TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ

Gåshud i alla kanaler

Med kraft och finess får du garanterat roligare i hemmabion! Här finns receivern du bara MÅSTE ha.

Av / 2013-10-30 - 06:00
5 hemmabioreceivrar + 3 billigare alternativ

Det finns ett skäl till att somliga bygger speciella rum för att avnjuta filmerna och musiken. Du måste nästan uppleva det själv för att inse hur kul det kan bli! Men du behöver faktiskt inte bygga om hela vardagsrummet till en biograf för att få tvättäkta filmkänsla hemma. Med gott om förstärkarkraft och ett bra högtalarsystem kan du få fängslande upplevelser i din egen soffa.

Marknadens billigaste receivrar kan ge helt godkända filmupplevelser på mer måttliga ljudnivåer och är enorma lyft jämfört med de inbyggda högtalarna i platt-TV:n. Men ju mer man satsar på förstärkaren desto renare och häftigare låter det. En hemmabioreceiver för 10 000 kronor ger tuffa film- och musikupplevelser även i ganska stora rum, och får riktigt stora högtalare att ge sitt bästa.

Billiga receivrar kan ge en bra filmkänsla på halvhög volym och göra ett hyfsat jobb med musik, men de kommer aldrig tillräckligt nära musikens kärna för dem som gillar att bara sitta och njuta av musik under längre stunder. Dyrare receivrar har mer av allt: ännu bättre signalbehandling och ännu mer muskler. Men små förbättringar kostar en hel del. Redan i klassen runt tiotusen kronor ger de bästa receivrarna så bra totalupplevelser när man tittar på film och lyssnar på musik att det kan vara smart att hellre byta upp sig i högtalarväg än att köpa en ännu dyrare modell.

Autokalibrering och rumskorrektion
För att få ut maximalt av ljudet hemma är alla receivrar i den här prisklassen utrustade med mätmikrofon. Den ställs i öronhöjd i soffan och sedan aktiveras receiverns automatiska inställningsfunktion. Den kan heta olika saker hos olika märken men gör alltid samma sak: mäter och kalibrerar högtalarna efter dess avstånd och ljudnivå, samt ställer in delningsfrekvensen mellan högtalarna och subbasen. Dessutom kontrolleras högtalarsystemets tonala balans (gäller ej NAD T757 v2) och nödvändiga justeringar görs sedan för att ljudet ska vara så korrekt som möjligt i rummet. Hur exakt allt detta görs varierar mellan olika receivrar. Några kontrollerar dessutom fasresponsen från högtalarna och korrigerar för stående vågor i basregistret för att försöka förhindra att basen låter mjukt och konstigt i rum med dålig akustik. För mycket korrektion kan dock beröva ljudbilden värme och magi, så ibland måste man fintrimma för hand efteråt.

Höjdkanaler
Testets receivrar är sjukanaliga. Det betyder att upp till sju högtalare kan drivas samtidigt, utöver en särskild subbaskanal (LFE-kanal, Low Frequency Effect). Det innebär att man kan koppla in ett vanligt 5.1-system med extra förstärkarkraft till fronthögtalarna (bi-amping) eller koppla in ett extra par bakhögtalare för att få en mer omslutande ljudbild bakifrån. Eller montera ett par små högtalare högt upp på väggen ovanför fronthögtalarna för att dra upp ljudbilden på höjden också. Alla receivrar i detta test utom NADs klarar höjdkanaler.

Annons

3D och 4K
Alla moderna hemmabioförstärkare är kompatibla med 3D-blu-ray och kan överföra 3D-signalerna vidare helskinnade till TV-skärmen eller projektorn. Alla utom NAD kan också hantera morgondagens HD-videoformat, 4K, som har fyra gånger så många pixlar som dagens 1080p-upplösning (full-HD).

Streaming
Nätverksströmning håller på att ta fart i samma takt som CD-formatet tappar mark. Med de här receivrarna (alla utom T757 v2) kan du streama musik direkt från en dator via DLNA så länge de båda är anslutna till samma nätverk. Lite beroende på filformat och bithastighet går det att få mycket hög ljudkvalitet från den digitala musiksamlingen. Är du van vid att spela musik direkt från datorn är receivrarna däremot lite bökigare – till exempel går det inte att göra spellistor. För att råda bot på den enkla streaming-funktionen har därför allt fler tillverkare givit sina receivrar AirPlay, som trådlöst kopplar ihop bärbara Apple-prylar (eller Mac/PC) till receivern. Vissa av dem har Spotify och andra tjänster integrerade i menysystemet, så att du kan söka efter låtar och spela spellistor direkt utan att ha någon dator i närheten. Även denna funktion är lite begränsad i förhållande till vad du är van vid på datorn, men kan ändå vara riktigt praktisk.

Samtliga testdeltagare har dessutom internetradio – utom, återigen, NAD T757 v2.

Watt är inte alltid watt
Vi anger effekten som tillverkarna specificerar i 8 ohm. Därmed inte sagt att det är helt sanna siffror. Vissa anger effekten från en enda kanal åt gången och multiplicerar den med sju. Andra anger effekten med två kanaler drivna samtidigt. Bara NAD anger effekten med alla kanaler drivna samtidigt (7 x 80 watt), så den verkliga effekten är svår att läsa sig till. Det gäller alltså att inte stirra sig blind på vad som står i specifikationen utan helt enkelt lyssna själv.

Är 10 000 för mycket?
Om du inte vill lägga tiotusen kronor på en hemmabioreceiver så kan du ta en titt på det sista uppslaget i detta test. Där hittar du tre bra modeller som kostar hälften så mycket.

Testkriterier
Vi letar efter receivern som förmedlar den bästa totalupplevelsen. Det betyder att ljudkvaliteten självfallet är högst väsentlig, i både stereo och surround. Men det har också blivit allt viktigare med smarta funktioner. Nätverksstreaming är praktiskt och det visar sig att receivrar med AirPlay gör saker och ting mycket enklare för oss än de utan. Hur användarvänlig receivern är spelar också roll, och då ställer vi oss frågan om den går att styra från en smartmobil eller surfplatta – vilket de flesta testdeltagare gör, på mer eller mindre lyckade sätt.

Så testade vi
För att kunna testa ljudkvaliteten är det viktigt att man har bra högtalare som kan avslöja alla detaljer. Vi har precis byggt ut vårt testrum efter noggranna specifikationer runt vårt

referens-THX-system från Procella. Högtalarsystemet, som kostar mer än 150 000 kronor, används för att testa både film och musik. Högtalarna är lättdrivna och går att driva även med billiga förstärkare, men de avslöjar också enkelt skillnader mellan dem. Vi har testat i stereo också, då med Monitor Audio Bronze BX5, som kostar mer blygsamma 6 500 kronor paret.

Sony STR-DN1040

Stort och oansträngt ljud

Den stora och naturtrogna ljudbilden och den fina slagkraftigheten gör att man nästan undrar om den här receivern har hamnat i fel prisklass.

Briljant dynamik Stor ljudbild AirPlay Wifi
Ingen skivspelaringång
Läs hela testet

Yamaha RX-A1030

Fulländade upplevelser

Yamaha RX-A1030 har allt: strålande ljud, gott om kraft – och härlig användning. Välutrustad är den också.

Häftigt och naturligt ljud Spotify Connect Överlägsen fjärr-app Skivspelaringång
Det finns alternativ med mer transparent mellanregister
Läs hela testet

Harman/Kardon AVR 370

Fart och fläkt

Från Harman/Kardon kommer en receiver som fängslar med actionfilmer. Men den har sina brister.

Tufft ljud Wifi AirPlay
Aningen svulstig bas Trög manövrering när man streamar Ingen skivspelaringång
Läs hela testet

Pioneer VSX-1123

Rent ljud

Pioneers receiver har precis som sin storebror ett klart och distinkt ljud, men lägre upplösning och en del brus i signalbehandlingen.

Distinkt ljud AirPlay Användarvänlig
Låter lite sterilt Ingen skivspelaringång
Läs hela testet

Pioneer SC-2023

Rent ljud, enkel inkoppling

Pioneer målar upp ett stort och öppet ljudlandskap med klockren dialog. Idiotsäker steg-för-steg-inkoppling gör denna ganska så avancerade receiver enkel att använda.

Sömlöst ljud AirPlay
Ingen skivspelaringång Kan låta sterilt efter kalibrering
Läs hela testet

Onkyo TX-NR828

Distinkt och kraftfull

Här är en häftig och musikalisk hemmabiomaskin, med bra kontroll och bastryck. Och dessutom trådlöst nätverk och Spotify.

Stort och kraftfullt ljud Wifi och bluetooth Skivspelaringång Spotify
Övertonerna kunde vara mer upplösta Mindre avancerad än föregångaren
Läs hela testet

NAD T757 v2

Minimalistisk hemmabiokraft

NAD hoppar över allt överflödigt och satsar på vad de kan bäst: bra ljud för en rimlig peng.

Bomber och granater! Uppgraderbar
Ingen rumskorrektion Få funktioner Ingen streaming Ingen skivspelaringång
Läs hela testet

Denon AVR-X2000

Musikalisk och upplöst

AVR-X2000 är billigast i testet och en angenäm överraskning. Den har tillräckligt med muskler men det är framför allt upplösningen som imponerar.

Finmaskigt ljud AirPlay Användarvänlig
Saknar lite tyngd Ingen skivspelaringång
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild