Yamahas receiver kopplas till nätverket med kabel. Vill du göra det trådlöst finns det en adapter som går att köpa till. Samma sak med bluetooth.
När det gäller strömning har RX-A1030 DLNA och Spotify Connect, och kan streama från mobilen med hjälp av Yamahas egen MusicPlay-funktion. Den påminner om AirPlay men är helt okomprimerad medan AirPlay använder lossless-komprimering under överföringen. Även vanligt AirPlay finns, för dem som hellre vill använda det.
Fjärr-app finns numera till Apple, Android och Windows Phone, plus en version som är optimerad för surfplattor med iOS eller Android.
Med YPAO-rumskorrektion går det att välja om du vill mäta på en eller flera platser i rummet. Enkelt att använda och receivern säger också ifrån om du har kopplat någon högtalare fel.
Skärmmenyn är överskådlig och fin rent grafiskt. Med den lättskötta mobil-appen kan du lägga undan fjärrkontrollen för gott. En detalj som förbättrar användarvänligheten är så kallade SCENE-knappar som går att programmera för att utföra en rad kommandon i följd, till exempel välja BD-spelare som ingång, växla till rätt surroundläge samt sätta på TV:n – allt med en enda knapp.
Yamaha-receivern kan ha så kallade närvarokanaler, vilket innebär att ett extra par högtalare sätts högt upp på väggen längst fram eller bak, som alternativ till det extra paret bakhögtalare i en 7.1-anläggning. Yamaha är inte ensamma om detta men i mina öron har de den mest realistiska höjdkodningen.
Ljudkvalitet
”Iron Man 3” är en spektakulär upplevelse på blu-ray. Dialogen är stor och fyllig, med klar artikulering. Ljudbilden är massiv och det finns gott om kraft. I intensiva scener, som när Tony Starks hus bombas av helikoptrar, låter Yamahas receiver mindre stressad än både Onkyos och Pioneers. Kraften är i klass med Harman/Kardons, fast med en större ljudbild och en mer upplöst bas. Muskelkraften når inte riktigt upp till NADs, men å andra sidan har inte NAD Yamahas öppenhet i övertonerna.
Klassisk jazz låter också mycket bra. Upplösningen i övertonerna verkar bättre än hos de övriga, så att piano klingar vackert och olika sångröster urskiljs. Basregistret låter naturligt, med bra tryck. Det gör att receivern passar bra till både rytmisk rock och mer akustiska toner.
Rent tonalt drar Yamaha åt det fylliga hållet, medan Pioneer är mer neutral och skiljer bättre på mellanregistret. Yamaha är däremot mer upplöst i diskanten och låter ännu mer underhållande med actionfilm och rock. Sammantaget tycker vi att detta är prisklassens bästa hemmabioreceiver.
Slutsats
RX-A1030 målar upp en stor och sömlös ljudbild som omringar lyssnaren fullständigt. På film är ljudet kraftfullt och massivt, med fin upplösning i basregistret och i övertonerna. Dialogen är stor och fyllig och artikuleras väl.
Både med höjdkanaler och med en traditionell 7.1-anläggning tycker vi att Yamaha gör det bästa jobbet i hemmabion. Det låter häftigt och naturligt på samma gång. Musik i surround och stereo låter också mycket bra. Yamaha har inte samma genomskinliga mellanregister som Pioneer, men däremot mer värme och fyllighet – utan att det tippar över mot Harman/Kardons yvighet. RX-A1030 är en väldigt lyckad kompromiss.
Dessutom är Yamaha-receivern användarvänlig, särskilt med fjärr-appen till iPad. Och med MusicPlay och AirPlay går strömningen som en dans. Bäst i test!
Också i detta test:
Sony STR-DN1040
Stort och oansträngt ljud
Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.
Harman/Kardon AVR 370
Fart och fläkt
Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.
Pioneer VSX-1123
Rent ljud
Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
Pioneer SC-2023
Rent ljud, enkel inkoppling
Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
Onkyo TX-NR828
Distinkt och kraftfull
Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.
NAD T757 v2
Minimalistisk hemmabiokraft
NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.
Denon AVR-X2000
Musikalisk och upplöst
AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser