TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 4 UST-projektorer

Gigantisk bild – utan skärm!

Drömmer du om en enorm TV men har inte tillräckligt med plats? Då kan en projektor som projicerar bilden från ultrakort avstånd vara lösningen. Vi har testat fyra stycken, här är vår dom!

Av / 2024-10-04 - 09:00
4 UST-projektorer

Dreglar du efter en kolossal biobild på väggen i gillestugan? Stora TV-apparater har gått ner rejält i pris och har den fördelen att de ger en nästan lika bra bild oavsett om det är mörkt eller ljust i rummet. En häftig hemmabioprojektor har fördelen av en fantastisk bild, så länge du har turen att ha ett beckmörkt hemmabiorum. Men i vardagsrummet med lamporna tända är det bara att glömma.

Så vad gör du om du varken har plats eller ”tillåtelse” att hänga upp ett TV-monster på väggen? Lösningen kan vara en projektor med ultrakort kastavstånd, en så kallad UST-projektor (Ultra Short-Throw). En sådan kan ställas bara några centimeter från väggen och ändå ge en enorm bild på upp till 120 tum.

Vi har testat fyra av de hetaste UST-modellerna på marknaden just nu: Epson EH-LS650, Samsung The Premiere 9 (LP-9UD), BenQ V5010i och AWOL Vision LTV 2500. Priserna ligger på mellan 30 000 och 60 000 kronor, så det finns något för olika plånböcker. Men ger de dyrare nödvändigtvis en bättre bild? Och kan en sådan här projektor verkligen ersätta en TV i vardagsrummet?

4K Ultra HD

Alla projektorer i testet stöder 4K Ultra HD-upplösning. Men ingen av dem är vad vi kallar för en äkta 4K-projektor. De har nämligen en Full HD-panel (1920 x 1080) där pixlarna blixtsnabbt förskjuts fram och tillbaka för att åstadkomma något som påminner om en 4K-bild. Tekniken kallas pixel shifting, eller pixelförskjutning, och är ett mycket billigare sätt att återge 4K på än att använda en äkta 4K-bildpanel.

Fördelar med kort kastavstånd

UST-projektorer har flera fördelar jämfört med traditionella projektorer och TV-apparater. För det första kan de ge en enorm bild utan att ta mycket plats. De kan ställas på en låg bänk alldeles under bilden, vilket gör att man inte behöver montera upp något i taket eller ha en projektor stående mitt i rummet. Detta gör dem idealiska för mindre rum eller för dem som inte vill göra permanenta installationer.

Annonce

En stor fördel med moderna UST-projektorer är att de är kompletta underhållningscentral. Alla modellerna i detta test har inbyggda smarta TV-funktioner och högtalare, vilket i teorin eliminerar behovet av externa streamers eller ljudsystem. De är lockande allt-i-ett-lösningar för dem som vill ha en enkel och snygg installation.

Under testets gång upptäckte vi dock att kvaliteten på både ljud och smarta funktioner varierar kraftigt mellan modellerna. Vissa av dem levererar förvånansvärt bra ljud och sömlös streaming, medan andra lyckas mindre väl.

De mest kräsna hemmabioälskarna kommer att föredra en extern ljudanläggning, men för många kan de inbyggda högtalarna absolut räcka för vardagligt bruk. Detta gör UST-projektorer till intressanta alternativ till traditionella TV-apparater.

UST projektorer oppslag 2
Från vänster till höger: Epson EH-LS650, Samsung The Premiere 9 (LP-9UD), AWOL Vision LTV 2500, BenQ V5010i

Nackdelar

UST-projektorer har i allra högsta grad också en del utmaningar. De är mycket känsligare för omgivande ljus än traditionella TV-apparater, vilket innebär att de inte är idealiska för särskilt ljusa rum. Bildkvaliteten kan också variera stort mellan olika modeller, speciellt när det gäller kontrast och färgåtergivning.

Priset är en annan faktor. Även om vissa modeller är relativt överkomliga så kan de dyraste UST-projektorerna kosta mer än en OLED-TV i highend-klassen. Och för att få bästa möjliga bild bör man investera i en specialiserad filmduk, vilket höjer totalkostnaden.

UST projektorer Graabein settings
Här jobbas det flitigt med inställningarna. Foto: Audun Hage

Så testade vi

I det här testet tittar vi närmare på bildkvalitet, användarvänlighet, funktionalitet och inte minst valuta för pengarna. Vi har ställt upp projektorerna bredvid varandra i både ett upplyst rum med ALR-duk, och i en mörk hemmabio med en mer traditionell bioduk (tack till AV Shop för lån av lokaler). Vi har också bedömt hur de klarar sig jämfört med traditionella TV-apparater, både i dagsljus och i mörkare miljöer.

Målet är att ta reda på vilken som ger den bästa upplevelsen och om UST-tekniken äntligen är redo för massmarknaden. Är det här framtidens TV-apparater eller finns det fortfarande några barnsjukdomar som måste övervinnas?

Trippel-laser

En spännande teknik som dominerar i detta test är trippellasern som används i tre av de fyra testdeltagarna (Samsung, BenQ och AWOL), alla med DLP. Här används en separat röd, grön och blå laser för att skapa bilden, vilket ger flera fördelar jämfört med traditionell projektorteknik. Trippel-laserprojektorer kan ha ett bredare färgspektrum, vilket i teorin ger mer levande och exakta färger. Tillverkarna hävdar också starkare ljusstyrka och bättre kontrast, vilket är extra bra för UST-projektorer som ofta används i rum med mer omgivande ljus än vad som finns i särskilda hemmabiorum.

Ill: Creative Commons

Regnbågseffekt

Ett överraskande resultat av vårt test är att även trippel-laser-DLP-projektorer kan uppvisa tecken på den ökända regnbågseffekten – ett fenomen där vissa personer som tittar kan uppfatta korta färgglimtar där röda, gröna och blå färger separeras och nästan ser ut som en regnbåge. Fenomenet kan inträffa i scener med hög kontrast eller vid snabba ögonrörelser. Detta beror på att även om dessa projektorer använder en separat laser för rött, grönt och blått ljus så förlitar de sig fortfarande på ett enda DLP-chip som visar färgerna i snabb följd. Epson-modellen, som använder LCD-teknik, undviker detta problem helt. Känsligheten för denna effekt varierar mycket från person till person, så vi rekommenderar att du tittar på projektorn i full aktion innan du fattar ett beslut.

Epson-modellen sticker ut genom att ha en enda laser med LCD-teknik, en metod som har fördelen av lägre pris och kan ge ett bättre förhållande mellan pris och prestanda. Detta ger oss en intressant möjlighet att jämföra de olika teknikerna direkt.

AWOL Vision LTV 2500 lifestyle-enhanced
ALR-duken ger bättre kontrast i ett upplyst rum. Foto: AWOL

Därför rekommenderar vi en ALR-duk

En avgörande faktor för optimala prestanda med UST-projektorer är ytan som de projicerar bilden mot. Det går att visa bilden mot en vit vägg, och du får gärna prova innan du tar nästa steg.

Vi rekommenderar dock starkt att du använder en speciell ALR-skärm (Ambient Light Rejecting) om projektorn ska användas som ett alternativ till en TV. En sådan duk har en unik ytstruktur som reflekterar ljuset från projektorn tillbaka mot tittaren, samtidigt som den absorberar ljus från andra vinklar. När rummets belysning inte får lysa upp skärmen får man en mycket bättre upplevelse av kontrast och svärta.

En bra ALR-skärm kan vara skillnaden mellan en medioker och en imponerande bild, och är nästan nödvändig för att utnyttja en UST-projektor fullt ut i ett normalt hem. Utan en sådan filmduk riskerar du att gå miste om mycket av den bildkvalitet du har betalat för.

Priset på en sådan duk börjar på cirka 10 000 kronor för 100 tum, medan en motorstyrd duk är dyrare.

AWOL Vision LTV-2500

Bleka färger

AWOL Vision LTV 2500 lovar mycket med ett trippel-lasersystem plus stöd för Dolby Vision. Den har också ett speciellt trick på ljudsidan.

Skarp bild. Fire TV med bra streamingalternativ ingår. Stöder Dolby Vision och andra HDR-format och dessutom Dolby Atmos-ljud.
Svårt att få korrekta färger, som dessutom är kraftigt undermättade från fabrik. Streaming med Fire Stick innebär två fjärrkontroller.
Läs hela testet

BenQ V5010i

Imponerande naturtrogen bild

BenQ V5010i levererar en imponerande bildkvalitet direkt ur kartongen, med exakta färger och bra kontrast. Ett idealiskt val för vardagsrummet.

Utmärkta färger direkt från fabrik. Bäst kontrast i klassen. Bra justeringsmöjligheter.
Fjärrkontrollen är lite trög, speciellt när man ska knappa in lösenord i Android TV-gränssnittet. Även om ljudet från högtalarna är tillräckligt kraftfullt låter det ganska luddigt och instängt.
Läs hela testet

Samsung The Premiere 9 (SP-LPU9D)

Smart och vardagsrumsvänlig projektor

Med smarta funktioner, bra ljusstyrka och en användarvänlig design är Samsung The Premiere 9 en av marknadens mest användbara UST-projektorer.

Samsung The Premiere 9 levererar en stor, skarp och ljus bild och har inbyggd smart-TV och andra användarvänliga funktioner samt ett bra ljud.
SP-LPU9D har en överdriven färgåtergivning vilket gör att speciellt röda nyanser har mycket hög mättnad. Vi saknar ett mer färgneutralt filmläge.
Läs hela testet

Epson EH-LS650B

Läcker bild till lågt pris

Denna Epson-projektor levererar en ljusstark bild till ett bra pris: Här kan du få en stor bild på hela väggen utan att det kostar en halv förmögenhet!

Epson EH-LS650 skapar en imponerande ljus bild för sin klass, vilket gör den till en UST-projektor som passar för hemmabruk. Plus i kanten för inbyggt Android TV.
Kontrast och svärta är inte i samma klass som de dyrare projektorerna i testet. Ljudet är tunt och Netflix-appen lyser med sin frånvaro.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Rulla till toppen