TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: AWOL Vision LTV-2500

Bleka färger

AWOL Vision LTV 2500 lovar mycket med ett trippel-lasersystem plus stöd för Dolby Vision. Den har också ett speciellt trick på ljudsidan.

Av / 2024-10-04 - 09:00
AWOL Vision LTV-2500

Ljud & Bild tycker

  • Skarp bild. Fire TV med bra streamingalternativ ingår. Stöder Dolby Vision och andra HDR-format och dessutom Dolby Atmos-ljud.
  • Svårt att få korrekta färger, som dessutom är kraftigt undermättade från fabrik. Streaming med Fire Stick innebär två fjärrkontroller.

AWOL Vision är ett relativt nytt märke på projektormarknaden, men de har uppenbarligen stora ambitioner när även den mest prisvärda LTV 2500 har en trippel-laser som ljuskälla och dessutom 4K-upplösning, med hjälp av pixelförskjutning.

AWOL Vision LTV 2500

HDR-effekten är begränsad på en projektor på grund av mindre kontrast och ljusstyrka än i en TV. Detta hindrar dock inte LTV 2500 från att stödja Dolby Vision, som en av få på marknaden – och den enda i detta test. För att visa HDR-innehåll på ett användbart sätt måste en projektor ha bra HDR-tonmappning, där det ljusaste innehållet måste justeras ned för att inte bränna ut i vitt.

Projektorn har vackra, mjuka kurvor, i grå och blank plast. Det inbyggda högtalarsystemet stöder Dolby Atmos och det finns en praktisk funktion som kallas Auto Center Channel Mode. Den gör att projektorns inbyggda högtalare kan användas som en aktiv centerkanal när den paras ihop med ett trådlöst Dolby Atmos-ljudsystem från AWOL, som ska lanseras vid ett senare tillfälle. Väldigt smart, eftersom själva projektorn hindrar att man får plats med en centerhögtalare eller soundbar.

AWOL Vision LTV 2500 rear
AWOL Vision LTV 2500 har två HDMI-portar och även en optisk digital utgång för ljud. Foto: Geir Gråbein Nordby

Användning och funktioner

AWOL Vision-projektorn har egentligen ingen inbyggd smart TV-funktion. I stället ligger en Fire Stick MAX-streamer i kartongen. Den kopplas till en extra HDMI-ingång som sitter dold under ett lock. Där finns också en USB-kontakt som ger tillräckligt med ström till streamern.

Projektorns fjärrkontroll har tyvärr inte lysande knappar. En separat fjärrkontroll ingår till streamern och båda måste användas under installationen. Sedan kan du använda AWOL-kontrollen för att styra Fire Stick (via HDMI CEC). Du måste dock fortfarande ha Fire Stick-kontrollern till hands, eftersom du till exempel måste använda Home-knappen på den för att komma in i dess startmeny.

Annonce

Inställningsmenyn har ett väldigt enkelt utseende men är tillräckligt användarvänlig. Där kan du justera vitbalans, färgtemperatur och även full färgkalibrering (kräver professionell utrustning). Vi hade däremot svårt att hitta fokusinställningen – i stället för att ligga under Bild så fanns den under Ljus i installationsmenyn.

Foto: AWOL Vision

Bildkvalitet

Vi hade höga förväntningar på AWOL-projektorn. Därför var besvikelsen stor när vi såg en extremt undermättad bild på filmduken. Trots att LTV 2500 har ett trippel-lasersystem, som i teorin borde ge fylliga och mättade färger, verkade bilden blek. Oavsett om det var ansikten eller natur som visades så saknade bilden djup och liv.

Lösningen är att höja färgmättnaden, ända upp till över 90 procent(!). Det löser dock ändå inte allt eftersom det då blir tydligt att färgtonerna saknar värme. Hudfärger hade ett svagt blågrönt stick och om vi valde en varm färgton blev de gulare. Men vi fick aldrig färgerna att se helt korrekta ut.

Kontrasten är som förväntat på en UST-projektor. Svart är lite ljust vilket gör att bilden ser plattare ut än med en hemmabioprojektor, och åtminstone en TV. Men i ett vardagsrum med lampor tända är detta inte så viktigt. Då är ljusstyrkan viktigare och med en ALR-skärm kan projektorn delvis ersätta en TV.

Jämfört med konkurrenterna från BenQ, Samsung och Epson har bilden på AWOL-projektorn fortfarande en lång väg att gå, framför allt färgerna.

Ljudkvalitet

Ljudet är öppet och klart, med tydliga dialoger. Det låter lite tunt jämfört med de bästa. BenQ har starkare bas medan Samsung låter mer naturligt i mellanregistret. Här skulle vi definitivt rekommendera ett externt ljudsystem. Vi ser fortfarande potentialen i centerkanalsläget, men det kräver alltså ett separat AWOL-ljudsystem.

 

AWOL Vision LTV 2500 front-enhanced
Foto: AWOL Vision

Slutsats

AWOL Vision LTV 2500 lovar mycket, men levererar tyvärr inte på alla områden. Det är speciellt de undermättade färgerna som förstör, och då hjälper det inte att projektorn stöder Dolby Vision. Användarupplevelsen hade kunnat vara intuitiv, och vi är inte superförtjusta över att behöva använda två olika fjärrkontroller för att streama innehåll.

AWOL har potential med sin trippel-laserteknik, men LTV 2500 känns som en omogen produkt som behöver betydande förbättringar, särskilt i färgkalibreringen från fabrik, innan den kan mäta sig med de bästa i klassen.

Karakter
AWOL Vision LTV-2500
Premium

Också i detta test:

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Rulla till toppen