HC4000 är den enda testdeltagaren som har Texas Instruments DarkChip 3-panel. Det är den näst bäst specade bildpanelen (även om detta chip finns olika prisklasser) och den klarar att ge bilden en väldigt bra svärta. Projektorns ringa storlek gör den lätt att flytta, och även om menysystemet inte har särskilt tilltalande grafik så är det intuitivt att använda. Fjärrkontrollen är också godkänd.
Trots en återhållsamt angiven kontrast och ljusstyrka, jämfört med de flesta andra, uppmätte vi faktiskt mer ljus än från Epson-projektorn (92,2 foot-Lambert och 29,3 Lumen vid 75 tum) och en ANSI-kontrast på 242,6:1 från duken.
Bildkvalitet
Direkt ur kartongen står ”Input Level” på Normal. Det har uppenbarligen med svärtan att göra, och bör ställas in på Enhanced för att bilden ska bli så mörk som möjligt.
Färgåtergivningen är naturlig och fin, fabriksinställningen är bäst av alla. Det syns framför allt i ansikten, men också om man mäter färgbalansen. Här behöver du egentligen inte pilla alls på färgerna, precis som det ska vara i den här prisklassen. Skulle du däremot vilja fullända färgerna så kan de fintrimmas i tre dimensioner (ton, nivå och mättnad). Kontrasten hos Mitsubishi är ett snäpp bättre än hos Epson, det syns på James Bonds kostym i ”Casino Royale”, detaljerna är intakta samtidigt som den är mörkare. Projektorn är dessutom väldigt bra på att konvertera 24 Hz till 60 Hz – inga hackiga kanter i diagonala linjer där, inte.
Så länge rummet är mörklagt ger den här projektorn en lika hög bildkvalitet som en bra TV. För att få en jämförelse uppåt kopplade vi upp Projectiondesign Avielo Quantum, som kostar nästan fyra gånger så mycket som HC4000, och skillnaden var faktiskt inte så stor som vi trodde. Visst skulle kräsna entusiaster förstå poängen med att köpa den dyrare projektorn, men om du inte riktigt vet vilka egenskaper du ska leta efter utan bara sitter och njuter av bilden, är Mitsubishi-projektorn mer än tillräckligt bra – och rena rama drömmen för 15 000 kronor!
Slutsats
Mitsubishis nätta HC4000 drar nytta av sin DarkChip 3-panel, som ger en väldigt bra svärta. Dessutom är färgerna mycket bra direkt ur kartongen. Här behövs knappt några bildinställningar alls för att bilden ska bli utmärkt. Det finns inget i bilden som avslöjar att detta är en projektor som kostar mindre än 25 000 kronor, och dessutom är kalibreringsmöjligheterna fina. Rent subjektivt anser vi att HC4000 är knappt bättre än Epson EH-TW3600, som också är en superb projektor.
Också i detta test:
Sammanfattning
Stor bild, stora upplevelser
Med undantag av en projektor visar detta test att en HD-projektor inte bara ger en stor bild för pengarna, utan också att den är bra.
Sanyo PLV-Z4000
Jumboplats
Sanyos PLV-Z4000 är testets dyraste projektor. Men den är långtifrån bäst.
Epson EH-TW3600
Strålande LCD
Testets billigaste LCD-projektor kommer från Epson. Med fin bild och bra kalibreringsmöjligheter är den klart en av de bästa i klassen.
BenQ W6500
Skarp och ljusstark
Denna ambitiösa projektor från BenQ målar upp en mycket skarp bild i hemmabion.
InFocus SP8600
Mycket för pengarna
InFocus minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser