TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sony STR-DN1050

Lättanvänd och potent

Sonys receiver är enkel att använda och urskiljer elementen i ljudbilden på ett bra sätt.

Av / 2014-10-29 - 05:00
Sony STR-DN1050

Ljud & Bild tycker

  • Sony bjuder på ett dynamiskt och rent ljud och skiljer fint mellan röster och instrument. Specialeffekter på film smäller till bra. Dessutom är detta en ytterst användarvänlig hemmabioreceiver.
  • Bör paras ihop med högtalare som låter en smula varmt och fylligt, annars kan det låta lite hårt i toppen.

Sony-receivern utmärker sig med strålande dynamisk kontrast. Föregångaren STR-DN1040 saknade lite kraft men DN1050-modellen har fått bättre tryck. Det märks när draken Smaug flyger genom rummet och pratar med Benedict Cumberbatchs mullrande röst. Förutom att det skakar om rejält i basen, klingar det fint i stålet i fäktningsscener och dialogen är blankpolerad och öppen. Mellanregistret är differentierat och dynamiskt, vilket gör att ljudbilden upplevs som snabbare och mer snärtig än med Yamaha.

Med klassisk jazz i alla kanaler låter Sony också bra. Tangenterna på pianot dansar lätt, samtidigt som kontrabasen står stadigt längst ner. Mans- och kvinnoröster står mot varandra som kontraster, och det är på det stora hela mycket snärt och sprutt i instrumenten.

Sony har inte fullt lika ljusa och luftiga övertoner som Pioneer och Onkyo, men sammanhållningen är det inget fel på. Detta är en lysande hemmabioreceiver som även låter mycket bra i stereo.

Funktioner
Trådlöst nätverk och Bluetooth ger Sony alla förutsättningar för en enkel hantering av den digitala musiksamlingen. Spotify Connect ger den mest användarvänliga och stabila avspelningen och med alla andra strömningstjänster är det bara att använda AirPlay eller Bluetooth. Via DLNA eller USB stöds de flesta musikformat, även högupplöst DSD (2,8 MHz). Digitala ljudsignaler klockas med hjälp av en mycket exakt kristallklocka som oscillerar med så hög frekvens som 350 MHz, vilket ger maximal exakthet även för de ljusaste övertonerna.

Sonys HDMI-ingångar av typ 2.0 stöder 4K Ultra HD-upplösningar med upp till 60 bildrutor i sekunden. Men medan både Yamahas och Pioneers receivrar stöder fullt 12-bitars färgdjup är Sonys begränsad till 8 bitars (4:2:0). Men detta är detsamma som dagens Blu-ray-format, så hur stor roll spelar det egentligen? Lägg märke till att STR-DN1050 har hela tre HDMI-utgångar.

Annons

Användning
Sonys automatiska rumskorrektion är snabbast på marknaden. En kort polyfonisk melodi spelas genom alla högtalare, sedan kommer ett par snabba pulser och efter bara ett par sekunder är korrigeringen färdig. Kalibreringen missar lite på avståndet till subbasen, och då är det fint att den inte stänger av ljudet när vi går in i menysystemet för att fintrimma. En liten efterjustering, sedan sitter allt.

Skärmmenyn är mycket överskådlig, receivern är lätt att sköta. Det enda vi saknar är en egen ”Pure Direct”-knapp på fjärrkontrollen, vilket vi föredrar när vi lyssnar på musik i stereo.

Sonys SongPal-app används enbart till strömning. Den strömmar filer via DLNA och spelar internetradio, och andra appar som till exempel YouTube öppnas via SongPal och strömmas trådlöst över till receivern. Allt som inte har med strömning att göra styrs från fjärrkontrollen som ingår.

Slutsats
Sony har testets kanske mest lättskötta receiver. Den låter lysande också, med klara och öppna dialoger och sångröster. STR-DN1050 har gott om kraft och det enda som saknas är lite mer upplösning längst upp i övertonerna. Receivern kan låta lite hårt tillsammans med fel högtalare och förtjänar några som ligger på den varma sidan om helt neutralt. Annars finns det inte mycket att klaga på.

Också i detta test:

Onkyo TX-NR636

Atmosfäriskt ljud

Onkyo ställer upp med en luftig och mäktig ljudbild. Detta är också den enda i prisklassen som har surroundformatet Dolby Atmos.

Stor och tjusig ljudbild, med god kontroll på stridsscener och ren dialog. Receivern är framtidssäker med HDCP 2.2 och Dolby Atmos ger äkta sfäriskt surroundljud.
Rumskorrektionen är en simpel historia och EQ-inställningarna gör att det låter lite livlöst. Stäng av EQ:n.
Läs hela testet

Pioneer VSX-924

Späckad med funktioner

Den här välljudande receivern har fler funktioner än du kommer att använda.

En välutrustad receiver som har fler inställningar än du kan drömma om. Dialogen låter klockrent, tack vare en bra och neutral tonalitet ända ner till basregistret. Detta är naturligtvis något som hela ljudbilden tjänar på.
Pioneer kan låta lite hårt när den blir stressad. Fjärrstyrning från mobil präglas av väl många funktioner, så man måste bläddra mycket och tappar lite översikt.
Läs hela testet

Yamaha RX-V677

Fart och fläkt

Yamaha har alltid insett att det är kul med muskler i hemmabion. I det här fallet saknas bara en mer delikat hand.

Tack vare fokus på stort basljud och ett fylligt mellanregister har man aldrig tråkigt med Yamaha. Ett riktigt litet krutpaket! Dessutom är den användarvänlig.
Övertonerna saknar lite upplösning.
Läs hela testet

Sammanfattning

Små skillnader

Surroundreceivrarna i den här klassen har blivit så fintrimmade att det är svårt att höra skillnad på dem. Funktionslistorna är också tämligen likadana. Ingen är perfekt, men en skiljer sig från mängden.

Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild