TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Duell: 4K Blu-ray spelare

Knivskarp biokvalitet

4K Blu-ray krossar strömning med sin galet höga bild- och ljudkvalitet. Vi kör en duell i premiumklassen!

Av / 2018-12-05 - 20:32
4K Blu-ray spelare

Blu-ray-spelare och fysiska filmer är inte lika efterfrågade som de var för 5–10 å sedan. Många i den yngre generationen vet inte ens vad de här ”disksnurrarna” är till för! Förklaringen är strömningstjänster som Netflix, Amazon och inte minst YouTube som blir allt bättre och vinner allt mer mark. Mer än hälften av alla svenska hushåll (51 %) abonnerar på minst en strömningstjänst. I det sammanhanget är det försvinnande få som köper sig en ny Blu-ray-spelare

Det råder därför ingen som helst tvekan om att de senaste 4K UHD Blu-ray-spelarna är en nischprodukt för de mest ihärdiga entusiasterna som är mer intresserade av ljud- och bildkvalitet än de flesta människor, och som uppskattar att ha fysiska kopior i sin filmsamling.

Film är bäst på Blu-ray

Riktigt filmfetischister och seriefanatiker abonnerar förmodligen redan på Netflix, Viaplay, HBO och Amazon. Ändå finns det ett par filmtitlar som förtjänar sin plats i hyllan och som helt enkelt MÅSTE ses och höras i bästa möjliga kvalitet. Då är det 4K Blu-ray som gäller, för även om en del strömningstjänster har fått både Ultra HD-upplösning, HDR och utökat surroundljud med Dolby Atmos så har bilden och ljudet fortfarande en ganska så komprimerad karaktär.

Rent kvalitetsmässigt finns det inget som kommer i närheten av 4K Ultra HD Blu-ray för hemmabruk. Formatet har en video- och ljudkvalitet som motsvarar det man får på bio. Kundgruppen är särskilt intresserade filmfantaster och det finns all anledning att misstänka att många av dem har en ganska så grym TV eller projektor hemma, plus en häftig hemmabio med Atmos-ljud!

Mer än 10 000

Av samma anledning tycker vi att det är relevant att ta reda på vad man kan få ut av en 4K Blu-ray-spelare i premiumsegmentet. Hur blir det om man passerar gränsen 10 000 kronor? Det ska vi undersöka genom att testa Pioneers allra första 4K Blu-ray-spelare UDP-LX500 och Panasonics DP-UB9000, två lyxmodeller som kostar 11 400 respektive till 13 000 kronor.

Annons

En så kostsam spelare får inte ha något annat än en videobehandling av allra bästa sort, plus att den självfallet också måste vara en bra CD-spelare. Det finns fortfarande många och stora CD-samlingar där ute.

HDR tone mapping

I den här prisklassen är det inte orimligt att anta att det finnas en relativt stor andel användare som har en projektor. Då finns det en viktig funktion som heter tone mapping. Något förenklat innebär den att man tar en bild med stort dynamikomfång (HDR) och anpassar den för en bildvisare som inte kan återge ett sådant dynamiskt omfång. En projektor har nämligen inte tillräcklig ljusstyrka för att visa HDR-innehåll, bilden blir genomgående för mörk i ett försök att göra plats för den extra informationen i de ljusaste områdena. Ett fåtal HDR-projektorer klarar av att göra detta på egen hand, men de flesta behöver hjälp. Då måste Blu-ray-spelaren kunna justera ljusinnehållet i HDR-materialet så att det ser korrekt ut med en projektor som har begränsad ljusstyrka.

picture2 picture3 Panasonic DMP UB9000 Pioneer UDP LX500 SPREAD 2 46384 Lucy Poster 46387
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Panasonic DP-UB9000

Biomaskinistens våta dröm

Panasonic DP-UB9000 har allt som behövs för att göra filmupplevelsen fulländad. Och det gör ju ingenting att den är byggd som en stridsvagn!

Knivskarp bild- och ljudkvalitet plus gott om inställningar innebär att Panasonic DP-UB9000 är som gjord för kräsna entusiaster.
Man får ha ganska så seriös A/V-utrustning för att uppskatta skillnaderna mellan UB9000 och billigare modeller.
Läs hela testet

Pioneer UDP-LX500

Ofullkomlig pansarvagn

Den är ultrastabilt byggd och dryper av kvalitet. Bara ett par små men viktiga brister hindrar UDP-LX500 från att ta plats på prispallen.

Ljudkvaliteten är riktigt bra och under perfekta förhållanden är bildkvaliteten perfekt.
Saknar HDR tone mapping, vilket gör att HDR-innehåll ser mindre bra ut på de flesta projektorer. För de här pengarna saknar vi balanserad ljudutgång.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild