TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Epson EH-LS800

100 tum på väggen – enkelt

Med en ”ultra short throw”-projektor som Epson EH-LS800 kan du få en enorm bild på väggen som försvinner när du inte använder den. Och bildkvaliteten är läcker!

Av / 2023-02-26 - 09:00
Epson EH-LS800

Ljud & Bild tycker

  • Epson EH-LS800 levererar en stor, skarp och ljus bild med strålande kontrast som passar för att titta i dagsljus.
  • Man får räkna med lite extra utgifter i form av en passande duk för att få riktigt bra resultat.

Så kallade Ultra Short Throw-projektorer (UST), alltså projektorer med ultrakort kastavstånd, – även kallade laser-TV – är en växande trend inom hemmabio. Tanken på en enorm skärm på väggen som går att gömma undan när man inte använder den, lockar förstås många. Särskilt som TV-skärmarna blir allt större och tar mer plats.

Med fysiska TV-apparater finns det en praktisk gräns för hur stora skärmarna kan vara (85–98 tum) innan de blir svåra att få in genom dörren utan att de delas upp i moduler. Med projektorer finns det däremot knappt några begränsningar …

100 tum på 10 centimeters avstånd!

I enkla ordalag är en Ultra Short Throw-projektor en projektor med speciell optik som gör att den kan ha extremt kort kastavstånd. Epson-projektorn vi pratar om här kan till exempel projicera en bild på hela 100 tum även om den bara står 10 centimeter från väggen, vilket är rekordkort. Flytta på den ett par centimeter till så kan du få en 120-tums bild hemma i vardagsrummet.

Fördelen med att kunna placera projektorn nära väggen är förstås att man utnyttjar ljusstyrkan på bästa sätt, samtidigt som installationen blir enklare än med en traditionell projektor. I stället för att behöva montera projektorn i taket och dra massor av sladdar kan du lägga den direkt på TV-bänken. Dessutom slipper du att någon skuggar bilden när de går förbi.

Epson EH-LS800: kompakt 4K UST-laserprojektor

Projektorspecialisten Epson är kända för sina prisvärda projektorer för hemmabio och dator- och presentationsbruk. Nykomlingen EH-LS800 är en efterträdare till EH-LS500B som funnits på marknaden ett tag. Vi pratar om en LCD/RGB-laserprojektor med 4K-upplösning som är speciellt framtagen för hemmabruk.

Annons

EH-LS800 har en RGB LCD-bildpanel med tre chip, kombinerat med en kraftfull 0,16:1-lins. LCD-projektorer har en fördel framför DLP-projektorer genom att de slipper den så kallade regnbågseffekten som vissa är känsliga för.

Med hjälp av en laser-fosfor-ljuskälla kan EH-LS800 leverera en ljusstyrka på upp till 4 000 lumen. Som jämförelse hade den förra UST-projektorn vi testade (Samsung LSP7T) bara 2 200 lumen och måste ställas 30 centimeter från väggen för att åstadkomma 100 tum.

Epson-projektorn har även ett inbyggt 2.1-ljudsystem signerat Yamaha, samt inbyggd Android TV, vilket gör att den i praktiken kan fungera som en fristående ljud- och bildmaskin.

Projektorn i sig är relativt kompakt och finns i svart och vit färg. Den är gjord för at kunna placeras på TV-bänken eller en hylla. Vi har även sett exempel på ”professionella” installationer där projektorn byggs in i en möbel så att den är helt dold.

Projektorn har en rörelsesensor som släcker laserlampan när någon kommer för nära optiken, för att undvika att man blir bländad av det starka ljuset.

Epson EH-LS800 front Epson EH-LS800 front right Epson EH-LS800 right
<
>
Epson EH-LS800. (Foto: Audun Hage)

Kan man projicera direkt på väggen?

I teorin kan du det, men resultatet kommer att bero väldigt mycket på vilken typ av väggyta du har. Träpaneler och tegel är givetvis uteslutet! Släta betong- eller gipsväggar fungerar bättre, men kan också ha en ojämn struktur som påverkar bilden. Det är ingen hemlighet att man ska använda en filmduk för optimala resultat.

Om du ska använda projektorn i dagsljus bör duken vara av typen ALR (Ambient Light Reflection) som är anpassad för UST-projektorer. En sådan duk har lameller som begränsar ljusreflektion från taket och omgivningen, samtidigt som den förstärker ljuset från projektorn under.

Epson har en UST-duk i 100 och 120 tum. Norske Dreamscreen har också tagit fram en motorstyrd ”Stealth”-variant som kan höjas och sänkas efter behov. Väljer du en sådan lösning kan du till exempel komma undan med en nätt liten 55-tums-TV på väggen i normala fall, som ersätts av en 100-tummare när det är dags för filmkväll!

Användning och finesser

Eftersom Epson har ett Android-baserat användargränssnitt får du även tillgång till massor av appar via Google Play-butiken. Tyvärr hittade vi inte Netflix bland dem, eftersom Epson saknar certifiering från den amerikanska streamingjätten. Andra appar som HBO Max, Amazon Prime och Disney+ gick dock att ladda ner. Chromecast är så klart också ett alternativ.

Många kommer nog ändå att koppla in en extern videokälla, till exempel Apple TV 4K, PlayStation eller Xbox, för att få tillgång till så mycket innehåll som möjligt.

Anslutningsmöjligheterna är hyfsade, med tre HDMI-ingångar, men det är värt att notera att de är av den äldre HDMI 2.0b-typen och inte den senaste 2.1 som har högre bandbredd.

Epson stöder upp till 4K/60 Hz-videosignaler, men inte 4K/120 Hz som du hittar i toppmodellerna LS120000 och LS11000 med HDMI 2.1-ingångar. Här finns inte heller något stöd för HDR-formatet Dolby Vision (bara HDR10). Fördröjningen (input lag) är cirka 22 millisekunder (1080p/60 Hz).

Epson EH-LS800 remote Epson EH-LS800 inputs
<
>
Anslutningarna är gömda bakom ett lock på höger sida. Bland annat tre HDMI-ingångar. (Foto: Audun Hage)

Installation

Projektorn är snabb och enkel att installera. Den placeras i 90 grader mot väggen och beroende på hur stor bild man vill ha kan den placeras på mellan 10 och 20 centimeter ut. Fötterna kan justeras så att allt är plant och dessutom har projektorn en manuell fokusjustering. Alltså går det att finjustera optiken elektroniskt, så att bilden står rakt och fyller ut kanterna på en eventuell filmduk.

Det ingår en praktisk fjärrkontroll som styr de flesta funktioner. Men vi tyckte att det ibland var lite förvirrande att växla mellan Googles Android-meny och Epsons egna undermenyer när vi skulle gå till en del inställningar.

Epson EH-LS800 setup Epson EH-LS800 setup (3) Epson EH-LS800 setup (2)
<
>
Epson EH-LS800. (Foto: Audun Hage)

Äkta 4K-upplösning?

Precis som många andra så kallade ”4K-projektorer” har EH-LS800 inte en äkta, native 4K-bildpanel, utan använder i stället en teknik som kallas pixelskift för att åstadkomma något liknande. Vad Epson kallar för 4K PRO-UHD är i verkligheten en 1080-panel där bilden förskjuts diagonalt med en halv pixellängd väldigt snabbt fram och tillbaka, så snabbt att ögat inte uppfattar det. Resultatet är inte riktigt på samma nivå som äkta vara, men ändå bättre än traditionella Full HD-projektorer.

Bildkvalitet

Så till det viktigaste av allt: hur bilden ser ut i praktiken! Projektorer har sina typiska svagheter där resultatet beror på ytan som bilden projiceras på samt rummets ljusförhållanden. Med det sagt måste vi säga att vi är imponerade av nivån på Epson EH-LS800.

Det första som slår oss är att ljusstyrkan är oerhört bra, betydligt starkare än till exempel Samsung LSP7T som vi har testat tidigare. Det gör att man är mindre beroende av att släcka ljuset eller dra för gardinerna för att få en bra bild.

Kontrasten och ljusstyrkan kan på många sätt påminna om en vanlig, fullgod TV! Visserligen inte som en MiniLED-TV med fullt ös i ljusstyrkan, men väldigt bra för en projektor.

Bildskärpan är också förträfflig. Epson når inte upp till de bästa 4K-projektorerna med äkta 4K-bildpanel, men fungerar ändå utmärkt. Med ultra short throw-projektorer kan det ofta vara svårt att få tillräckligt bra fokus i hela bilden på grund av det korta kastavståndet. Men Epson har lyckats väl med optiken de använder.

Skärpan i rörelser är också bra, och man kan ställa in interpolation/rörelseutjämning, beroende på hur förtjust man är i den så kallade ”såpopera”-effekten. Vi upptäckte att även snabba panoreringar i Formel 1-cirkusen Drive to Survive var mjuka och skarpa.

Färgåtergivningen är också klart godkänd, med starka och neutrala nyanser som inte påverkas nämnvärt av färgstick. Ferrari-rött får den rätta kulören.

När det gäller kontrast och svärta är Epson EH-LS800 givetvis beroende av ett mörkt rum för bästa resultat, men inte ens då kommer den att kunna mäta sig med de bästa bakprojektorerna från Sony eller JVC – eller Epsons egen EH-LS11000, för den delen.

Svärtan och kontrasten blir naturligtvis bättre när man dämpar belysningen och drar för fönstren. Svart kan till en början se lite grått ut.

LS800-modellen är inte avsedd för hemmabio i ett kolsvart rum, utan mer för blandat TV-tittande i ett vardagsrum med dämpad belysning. Och där tycker vi att Epson träffar mitt i prick.

P1010585 scaled
Epson EH-LS800. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

Epson EH-LS800 har ett inbyggt 2.1-högtalarsystem från Yamaha, som består av två små fullregisterhögtalare och en separat bashögtalare. Yamaha har också lagt till sin egen DSP-ljudenhet som bidrar med virtuell surroundeffekt.

Ljudet är helt klart användbart, med en klarhet och fyllighet som överträffar det typiska TV-ljudet vi är vana vid att höra. Röster framträder väl samtidigt som det är fin fyllighet i basen i musik och ljudeffekter. Det finns även en loudness-funktion som ger en extra bass boost men som kan låta lite ansträngd och förvrängd med film och bastung musik. Bör användas med måtta.

I 5.1-ljudspår fick vi också en tydlig känsla av ljud från sidorna. Nästan i mesta laget! Som tur är kan effekten både justeras och stängas av helt.

Många kommer nog att föredra att koppla EH-LS800 till en soundbar eller ett externt ljudsystem och då är det praktiskt att den har en ARC-ljudreturkanal via HDMI-kontakten.

Slutsats

Epson EH-LS800 är en mycket användbar UST-projektor som passar dig som vill ha en stor bild på väggen utan för många sladdar eller en komplicerad installation. I detta avseende tycker vi att Epson-projektorn håller vad den lovar genom en ljusstark, skarp och kontrastrik bild. Kom bara ihåg att budgetera för en ordentlig ALR-duk från början.

Karakter
Epson EH-LS800
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild