar-högtalaren målar upp på egen hand. Dialogen är ren och subwoofern hänger med fint. Basen är fyllig utan att vara seg. Det är faktiskt imponerande med tanke på att den är minst i testet.
Ett aber med LG är läppsynken, där ljudet är en aning fördröjt, mer än hos Sony och Panasonic. LG ligger precis innanför gränsen för vad som är OK.
Musik i surround låter öppet och klart och vi gillar att subwoofern är diskret och integreras väl.
Med musik i stereo måste bakhögtalarna kopplas ur, annars blir det oönskat surroundljud i dem. David Bowies röst i ”Lazarus” har mer fyllighet än med Sony och LG, och låter mycket bättre än med Panasonic. Men ljusare röster som Tori Amos låter lite luddiga längst ner i röstregistret. Pianot klingar däremot fint i sitt ljusare register. Multiroom-högtalarna H3 låter inte riktigt lika bra som Sony ZR5 på egen hand med musik, men funkar OK.
Slutsats
LG har en öppen och fin klangbalans och ett fint ljud i dialogen när man tittar på film. Surroundljudet med multiroom-högtalarna fungerar också bra, det enda vi verkligen kan klaga på är att ljudet från dialogen släpar efter läpprörelserna en smula. Inte mycket, men lägger man märke till det så är det svårt att släppa. Soundbar-högtalaren har ingen skärmmeny och överför inte heller Ultra-HD vidare till TV:n. Det löser man genom att koppla UHD Blu-ray-spelaren till TV:n och ljudlimpan till TV:ns ljudreturkanal (ARC).
https://youtu.be/kce9Uo-DiUc
Också i detta test:
Samsung HW-K660/K661 + 2 x R1
Nästan som en dröm
Samsungs system låter bra och är lätt att använda. Men det kräver en del.
Philips Fidelio B5
Enkelt och suveränt
Du kan inte få det enklare än med Philips system. Det fungerar imponerande bra!
Sonos Playbar + 2 x Play:1
Inget att snacka om!
Vi har letat och letat, men ännu inte hittat något som slår Sonos på sin hemmabana.
Sony HT-CT790 + 2 x SRS-ZR5
Naturlig klang
Sonys system är enkelt att ställa in och använda, och låter bra.
Panasonic SC-ALL70T + 2 x SC-ALL6
Medelmåttigt
Panasonic-systemet är bökigt att ställa in och låter inte särskilt bra.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser