Harman/Kardon gör hellre ingen förstärkare alls än en som är svag. Därför har deras hemmabioreceivrar rent traditionellt haft en smula färre funktioner och finesser än konkurrenternas. På så sätt har en större del av budgeten kunnat läggas på ett bra ljud.
AVR 370 har däremot samma funktionsnivå som konkurrenterna. Den har inbyggt wifi och nätverksströmming via både DLNA och AirPlay.
Skärmmenyn är enkel och överskådlig, med något mer färger än hos Pioneer och NAD.
Vad jag inte gillar är fjärrkontrollens placering av knappar och funktioner. Till exempel måste man trycka på ”AVR” för att komma in i inställningsmenyn. Trycker man på ”Menu” händer ingenting … Receivern reagerar också lite trögt på kommandon från fjärrkontrollen. Det är väldigt irriterande när man ska manövrera runt i långa listor med låtar och artister på nätverket. Det finns en app till smartmobiler och surfplattor för det ändamålet, men det blir inte bättre med den. Man måste använda virtuella pilknappar för att bläddra i musiken, i stället för att rulla uppåt och nedåt med lister på pekskärmen.
Det är däremot trevligt att konstatera att AVR 370 har fått flerkanalig förförstärkarutgång, vilket föregångaren saknade. Den är praktisk att ha om man vill bygga ut med högre effekt längre fram.
Ljudkvalitet
Ljudeffekterna är riktigt tuffa och massiva under bombardemanget av Tony Starks hem i ”Iron Man 3”. Visserligen inte riktigt samma mängd testosteron som med NAD, men H/K har väl så mycket krut som Onkyo och Pioneer. Det kan låta lite vasst i diskanten när glas krossas och pistolskott smäller också en aning hårt på hög volym.
På film är dialogen krispigare än hos NAD och rösterna återges med fin fyllighet i lägre mellanregistret och i basregistret, vilket ger oss en ”larger than life”-känsla. Ljudbilden känns ändå rent allmänt lite mindre svävande runt oss än vad Onkyo och Pioneer lyckades med.
Över till musik. Piano låter mer avrundat än med Onkyo och Pioneer och jag hade velat ha lite mer snärt längst upp. Bjørn Johan Muris och Tomine Harkets röster ligger lite tätare i ”Dele alla ord og tankar” på Hoff Ensembles klassiska jazzplatta ”Quiet Winter Night”, både Onkyo och Pioneer skiljde på dem bättre. Basen är också lite rundare och mer brysk hos H/K.
Det verkar som om EzSet/EQ-rumskorrektionen inte är fullt lika exakt som hos de andra, i synnerhet subbasen är mer yvig och dämpad med H/K. Det låter väldigt tufft med rock och elektronisk musik, men lägsta klangen från en flygel är inte helt naturlig.
Slutsats
AVR 370 underhåller verkligen när man tittar på actionfilmer och lyssnar på rock och elektronisk musik. Ljudtryck och bastryck är viktigare än att allt ska vara överdrivet korrekt när man ska bli underhållen. H/K-receivern kan bli lite aggressiv i övertonerna i intensiva scener och basinstrument som kontrabas och de lägsta oktaverna på en flygel är lite svulstiga. Fast det låter aldrig tråkigt!
Användarvänligheten är godkänd, även om vi inte gillar fjärrkontrollen. ”Menu”-knappen bör öppna just menyn, ingen kan begripa att menysystemet öppnas med ”AVR”-knappen. Fjärr-appen ger bättre översikt. Strömning av musik fungerar inte särskilt bra eftersom det går trögt att bläddra i musikbiblioteket. Det får man lösa med AirPlay.
Också i detta test:
Sony STR-DN1040
Stort och oansträngt ljud
Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.
Yamaha RX-A1030
Fulländade upplevelser
Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.
Pioneer VSX-1123
Rent ljud
Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.
Pioneer SC-2023
Rent ljud, enkel inkoppling
Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.
Onkyo TX-NR828
Distinkt och kraftfull
Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.
NAD T757 v2
Minimalistisk hemmabiokraft
NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.
Denon AVR-X2000
Musikalisk och upplöst
AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser