Lilla HT-MT500 är bara hälften så bred som en vanlig soundbar. Förutom att passa bra till små TV-apparater är den enkel att flytta runt och använda som Bluetooth-högtalare om man vill. Subwoofern är dessutom tillräckligt platt för att få plats under soffan.
Utöver Bluetooth har MT500 trådlöst wifi och inbyggt Spotify. Musiken går att strömma via Chromecast, men inte alla appar fungerar. Bland annat inte Tidal. Behöver du inte strömning, multiroom eller bakhögtalare – som i det här fallet heter SRS-ZR5 – så kan du köpa HT-MT300 som är identisk men kostar hälften så mycket.
Sonys soundbar har inga HDMI-ingångar, men en HDMI-utgång som stöder ljudretur (ARC) från kompatibla TV-apparater. Har du en projektor eller en äldre TV så får du använda optisk digitalingång i stället.
Installation
Soundbar-högtalaren och subwoofern är trådlöst hoplänkade från början. Det är enkelt att koppla dem och bakhögtalarna till hemnätverket med hjälp av Music Center-appen och gruppera dem som önskat. I vårt fall definierade vi ZR5 som bakhögtalare.
Ljudkvalitet
Med subwoofern under soffan finns ett separat Sofa Mode som ger renare bas med den placeringen. Allt fungerar riktigt bra, det är tillräckligt med bas för det ska fladdra lite i byxbenen när man tittar på film. Det kittlar i baken när Mad Max stora, djupa röst pratar i början av Fury Road. Gillar du inte det här så kan subwoofern ställas borta vid TV:n. Då är den enklare att integrera ljudmässigt också.
Röster har ett förvånansvärt klart ljud, och även om HT-MT500 har ett amputerat utseende så är ljudbilden bredare än man skulle kunna förvänta sig. Den kan visserligen inte mäta sig med högtalare av fullstorlek, men så våldsamt långt efter ligger den inte.
Och med bakhögtalarna som drar ljudbilden bakåt och utåt blir filmupplevelsen en extra angenäm historia. Ljudet är välbalanserat och naturligt, plus att ljudet är kraftfullare än vi hade trott. Musik fungerar också bra. Men stereoljud avkodas alltid till surround och det går inte att få ren stereo förrän man kopplar bort bakhögtalarna helt. Till exempel genom att dra ut strömsladdarna. Då märks det att soundbar-högtalaren saknar lite bredd, men rent tonalt låter det bra. Sångröster och stråkinstrument låter fint, men rock kan kännas lite tunt och platt.
Slutsats
Anläggningen från Sony bygger på en pytteliten soundbar, men skriv inte av den bara för det. Tillsammans med bakhögtalarna låter det förvånansvärt stort och fängslande. Ljudet är naturligt och luftigt, med fin diktion i dialogen. Film fungerar utmärkt så länge du inte förväntar dig ett ljudtryck som kan simulera jordbävningar. Det får du inte här, och i större rum bör du nog ha något annat.
Inom sina gränser låter både film och musik helbra, och vi gillar att subwoofern kan gömmas under soffan.
Också i detta test:
Samsung HW-MS760 + SWA-9000S + SWA-W700
Gör det mesta rätt
Samsungs anläggning gör det mesta väldigt bra. Det finns egentligen bara ett problem.
Heos Bar + Sub + 2 st Heos 1 HS2
Klassledaren
Ändligen en soundbar från Heos som är så komplett att den överträffar allt annat i klassen.
Sonos Playbar + Sub + 2 st Play:1
Fortfarande bland de bästa
Även om Sonos-anläggningen börjar bli lite till åren så är den fortfarande ett väldigt säkert köp.