TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Beam Projector

För slö och för dyr

Beam är ett bra exempel på att alla Kickstarter-projekt inte är värda att förverkliga.

Av / 2017-02-14 - 15:02
Beam Projector

Ljud & Bild tycker

  • Beam är en kul idé, som med lite vidareutveckling hade kunnat bli en bra produkt.
  • Med tanke på priset är innanmätet för slött, upplösningen är för låg och ljusstyrkan är för svag. Beam känns ofärdig.

På Kickstarter får uppfinnare en möjlighet att få ut produkter på marknaden som annars inte hade haft en chans i större, multinationella företag. Om tillräckligt många kunder backar upp projektet så förverkligas det och produkten tar fysisk form ute i butikerna. Ett sådant projekt är Beam Projector. Tanken är att man stoppar in en projektor med LED-belysning i en ”vanlig” glödlampa, som sedan kan skruvas in i vilken E27-sockel som helst. Lägg till lite extra hårdvara, processor, högtalare och annat samt utrusta lampan med Android så har du en Beam.

Enkel installation
Beam kopplas till wifi-nätverket och styrs från en app i mobilen. Själva installationen är ganska så enkel och påminner mycket om andra wifi-anslutna enheter. Tyvärr klarar den inte 5 GHz-bandet, vilket kan vara en nackdel för tyngre streaming-uppgifter. Den inbyggda högtalaren kan användas i en handvändning, men ljudet blir mycket bättre om man kopplar in en trådlös Bluetooth-högtalare. Tack vare den inbyggda LED-lampan kan Beam användas som en vanlig glödlampa också, utöver projektor.

beam smart projector 2 p 5230
Beam kan både ligga och hänga. Observera att en metallampa kan skärma av wifi-signalen. (Foto: Tillverkare)

Screw it in and have fun
Med den snitsiga frasen marknadsförs den enorma glödlampan – och den är verkligen stor! Jag hade svårt att få den att ligga ordentligt på bordet och kom därför på att sätta den i en arkitektlampa, där den också kunde vinklas mot väggen enklare. Tyvärr var Beam för tung för att orka hålla uppe huvudet, så den fick ligga ner på ett bord i stället. Man justerar skärpan med en liten ratt och genom att vrida på en ring på änden roterar hela bilden 90 grader från sida till sida. Det räcker inte riktigt, och kan göra det svårt att justera bilden så att den är helt rak eller helt skarp.

Krånglig skötsel
Precis som glödlampan är den medföljande appen krånglig att handskas med. Android-systemet har inte fått något gränssnitt ovanpå utan måste styras i sin råa form med en markör. Den flyttar man runt med ett pekfält i appen på mobilen. Låter det krångligt? Det är det också. Och så går det oerhört långsamt och är inte särskilt intuitivt, till exempel när man är inne i olika appar och inte bara kan stoppa eller starta uppspelning genom att bara trycka på en knapp. Man kan också strömma direkt från telefonen via Miracast eller AirPlay, fast då upplevde jag flera gånger att appen frös, hackade och kraschade. Irriterande.

IMG 5946 5233

Beam har en platt sida så att den kan ligga på ett bord. Den gula sladden med infästning ingår.

Ingen HD
Beam har en upplösning på futtiga 480p (854 x 480 pixlar). Det är inte så mycket och bilden känns också väldigt urlakad. Jag håller fullständigt med om att man måste hålla priset nere, och att det finns gränser för vad som är möjligt när vi talar om picoprojektorer. Men i kombination med en ljusstyrka på 100 lumen så är upplösningen helt enkelt inte särskilt bra. Allt beror naturligtvis mycket på vad man ska använda Beam till, men vill man titta på filmer och serier så bör man inte ha för höga förväntningar.

Annons

Hack, hack, hack
Låg upplösning och beskedlig ljusstyrka hade vi kunnat leva med, om det inte vore för resten. Eftersom det handlar om en Android-enhet kan man installera och ta bort ett brett urval av appar. Men dessvärre är den inbyggda processorn på 1,3 GHz hopplöst underdimensionerad för moderna streaming-uppgifter, vilket innebär att det tar för lång tid att ladda appar, plus att man kan märka av lite hackningar och frysningar. Det är en frustrerande upplevelse att bläddra runt i Netflix. Det är inte bra nog med tanke på att man nu för tiden kan köpa en förhållandevis billig smartmobil som gör allt man ber den om.

IMG 5942 5234
Vrid på ringen för att fintrimma bilden. Mittersta snäppet ger här en lite skev bild.

Slutsats
Beam-konceptet är bra, men utförandet är helt enkelt för dåligt för att motivera det höga priset. Upplösningen är för låg och ljusstyrkan och hårdvaran är för slö för att få fart på allt. Resultatet är en picoprojektor som är intressantare i teorin än i praktiken. En snabbare processor och en mer genomtänkt app hade kunnat gör en stor skillnad. Till dess är Beam verkligen svår att rekommendera till något.

Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild