Pioneer UDP-LX500 är byggd som en stridsvagn: den väger 10 kilo och har dubbla chassin med bland annat en tjock platta av rostfritt stål. Drivverket är också byggt för att vara så tyst och vibrationsfritt som möjligt för att förhindra felavläsningar. Och vi konstaterar direkt att både skivluckan och själva drivverket är ytterst tystgående.
HDMI-utgångarna kan ställas in så att den ena bara överför video och den andra bara använda för ljud. Tanken är att man får renare signaler genom att separera de två. Och när man bara vill lyssna på musik så kan man stänga av videokretsen helt för att vara säker på att ljudet inte utsätts för störningar från videodelen. För CD-uppspelning har Pioneer gett spelaren en analog utgång av hög kvalitet, men vi saknar en balanserad XLR.
HDR-innehåll på Blu-ray som stöds är HDR10 och Dolby Vision. HDR10+ stöds inte, å andra sidan används formatet inte särskilt ofta. Skulle det bli utbrett någon dag så får vi hoppas på en firmware-uppdatering.
Tricks för bättre ljud och bild
För att bibehålla både bild- och ljudkvaliteten är spelaren utrustad med en så kallad Zero Signal Terminal. Den kan kopplas till en kompatibel Pioneer-förstärkare med samma funktion, så att jordsignalen i ljud- och videoöverföringen mellan de två komponenterna får samma nivå, vilket ska ge ett ännu bättre signal/brus-förhållande. Detta har vi dock inte testat. Jitter i HDMI-utgången minimeras med så kallat PQLS (Precision Quartz Lock System). Detta kräver också en kompatibel Pioneer-surroundförstärkare.
Saknar HDR tone mapping
LX500 har en väsentlig brist: tone mapping. Projektorer som annars skulle visa en för mörk bild med HDR-innehåll kan tjäna mycket på om diskspelaren har HDR-justering. Då kan man höja ljusstyrkan i de mörka och mellanmörka områdena så bilden ser korrekt ut. Pioneer har visserligen en egen HDR-kontrastjustering, men den fungerar bara i de ljusa områdena, så här får man inte tillbaka de igengrodda detaljerna i skuggiga områden.
TV-användare går det däremot ingen nöd på, de kan se fram emot en gnistrande videoreproduktion med Pioneer-spelaren.
Streaming har låg prioritet
Förutom UHD BD-skivor spelar UDP-LX500 naturligtvis vanlig Blu-ray, och dessutom 3D Blu-ray, DVD, SACD, CD och det föråldrade DVD-Audio-formatet – som kan betraktas som det högupplösta ljudets svar på HD DVD och Betamax. Strömningstjänster lyser däremot med sin frånvaro, här finns varken Netflix, Amazon eller HBO, troligtvis på grund av att dagens smarta TV-apparater redan har sådant inbyggt.
Användning
UDP-LX500 är enkel att sköta vilket beror på att den har ganska så få funktioner. Inställningsmenyn är enklare och mer överskådlig än i Panasonic DP-UB9000. Den har ändå en hel del inställningsmöjligheter – men alltså inte tone mapping som är den viktigaste för projektoranvändare.
Pioneer-spelaren reagerar snabbt. Från standby-läge är den blixtsnabb på att mata ut luckan när man trycker på knappen. Själva luckan tar lite längre tid på sig att komma ut än hos Panasonic, men Pioneers jobbar tystare och ger en bättre kvalitetskänsla. För den som bryr sig om sådant.
Bildkvalitet
Videon ser bra ut med Pioneer-spelaren, under perfekta förhållanden. Har du en bra TV med HDR är det inga problem, med en riktig OLED-TV får man verkligen se vad UHD Blu-ray går för! HDR ser ut som en dröm!
Med referensprojektorn Sony VPL-VW360ES är bilden också mycket bra, actionfilmen Lucy har en knivskarp HDR-bild. Men HDR-kontrasten som kan justeras på Pioneer-spelaren fungerar inte tillräckligt bra för att få fram detaljerna i bilden, som annars gror igen i svart eftersom bilden är för mörk. En projektor har nämligen mycket sämre ljusstyrka än en TV, och för att få tillbaka innehållet man tappar så måste man kunna justera upp ljuset i mörkt och halvmörkt, inte bara i den ljusa änden av skalan som är fallet med Pioneer-spelaren. Det slutar med att vi justerar bilden i projektorn i stället.
Ljudkvalitet
När man tittar på film så överför man ljudet digitalt genom HDMI-kabeln, så ljudkvaliteten beror främst på den inkopplade processorn och förstärkaren. Vi är däremot intresserade av att ta reda på hur LX500 är som CD-spelare genom den analoga stereoutgången.
Det är ingen tvekan om att ljudet är flera snäpp bättre än vad man får från billiga spelare. David Bowies Lazarus har mycket taktfasta rytmer och övertonerna i saxofonen är mjuka och detaljerade. Bowies röst är klockren och ljudet är väldigt snyggt. Vi spelar musiken genom den integrerade förstärkaren Hegel H590 och golvhögtalarna Audiovector SR3 Arreté Raw Surface. En häftig anläggning för mer än 200 000 kronor.
Jämfört med Panasonic DP-UB9000 saknar vi lite djup i ljudet, basgitarren låter inte lika bergfast och tung. David Bowies röst känns också lite tunnare. Det låter väldigt bra, men Pioneer är ändå inte helt i toppklassen. Även om man kan stänga av videokretsen.
Slutsats
Pioneer UDP-LX500 känns allt annat än billig, och kvalitetsmässigt har den också mycket godsaker att bjuda på. Ljudkvaliteten är fin med CD, om än inte riktigt lika bra som hos ärkerivalen Panasonic UB9000. Bildkvaliteten är också strålande, men projektorägare kommer att sakna ordentlig tone mapping för att få bästa möjliga bild med HDR-innehåll.
Hade Pioneer-spelaren haft detta, och dessutom strömningstjänster så att man också hade kunnat göra samma bildinställningar med exempelvis Netflix, så skulle den här spelaren varit toppen. Tyvärr känns det i stället som den saknar en del.
Också i detta test:
Panasonic DP-UB9000
Biomaskinistens våta dröm
Panasonic DP-UB9000 har allt som behövs för att göra filmupplevelsen fulländad. Och det gör ju ingenting att den är byggd som en stridsvagn!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser