: Denon AVR-X2200W

Lättskött

Denon har fattat det här med att göra lättbegripliga och snygga skärmmenyer. Den här receivern är en fröjd att använda och låter riktigt skapligt.

Ljud & Bild tycker

Användarvänligheten är suverän. Skärmmenyerna är överskådliga och baksidan är okomplicerad och fin. Högupplösta musikformat kan strömmas och Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.
Det saknas lite kraft och hårda s-ljud blir lite övertydliga. Multikanals förförstärkarutgång saknas, så det går inte att koppla in mer kraft.
 • Video: 3D och 4K-uppskalning (HDMI 2.0/HDCP 2.2)
 • HDMI: 8 in, 2 ut
 • Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (5.1.2), DTS:X
 • Effekt: 95 watt per kanal (8 ohm, 2 kanaler drivna samtidig)
 • Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT
 • Nätverk: Wifi och Ethernet
 • Strömning: AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
 • App-styrning: Denon Remote App
 • Skivspelaringång: Nej
 • Multikanals pre out: Nej
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6500 kr

Denon har verkligen fattat det här med användarvänlighet. Deras receiver har det kanske mest smakfulla och prydliga menysystemet i hela testet, med en tydlig startmeny som går igenom den första användningen steg för steg. Att den visar TV-bilden i bakgrunden av inställningsmenyn är smart och när den automatiska inställningen är klar kan man göra manuella fintrimningar för hand i realtid, så att man hela tiden hör vad som händer. Annars är det ju nästan hopplöst att lyckas!

Denon har färre kontakter på baksidan än de andra. De flesta analoga videoingångarna är borta (ingen använder dem ändå!) och här finns varken skivspelaringång eller någon flerkanals förstegsutgång. Du är alltså låst till den kraft som förstärkaren har att erbjuda och kan inte uppgradera. Det positiva är att baksidan är ovanligt välstädad, vilket förenklar inkopplingen. Och 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X finns på plats.

Musikuppspelning görs allra enklast med AirPlay och Spotify Connect, eller via Bluetooth. För uppspelning av högupplösta ljudformat ska man använda DLNA och en lämplig app på smartmobilen eller datorn.

 

Ljudkvalitet

Denon-receivern har ett mycket klart ljud och en stor, öppen ljudbild. Dialogen i ”Interstellar” är tydlig och filmmusiken är luftig och stor. Inte minst tack vare Audyssey MultEQ XT-rumskorrektionen som gör ett bra jobb med att justera klangen i alla högtalare. Med upp till åtta mätpunkter kan systemet göra sig välbekant med akustiken i rummet, och ge en mer homogen ljudbild på många sittplatser samtidigt.

Denon_AVR-X2200W_bak
Denon har den prydligaste baksidan och dessutom den bästa skärmmenyn. Foto: Denon

Denon fungerar utmärkt med film, men är kanske lite i överkant energisk i diskanten när man lyssnar på musik. Ed Sheerans röst i poplåten ”Thinking Out Loud” och raspandet på kontrabasen i Tracy Bonhams ”bluesiga” visplatta ”Wax & Gold” skildras på tydligaste sätt. Denon kan dock upplevas som lite överenergisk i diskantregistret jämfört med konkurrenterna. Pure Direct-ljudläget låter bättre, men inte lika avslappnat och finkornigt som de allra bästa i klassen.

Det är främst i de mest extrema ljudeffekterna vi saknar lite mer krut. Ljudet plattas till och låter lite hårt i de tuffaste actionsekvenserna, och det är uppenbart att det saknar lite muskelkraft jämfört med Yamaha och Onkyo.

 

Slutsats

Denon AVR-X2200W är verkligen en dröm att använda tack vare de tydliga skärmmenyerna, och anslutningspanelen på baksidan är testets prydligaste. Den senaste app-styrningen är bättre än förut men på grund av den minimalistiska strukturen får man inte koll på allting.

Ljudkvaliteten är bra, med en klar och öppen ljudbild som största styrkan. Det saknas en aning upplösning i övre diskanten, vilket kan göra s-ljud lite övertydliga, och det saknas lite kraft. Men helt klart godkänt från Denon!

Denon_AVR-X2200W_app
Fjärr-appen är överskådlig men väl minimalistisk.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Onkyo TX-NR646 - Övertygande debutant
  Onkyos receiver låter strålande med både film och musik. Den saknar bara det där lilla sista i användarvänlighet.
  Pioneer VSX-930 - Distinkt kraft
  Receivern från Pioneer låter klockrent och har tillräckligt med muskler för att utmana de allra tuffaste.
  Sony STR-DN1060 - Nästan hela vägen
  Sony-receivern har gott om funktioner, låter tufft och har trådlös multiroom-funktion. Men den är inte helt felfri.
  Yamaha RX-V779 - Bäst i klassen
  Med grym baskontroll och genomgående enorm underhållningsfaktor sätter Yamaha backrekord – med telemarkslandning!

  Läs också

  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.