TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Marantz Cinema 60

Håller verkligen vad den lovar

Marantz Cinema 60 har ett nytt och modernt utseende och en mängd anslutningar och funktioner. Ljudet är kraftfullt och mycket bra.

Av / 2023-10-09 - 09:00
Marantz Cinema 60

Ljud & Bild tycker

  • Väldigt bra pris och ljud. Surroundljudet har snygg sammanhållning, bra dynamik och upplösning. Användarvänligheten är dessutom i en klass för sig.
  • Kalibrering med Audyssey MultEQ-XT tar tid. Aningen högt pris.

Det är inte alla som vet om det, men Marantz är ett systermärke till Denon. Därför har de ofta snarlika produkter, med lite olika utseende – men ofta med snarlika prestanda, användarvänlighet och funktioner.

Den nya Cinema-serien har ett helt nytt utseende på framsidan. Ändå är Cinema 60 väldigt lik Denon AVR-2800H både på baksidan och inuti.

Marantz Cinema 60 beauty
Foto: Marantz

Funktioner och användarvänlighet

Precis som sin systermodell Denon AVR-2800H har Marantz Cinema 60 7.1 kanaler och kan därför konfigureras som 5.1.2 om man vill ha 3D-ljud med Dolby Atmos och DTS:X. Menysystemet är också väldigt snarlikt, och till skillnad från dyrare modeller från samma märke finns ingen Dirac-rumskorrektion. I stället använder Cinema 60 Audyssey MultEQ XT. Ett system som har många år på nacken men som vi vet ger bra resultat.

Läs också Marantz Cinema: Fräschare look - rejälare ljud? Marantz Cinema-serien består av nya integrerade surroundförstärkare samt en separat processor och 16-kanals effektförstärkare. Med ett utseende du inte behöver dölja.

Gränssnittet på skärmmenyn är så användarvänligt att det är lockande att kalla det idiotsäkert. Man guidas genom allt från högtalaranslutningar till inställning och kalibrering, med grafik och bilder som man förstår. Mycket bra.

Audyssey-rumskorrektionen vill helst att man gör mätningar på åtta olika mätpunkter runt sittplatsen, för att få reda på så mycket som möjligt om akustiken. Det tar tid, så räkna med en halvtimme.

Annons

Marantz receiver skiljer sig främst från Denons på ett viktigt område: här får man förförstärkarutgång för alla kanaler. Det betyder att den kan uppgraderas med extra förstärkareffekt, vilket är guld värt för alla som har en effektförstärkare de inte vet vad de ska göra med, eller vill använda aktiva högtalare till några av kanalerna.

Cinema 60 finns också med DAB-digitalradio, mot en extra kostnad. Då heter den Cinema 60 DAB.

Marantz Cinema 60 rear L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Marantz Cinema 60

Ljudet är en härlig blandning av potent och upplöst. Det är fin dynamik i filmdialoger och ljudbilden är stor och luftig. Föremål placeras mycket exakt i ett tredimensionellt rum och bombplan som passerar ”över oss” panoreras med precision.

Marantz blandar in Procella-subwoofern i ljudbilden på ett övertygande sätt, och det finns gott om kraft i explosioner och skottlossning. Även i det registret som inte dirigeras till subwoofern, för här finns det gott om förstärkarkraft för att hålla Procellas satellithögtalare i schack.

Atmos-ljudspåret i Formula 1: Drive to Survive sveper in oss i ljud och det känns verkligen som om vi är på plats när racerbilarna gör farliga omkörningar som ibland hamnar i väggen.

Det är fortfarande ett litet steg upp till Onkyos fantastiska tredimensionalitet. Dels för att Onkyo har Dirac och dels för att den har två extra kanaler. Men det här är ändå mycket bra på alla sätt.

Golvhögtalarna Dynaudio Contour 30i drivs med mer övertygelse än av flera andra förstärkare i testet. Musik i stereo, med Cinema 60 inställd på Pure Direct, låter krispigt och öppet, med en fantastisk stramhet. Oavsett om det är hiphop eller vismusik på spellistan blir vi förtjusta i Marantz musikaliska presentation.

Klassisk musik i Atmos surround låter dessutom mycket imponerande. I Song for Justice från albumet Tuvayhun i Dolby Atmos på Blu-ray blir vi omringade av Nidarosdomens flickkör och det är rikligt med luft i deras röster. De är väl separerade och stråkarna har en tjusig glöd. Återigen är holografin ett litet snäpp under Onkyos, men det borde inte avskräcka någon. Marantz har nämligen en lysande förstärkare i Cinema 60.

Marantz Cinema 60 2 L&B
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Marantz Cinema 60 är en otroligt bra surroundförstärkare – eller receiver, om du så vill. Den kostar en del men betalar tillbaka med gnistrande film- och musikupplevelser. Den har gott om kraftresurser, precis rumskorrektion och en mycket bra funktionalitet. Dess största problem är att den är 40 procent dyrare än sin systermodell från Denon. De enda extrafunktionerna den erbjuder är förförstärkarutgångar och ett modernare utseende.

 

Karakter
Marantz Cinema 60
Premium

Också i detta test:

Yamaha RX-A2A

Gör jobbet

Yamaha RX-A2A har bra med muskelkraft, og den gjør en god jobb med å gjengi lydbildet i tre dimensjoner. Men vi har noen spørsmål.

Stort och fylligt mellanregister, massor av kraft. Exakt rumskorrektion.
Saknar dynamik, skiljer inte mellan toner lika bra som de bästa. Det upplevda rummet är inte så stort som vi hade velat.
Läs hela testet

Pioneer VSX-935

Fylligt och varmt ljud

Pioneer målar upp en stor ljudbild, låter bra och är tillräckligt användarvänlig. Det är bara en liten sak som saknas.

Bra balans och fyllighet i ljudet. Genomgående bra tredimensionalitet och fin användarvänlighet.
Vi saknar lite dynamik. Inte ett av de mest avancerade rumskorrektionssystemen.
Läs hela testet

Sony TA-AN1000

Kraft och finess

Den här Sony-förstärkaren levererar ett vackert ljud för både film och musik.

Mängder av finesser och ett upplöst, fylligt ljud i alla kanaler gör Sony-förstärkaren till en kapabel biografmaskin.
Saknar Pre Out-utgångar för externa förstärkare.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR7100

Utklassning

Onkyo kostar ett par kronor mer än konkurrenterna, men visar var skåpet ska stå i hemmabion.

Onkyo-receivern har extra surroundkanaler och en mycket exakt rumskorrektion, samt massor av kraft och bra anslutningsmöjligheter.
Priset är något högre än för de övriga i testet.
Läs hela testet

Denon AVR-X2800H

Värd varenda krona

Denon AVR-X2800H har en uppsjö av funktioner, bra anslutningar och ett kraftfullt ljud – till ett riktigt hyggligt pris. Ett otroligt bra köp!

Denon-receivern levererar ett vackert och exakt surroundljud med bra sammanhållning
Aningen tidskrävande installation.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild