TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon AVC-X3700H

Imponerande hemmabioljud

Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.

Av / 2021-02-20 - 06:00
Denon AVC-X3700H

Ljud & Bild tycker

  • Enorm ljudbild, suverän integration med Atmos-ljud. Klassledande användarvänlig med överskådligt menysystem.
  • Lite tam med musik i stereo.

En soundbar är idealisk för att förbättra ljudet i TV-rummet, men om du vill ha ordentliga hemmabioupplevelser så krävs det tyngre artilleri. Jodå, visst finns bra soundbar-högtalare – några av dem har till och med trådlösa bakhögtalare – som ger en bra och stor filmkänsla. Men vem försöker vi lura: ska det låta ordentligt så behövs något ordentligt. Och då finns det inget substitut för en häftig surroundförstärkare som driver dina favorithögtalare. Om du vill att det ska se diskret ut kan jag rekommendera väggmonterade högtalare eller – om du är praktiskt lagd och inte har någonting emot att såga i väggarna – inbyggda högtalare. Du behöver en riktig subwoofer också. Men under alla omständigheter börjar allt med förstärkaren.

Strunta i de billigaste förstärkarna

Du kan tjäna mycket på att gå direkt upp till 10 000-kronorsklassen när du ska välja hemmabioförstärkare. Du måste upp i den här klassen för att få tillräckligt med muskler för att fylla rummet med ett potent och rent ljud, på samma gång som förstärkaren återger tonerna med upplösning och trovärdighet. Och inte bara med film och TV. Det finns mycket bra musik som går att lyssna på i surround, vilket ställer krav på dynamik och klarhet. Missförstå mig inte, man får riktigt tuffa upplevelser i 5 000–6 000-kronorsklassen också, fast på bekostnad av de fina nyanserna i ljudbilden.

Om du inte behöver alla de 11.2 förstärkarkanalerna – och dessutom de 13.2 processorkanalerna – i den mer än dubbelt så dyra AVC-X6700H, så verkar den vi testar här, AVC-X3700H, som det mest förnuftiga steget nedåt. Som mellanting finns AVC-X4700H, men där betalar du extra marginellt högre effekt (20 watt mer per kanal) samt stöd för Auro 3D, ett udda surroundformat som få har användning för.

Denon AVC-X3700H front

AVC-X3700H. Foto: Denon

Annons

Dolby Atmos och DTS:X

I dag hör man knappast talas om hemmabio utan Dolby Atmos och DTS:X. Det här är två 3D-ljudformat som förutom ljud från alla sidor även ger ljud ovanifrån. Detta bidrar till större realism i ljudbilden, men även kravet på antal kanaler. En 9.2-kanalsförstärkare som denna från Denon är alltså ett vettigt alternativ.

3D-ljud får du genom att faktiskt montera högtalare i taket (två eller fyra är vanligast), eller genom att köpa speciella elevation-högtalare som ställs ovanpå front- och eventuellt bakhögtalarna och som sedan skjuter upp ljudet i taket så att det reflekteras ner på lyssnarna. Det fungerar, fast inte lika bra som takmonterade högtalare.

Simulerat ljud från ovan

Dessutom har Denon AVC-X3700H så kallat Dolby Atmos Height Virtualization och DTS Virtual:X, som med hjälp av avancerad digitalbehandling simulerar höjdkanaler från en traditionell högtalarkonfiguration, utan några höjdhögtalare alls. Detta fungerar ännu sämre än med elevation-högtalare, men om du absolut inte orkar hålla på med sådana så kan det ge en extra stor illusion av 3D-ljud jämfört med att ha det avstängt.

IMAX Enhanced

Förstärkaren är märkt IMAX Enhanced. Det betyder att den stöder IMAX och det påstås vara en hel rad sådana filmtitlar på gång från Sony. Bland annat genom Sonys egen strömningstjänst Bravia CORE i TV-modellerna från 2021 och framåt. Tiden får utvisa om det blir fler längre fram.

Såvitt jag kan förstå tycks IMAX Enhanced vara ett separat, dynamiskt HDR-format som ligger inpackat bredvid det vanliga, statiska HDR10. Om din TV stöder IMAX Enhanced får du ”den totala IMAX-känslan”, annars visas videotitlarna med vanlig HDR10.

På ljudsidan är det dock DTS:X som gäller för IMAX. Och Denon AVC-X3700H – och väldigt många andra förstärkare – stöder redan det, oavsett IMAX-loggan.

Denon avc-x3700h rear
Det finns tillräckligt med högtalarutgångar och så många som sju HDMI-kontakter på baksidan. Foto: Denon

8K-video och HDMI 2.1

Vad som däremot är väldigt intressant är att Denon-förstärkaren stöder 8K-videosignaler, och dessutom 4K med hela 120 Hz i bildfrekvens – plus variabel bildfrekvens vilket är användbart för datorspelare. Allt detta är inbakat i HDMI 2.1, detsamma gäller eARC som innebär att förstärkaren får högupplöst ljud från TV:n, direkt genom HDMI-kabeln. Om du vill kan du alltså koppla alla dina video- och spelkällor direkt till TV:n och sedan hämta ut ljudet högupplöst till förstärkaren genom en enda HDMI-kabel.

Högtalarsystemet

Det fasta högtalarsystemet i vårt testrum är ett Procella THX i 7.1-konfiguration, med ett par takmonterade Martin Logan SLM för Atmos-innehåll. Utgångspunkten för testet är ett 7.1.4-system, jag har inte testat med exempelvis 5.1.4, där de extra bakkanalerna är utbytta mot ett par extra kanaler i taket.

Förstärkaren har automatisk högtalarkalibrering med Audyssey XT-32, som justerar alla högtalare så att de ger nästan samma klangbalans i rummet. Det är därför inte så farligt om alla högtalare inte är av samma märke eller typ. Detta kan vara bra att tänka på om du har ett par småhögtalare som du inte vet vad du ska använda till. De kan få nytt liv som bakhögtalare i hemmabion.

För att utvärdera musik i stereo har jag använt våra golvhögtalare Sonus faber Olympica III, som är väldigt bra och enkelt avslöjar brister hos en förstärkare.

Denon AVC-X3700H remote
Fjärrkontrollen känns lite billig, men den är överskådlig och gör vad den ska. Tyvärr saknar den belysta knappar. Foto: Denon

Installation

Denon har en enkel steg-för-steg-installation som håller dig i handen under högtalarinställningen och källanslutningen. Det är nästan omöjligt att göra fel. För den som är van är det onödigt många steg att gå igenom, men man kan när som helst avbryta nybörjarinställningen och gå in i menyerna och ställa in parametrarna själv.

Högtalarkalibreringen från Audyssey, som görs automatiskt med hjälp av en medföljande mätmikrofon, tar ett tag. Man bör nämligen kalibrera med minst sex mikrofonpositioner i rummet, helst åtta. Du måste ta en ny runda med testsignaler varje gång mikrofonen flyttas. Räkna med att det tar en halvtimme, sedan kanske ytterligare en halvtimme för att göra finjusteringar manuellt om du tycker att det behövs. Delningsfrekvens och avstånd som valts till varje högtalare kan det hända att du vill ändra, om du känner dig bekväm med hur man gör.

I vilket fall som helst kommer Audyssey-genomgången se till att det låter bra. Men våra fronthögtalare blir nästan alltid inställda som ”large” när de ska vara ”small”, så det får jag korrigera själv. Annars kan det bli problem när ljudnivån ska vridas upp.

Klangideal

Audyssey rekommenderade ljudläge heter Reference och det är också detta som jag tycker låter bäst. Om du har väldigt bra högtalare och optimal akustik kan du prova med Bypass L/R, vilket undviker att justera klangbalansen i fronthögtalarna och i stället försöker få alla andra högtalare att låta som dem. Om du inte är nöjd med någon av de förinställda ljudkaraktärerna kan du köpa mobil-appen Audyssey MultEQ Editor för Android eller iOS och göra finjusteringar. Hos oss fungerar dock Reference-läget utmärkt.

Stor ljudbild

Med Ready Player One på 4K Blu-ray dundrar det loss i hemmabion. Det är oerhört tydliga och öppna dialoger som kommer genom Denon-förstärkaren. Men det mest imponerande är den enorma ljudbilden som omringar mig. Klangen i det virtuella garaget inuti spelet, där Aech fixar Art3mis motorcykel, är enorm och omslutande. Aechs röst är stor och djup, utan att vara grumlig. Och eftersom förstärkaren även ställer in EQ på subwoofern för att anpassa den efter rummet så är basen oerhört väl integrerad i ljudbilden.

 

Denon AVC-X3700H angle
AVC-X3700H. Foto: Denon

Naturtroget ljud

Precis som sin storebror X6700H har förstärkaren en naturlig klang där tredimensionellt ljud med Dolby Atmos verkligen kommer till sin rätt. Du kan bara glömma att få det här ljudet med någon soundbar, och då inkluderar jag även den svindyra Sennheiser Ambeo Soundbar för 25 000 kronor. Det är något helt annat med separata komponenter, när högtalare kan placeras fysiskt där ljudet faktiskt ska komma ifrån.

Lagom kraftfull

Jag saknade lite kraft i storebror för att den helt skulle kunna motivera prislappen. AVC-X3700H har av naturliga skäl ännu mindre muskler, även om den inte ligger så väldigt långt efter, och med tanke på det betydligt lägre priset kan man naturligtvis inte heller ställa riktigt lika höga krav. Jag anser därför att kraftresurserna här är mer i nivå med prislappen. Du kan få ännu större 3D-ljud med storebroderns extra förstärkarkanaler, men en 7.1.2-installation ger hinkvis med biokänsla! Eventuellt 5.1.4, om du hellre vill ha ett extra par takhögtalare än ett par bakre surroundhögtalare.

Ready Player One
Ready Player One: Klangen från garaget där Aech fixar Art3mis motorcykel är enorm. Foto: Warner Bros.

Musik

Precis som alla förstärkarsyskon med ”H” i slutet av beteckningen så har den här Denon-förstärkaren musikströmning med HEOS. Det är Denons egen strömningsplattform (som även Marantz använder) och den stöder de mest populära musiktjänsterna. Allt styrs enkelt med HEOS-appen på mobilen. Gränssnittet är användarvänligt och påminner om Sonos. Observera att Apple Music och YouTube Music inte stöds direkt, men eftersom förstärkaren har både AirPlay 2 och Bluetooth så går det ändå att lösa.

Musik i stereo är förmodligen där skillnaden är störst mellan AVC-X3700H och storebror X6700H. För även om det helt klart låter fint genom Sonus faber Olympica III, och det funkar fint även i 2.1 genom Procella-högtalarna, är inte lillebror lika bra på att betona kontrasterna i musiken. Klassisk musik får inte lika differentierade klangfärger och röster i annan musik framträder inte lika tydliga mot den musikaliska bakgrunden som med storebror. Och eftersom storebror fick se sig besegrad av en stereoförstärkare som Marantz PM7000, som kostar ungefär lika mycket som X3700H, behöver du inte gå upp till något dyrare än Rega Io för 5 500 kronor för att få bättre musikupplevelser i stereo än med AVC-X3700H. Den är däremot inte lika kraftfull, Denons surroundförstärkare har bättre tryck.

Konkurrenter

Det var ett tag sedan vi testade surroundförstärkare i den här prisklassen, så vi börjar lite på ny kula med den här från Denon. Marknaden har dessutom förändrats markant den senaste tiden, så det finns inte många konkurrenter att ta av.

Motsvarande förstärkare från systerföretaget Marantz heter SR6015. Den har exakt samma utrustning och funktioner, men en något större strömförsörjning och är specad att ge 5 watt mer per kanal. Den kostar femtonhundra kronor mer än Denon.

Närmaste konkurrenten från Yamaha är RX-A2A, som är ett par tusenlappar billigare än Denon AVC-X3700H. Vi har planer på att testa både den och Marantz-förstärkaren längre fram.

Några andra konkurrenter att tala om finns faktiskt inte eftersom Pioneer, Onkyo och Sony tycks ha kastat in handduken.

Denon AVC-X3700H lifestyle
Riktigt bra upplevelser kräver en riktigt bra förstärkare. Foto: Denon

Slutsats

Denon AVC-X3700H är en helt suverän hemmabioförstärkare för pengarna som stöder alla nya ljud- och videoformat du behöver. Inklusive 4K/120 Hz-video och variabel skärmfrekvens, vilket är perfekt för gaming. Den går hela vägen upp till 8K, vilket i en inte alltför avlägsen framtid kan bli den nya TV-standarden.

Rent ljudmässigt är förstärkaren väldigt bra, inte minst med 3D-ljudformat som Dolby Atmos och DTS:X som skapar en jättebubbla av ljud runt lyssnaren.

Med tanke på priset kan jag inte säga att jag saknar någonting, även om ännu bättre förstärkare vittnar om att AVC-X3700H mycket väl kunde ha haft ännu mer kraft. Men detta är ett större krav när man kommer upp i klassen 20 000–30 000 kronor, så AVC-X3700H är lika potent som man kan förvänta sig: långt ifrån spinkig och fullt kapabel att ge riktigt bra bioupplevelser hemma, men utan förmågan att bevara dynamiken i de allra största utbrotten.

Musik i surround fungerar kanonfint. I stereo är jag lite försiktigare att ge tummen upp. Om du lyssnar mycket på musik så rekommenderas en renodlad stereoförstärkare.

Karakter
Denon AVC-X3700H
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

2 reaktioner på ”Denon AVC-X3700H”

  1. Fin recension. Man blir nyfiken på konfigurationsmöjligheterna att använda den i en tyngre uppsättning. Om jag lägger till ett trekanals till fronterna. Kan jag använda resten till 4 atmos o även 6 atmos med nåt extra stereosteg?

  2. Torbjörn Medailleu

    Hej
    Väntar med spänning på test på Yamaha är RX-A2A. Passar min prisklass.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild