TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon AVC-X6800H

Hemmabions nya dimensioner

Det kanske inte är en så bra idé att höra vilka spektakulära upplevelser Denon AVC-X6800H kan åstadkomma. Det är svårt att gå tillbaka efteråt.

Av / 2024-02-28 - 12:00
Denon AVC-X6800H

Ljud & Bild tycker

  • Exakt och upplöst surroundljud, Dirac Live gör stor skillnad. Utmärkt användarvänlighet.
  • För de här pengarna hade vi hoppats på ännu mer kraft. Och varför måste man ge upp surroundkanalerna för att koppla in extra stereohögtalare?

De senaste åren har det skett en revolution inom hemmabio, med tredimensionella ljudformat som tar filmupplevelserna till nya höjder. Ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X utökar ljudbilden från traditionella 5.1- och 7.1-system genom att lägga till höjdkanaler och så kallat objektbaserat ljud. När ljudeffekter och röster kan placeras exakt i ett virtuellt rum – ut mot sidorna, framför, bakom eller ovanför oss – suddas gränserna mellan film och verklighet ut allt mer.

Denon_AVC_X6800H_front black 3
Foto: Denon

11 kanaler

Med elva förstärkarkanaler och stöd för alla nya 3D-format är Denon AVC-X6800H skräddarsydd för moderna format. Och skulle du känna att du behöver ytterligare ett par högtalarkanaler behöver du bara en stereoeffektförstärkare. Denon-förstärkaren har processorkraften för det.

Eftersom det inte finns någon FM-radiomottagare ombord definierar Denon detta som en förstärkare i stället för en receiver. Men eftersom den har både inbyggd streaming och internetradio genom Denons HEOS-plattform kommer ingen att reagera om du kallar den för en hemmabioreceiver.

Förstärkaren har inbyggt Spotify Connect, Chromecast och AirPlay. Tyvärr kan Tidal-användare inte använda Tidal Connect, vilket innebär att de inte får högupplöst ljud från Tidal. Själv använde jag därför en Apple TV-box för att testa Tidal med Dolby Atmos, samt en Blu-ray-spelare för att få full upplösning från vissa utgåvor.

Läs också Denon har överträffat sig själva Precis när du tror att Denon inte kan åstadkomma något bättre kommer 15-kanalaren AVC-A1H och får dig att inse hur fel du har …

Audyssey och Dirac Live

Som rumskorrektion används det beprövade Audyssey Mult-EQ XT32-systemet, som mäter och kalibrerar för upp till åtta mätpunkter runt lyssningsplatsen. Det fungerar väldigt bra, och i vårt rum med högtalarna gömda bakom en perforerad DreamScreen-filmduk gillar jag Reference-ljudläget, en klangbalans som Audyssey anser är idealisk.

Annons

Om du känner dig extra äventyrlig kan du prova Dirac Live. En licens kostar extra och du kan inte använda den medföljande Audyssey-mikrofonen utan måste köpa en annan. Till exempel Umik-1 från miniDSP. I gengäld får du ett av marknadens mest avancerade rumskorrektionssystem. Med ännu mer exakt ljud som resultat. Det är bara lite krångligt, eftersom du behöver en PC eller Mac, och en lång USB-kabel till mikrofonen.

Denon AVC-X6800H testrom 2
Enkel installation via skärmmenyn. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fyra subwoofers!

Förutom alla förstärkarkanaler kan AVC-X6800H styra upp till fyra individuella subwoofers och kalibrera ljudet individuellt för dem alla.

Fyra subwoofers kan verka fullständigt överdrivet, men förutom ett högre ljudtryck ger det en jämnare basfördelning i rummet, med färre döda zoner. Och med individuell bearbetning av varje subwoofer kan rumskorrektionen göra underverk för basresponsen.

Du kommer långt med två subwoofers också, och i vårt rum får vi bra resultat med en enda. Vår Procella-sub har visserligen dubbla 15-tummare, och saknar inte kraft på något sätt. Det här med antalet subwoofers är individuellt från rum till rum, men det kan absolut vara värt att testa med flera.

Användarvänlig

Denons fokus på användarvänlighet märks redan under installationen. Den första inställningen kräver en ansluten skärm, där det ställs relevanta frågor om antalet högtalare och subwoofers, innan systemet föreslår optimala anslutningar och gör nödvändiga inställningar.

Resten överlåts åt Audyssey MultEQ XT32, som mäter rummets akustik och justerar ljudet. Räkna med att avsätta minst en halvtimme för detta, kanske mer. Med Dirac krävs både en bärbar dator och ytterligare tålamod. Många platser måste mätas och det hela är lite komplicerat.

Jag måste säga att det är en mycket mer elegant lösning som Pioneer och Onkyo har i sina förstärkare, där kan man använda den medföljande mätmikrofonen – och Dirac-programmet finns inbyggt i själva förstärkaren. Om än i en mindre avancerad version.

Denon AVC X6800H testrom Atmos setup 1
Denon AVC-X6800H frågar var högtalarna är placerade för att veta hur den ska processa ljudet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Denon AVC-X6800H

När filmen börjar inser man att AVC-X6800H har finessen som behövs. Öppningsscenen i På västfronten intet nytt är väldigt bra att demonstrera med. Den svaga vinden susar genom skogen, mellan bergen, och skapar en enorm känsla av rymd. Om anläggningen håller måttet, vill säga.

Här finns inga problem. De fyra takkanalerna ovanför ett 7.1-system förflyttar oss till slagfältet en vinterdag, där frusna kroppar ligger utspridda. Projektiler kommer från så långt borta att man knappt kan höra skotten. Dramatiken skapas av projektiler som flyger genom luften och urskillningslöst genomborrar både jord och döda kroppar.

Läs också Värd varenda krona Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Plötsligt teleporteras tittaren rakt ner i skyttegraven, där granaterna exploderar och man befinner sig mitt i den intensiva kampen mellan liv och död. Det är riktigt nervkittlande och i den här pris- och kvalitetsklassen finns det tillräckligt med kraft för man ska kunna skruva upp ljudet så att man verkligen känner dynamiken. Kontrasterna mellan det svaga vindsuset, de desperata ropen och de köttsprängande granaterna. Som man säger: Jag har betalat för hela sittplatsen, men sitter bara på kanten.

Det finns en tydlig skillnad mellan komprimerat streamning-ljud och förlustfritt ljud på Blu-ray. Urvalet på disk är tyvärr begränsat, men ljudupplevelsen är desto bättre. Lyssna bara på den enorma rymden i Blade Runner 2049, den klangfulla dialogen och den stora dynamiken. För även om man får mäktiga upplevelser av Netflix och andra streamingtjänster så har jag sakta men säkert börjat leta i nätbutiker efter fysiska releaser.

Denon_AVC_X6800H_front black
Foto: Denon

Musikupplevelser

Musik låter också väldigt bra. Golvhögtalarna Bowers & Wilkins 603 S3 vill ha ännu mer kontroll och kraft, men mina egna Gallo Reference 3.5 sprudlar av dynamik och spelglädje. Har du ett par lättdrivna högtalare kommer Denon-förstärkaren att briljera med bra kvalitet.

Jag gillar särskilt klangen i sångröster och akustiska instrument. Tonåtergivningen är varm och luftig, och stereobredden växer bortom högtalarnas placering.

Klassisk musik i surround

Men det är med klassisk musik i surround som förstärkaren verkligen briljerar. Tuvayhun, skriven av Kim André Arnesen och Charles Anthony Silvestri och dirigerad med stadig hand av Anita Brevik, är i mina öron ett mästerverk.

Denon-förstärkaren förmedlar luften i rösterna från Nidarosdomens flickkör och Trondheimsolisterna på ett övertygande sätt. Dramatiken i flöjter, stråkar och slagverk är påtaglig. De många kanalerna arbetar tillsammans för att placera alla objekt med precision och upplösning. För mig är det helt uppenbart att om två förstärkare håller samma kvalitet, men en har fler kanaler, så kommer de extra kanalerna att lyfta ljudupplevelsen en hel del.

AVR-X6800H_8K_HDMI_Port
Foto: Denon

Stereomiss?

Även om förstärkaren ”bara” har 11 förstärkarkanaler så har den 13 högtalarutgångar. Så att man kan välja mellan bakre surroundkanaler och fyra takhögtalare (7.1.4), eller vanliga surroundkanaler och sex takhögtalare (5.1.6). Det är bra.

Men varför kan man inte ta de utgångar som inte används och i stället koppla dem till ett par extra fronthögtalare? Om man vill ha ett annat par högtalare för stereolyssning, vid sidan av ett mer filmorienterat högtalarsystem för surroundljud, så skulle jag vilja ha den extra högtalarutgången omvandlad till Speaker B.

Denon har Speaker B-alternativet, men bara om du offrar två förstärkarkanaler i surround. Alltså går ner från 11 till 9. Det är en liten miss om du frågar mig, för man behöver ju inte driva Speaker B på samma gång som resten. När Denon ändå har gett oss den extra högtalarutgången finns det ingen anledning att inte kunna omvandla den till en tvåkanalig huvudutgång om man vill det.

Vill ha ännu mer kraft

För att gnälla lite till tycker jag att AVC-X6800H mycket väl kunde ha haft ännu mer kraft. Prislappen är inte obetydlig och klarar man sig med två färre kanaler så har AVC-X4800H ungefär samma kvalitet och effekt för nästan halva priset. Ännu billigare än den är Onkyo TX-NR7100. Också den en kapabel 9-kanalare. Med andra ord är det en rejäl slant extra Denon vill ha för sina två extrakanaler.

Går vi ner till sju kanaler så hittar vi den betydligt billigare AVR-X2800H. Till en fjärdedel av priset på X6800H. Den har visserligen inte riktigt samma ljudkvalitet, och bara en subwooferkanal till skillnad från både 4800 och 6800 som har fyra.

Jag skulle bara rekommendera AVC-X6800H till entusiaster som faktiskt ska använda alla kanaler. Även då får den stark konkurrens från sin släkting Marantz Cinema 30 och från Onkyo TX-RZ70, Pioneer VSX-LX805 och Yamaha RX-A8A. Som vi dock inte har hunnit testa ännu.

Denon_AVC_X6800H_silver_lifestyle
Foto: Denon

Slutsats

Denon AVC-X6800H är en surroundförstärkare för hemmabioentusiaster. Med 3D-ljud och hela elva förstärkarkanaler ger den en ljudbild som omsluter och engagerar lyssnaren i ett tredimensionellt rum.

Rumskorrektionen från Audyssey lyfter upplevelsen. Den som vill kan betala för en Dirac Live-licens och få ännu bättre resultat. Och med separat processning för upp till fyra subwoofers blir det garanterar kontroll på basen i rummet.

Denon AVC-X6800H är ett bra val för den som vill ha en avancerad och kraftfull förstärkare till hemmabion. Den saknar dock inte konkurrens, och den är bara värd pengarna om du tänker använda alla kanaler.

Karakter
Denon AVC-X6800H
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild