TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony STR-DN1060

Nästan hela vägen

Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.

Av / 2015-10-24 - 05:00
Sony STR-DN1060

Ljud & Bild tycker

  • Högtalarkalibreringen går superfort, receivern är i stort sett enkel att använda och låter tufft. SongPlay-appen fungerar utmärkt för att strömma musik.
  • Det hände att vi inte fick något ljud via HDMI. Lösningen var att rycka ut kabeln och stoppa i den igen. AirPlay fungerade mindre stabilt än med de övriga testdeltagarna. Dolby Atmos och DTS:X saknas.

Den senaste tiden har Sony satsat hårt på att utöka funktionaliteten, i form av trådlös multiroom. Tillsammans med andra Sony-produkter som också är kompatibla (leta efter SongPal-loggan) spelar de med DN1060-receivern via det trådlösa hemnätverket. Det gäller exempelvis senaste generationen trådlösa högtalare från och med SRS-X77 samt ljudlimporna NT3 och ST9.

Under den första inkopplingen blir man guidad genom en meny där man enkelt ställer in systemet för första gången. Väldigt enkelt. Den kolumnuppdelade skärmmenyn är överskådlig och receivern är i stort sett enkel att sköta. App-styrningen görs med SongPlay för iOS och Android, därifrån styrs egentligen musiken bara från diverse källor som Spotify, YouTube och direkt från mobilen eller en nätverksdator. Receiverns andra funktioner styrs från fjärrkontrollen som ingår. DN1060 stöder högupplösta ljudformat, inklusive DSD.

En hake med kvalitetsintrycket är att vårt testexemplar inte alltid var lika välvilligt med HDMI. Ett par gånger kom det inget ljud, då var vi tvungna att koppla ut och in kabeln igen. Eller så kan man stänga av receivern helt (standby räcker inte, så länge du inte stänger av HDMI Standby). Musik via AirPlay drabbades också av dropouts emellanåt, trots att den var inkopplad med nätverkskabel. Sonyn kan däremot ge bättre ljud med Bluetooth än de andra, om du har en LDAC-kompatibel Sony-mobil.

 

Ljudkvalitet

Sony levererar ljudet rytmiskt och rappt, med bättre kontroll på höga ljudeffekter än Denon. Övertoner låter rundare och mjukare hos Sony, som bara saknar lite öppenhet i filmdialoger. Sonys EQ-inställning färgar ljudet en smula i standardläget (Engineer) men har å andra sidan Front Reference-funktion som bevarar mer av högtalarnas klangkaraktär. Autokalibreringen av högtalarna är för övrigt testets snabbaste. Det går blixtsnabbt! Det enda vi var tvungna att gå in och fintrimma var delningsfrekvensen, som sattes för högt.

Annons

Sony_STR-DN1060_bak
Sony har tillräckligt med HDMI-ingångar. Multikanals analogutgång är det däremot ont om.Foto: Sony

Musik i stereo låter klart bäst med Pure Direct-funktionen. Då framträder slidegitarren i Tracy Bonhams countryblues-låt ”This Here’s My Grandpa’s Guitar” lekfullt och krispigt. Matona-remixen av Astrid S-hitten ”2AM” har bra med tryck, fast inte fullt lika mycket som med Yamaha. Sony är lite tunnare i basen.

 

Slutsats

Sony har tagit steget in i multiroom med sin STR-DN1060, vilket gör att den fungerar ihop med likasinnade Sony-produkter i ett system. Den gör mycket bra och låter bra. Den dundrar inte lika tungt i basen som de kraftigaste, men upplevs å andra sidan som snabbare än de flesta.

Det hände att vi inte fick ljud via HDMI och var tvungna att koppla ur och i kabeln. AirPlay var inte heller alltid lika stabilt.

Sony_STR-DN1060_app
SongPal-appen används främst för att strömma musik.

Också i detta test:

Onkyo TX-NR646

Övertygande debutant

Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.

Onkyo-receivern är kanske den som har testets bästa ljud. Här får man både muskler och upplösning, bättre än vad prislappen antyder. Plus i kanten för Dolby Atmos.
Även om fjärrkontrollen har blivit bättre så finns det ett par brister i skötseln. HDMI-switching funkar inte alltid optimalt och rumskorrektionen hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Pioneer VSX-930

Distinkt kraft

Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.

Klart och öppet ljud samt tillräckligt med kraft gör detta till en mycket välljudande receiver. Dolby Atmos har den också, och inställningsmenyn har blivit mer överskådlig sedan sist.
Ljudet kan upplevas som en aning kallt och sterilt. Appens alla funktioner kunde ha presenterats på ett mer överskådligt sätt.
Läs hela testet

Denon AVR-X2200W

Lättskött

Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.

Användarvänligheten är suverän. Skärmmenyerna är överskådliga och baksidan är okomplicerad och fin. Högupplösta musikformat kan strömmas och Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
Det saknas lite kraft och hårda s-ljud blir lite övertydliga. Multikanals förförstärkarutgång saknas, så det går inte att koppla in mer kraft.
Läs hela testet

Yamaha RX-V779

Bäst i klassen

Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

Yamaha har tuffast bas i klassen, på samma gång som det finns upplösning nog för att skildra musik och detaljer i ljudspåret med stor övertygelse. Skivspelaringång och multikanals analogutgång betyder stor flexibilitet och pricken över i är multiroom-funktion.
Ljudbilden hade kunnat vara mer genomskinlig. MusicCast-funktionen har utrymme för förbättring.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild