TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Sammanfattning

Små skillnader

Surroundreceivrarna i den här klassen har blivit så fintrimmade att det är svårt att höra skillnad på dem. Funktionslistorna är också tämligen likadana. Ingen är perfekt, men en skiljer sig från mängden.

Av / 2014-10-29 - 05:00
Sammanfattning

Efter att ha testat fyra receivrar i prisklassen strax över 5 000 kronor är det framför allt en sak som slår mig: så lika de är! Inte för att de inte har några säregenheter – för det har de – och precis som med allt annat krävs det viss tillvänjning innan man har lärt sig en produkt utan och innan. Men om man tittar på funktionaliteten och utrustningen är receivrarna bannemej lika. Det är inte mycket som skiljer dem rent ljudmässigt heller. Därför är det lockande att säga: köp den du får det bästa erbjudandet på.

Receivern som sticker ut mest från de övriga när det gäller ljudet är Yamaha RX-V677. Den har lite större fokus på basrytmerna än de övriga och bjuder kanske på lite mer underhållning när man tittar på actionfilm. Men den hänger inte riktigt med hela vägen upp i tonregistret och ljudbilden kan upplevas som en smula svulstig. Skillnaden mot de övriga är subtil, men hörbar.

De tre andra receivrarna har en mer snarlik klangbalans och drar snarare mot det neutrala. Alla låter öppet och klart alla har tillräckligt med muskler för att bjuda på underhållande film- och musikupplevelser.

Funktionerna är också väldigt snarlika. Samtliga har trådlös wifi-anslutning och DLNA-strömning, och alla har Spotify Connect. Alla utom Onkyo har AirPlay. Sony STR-DN1050 kan dessutom spela högupplösta DSD-filer.

Ingen av de fyra testdeltagarna är perfekt, så ingen kan belönas med sex stjärnor.

Annons

Men alla ger så bra film- och musikupplevelser att vi inte saknar biosalongen. De lever alltså upp till våra förhoppningar om att komma väldigt nära 10 000–12 000-kronorsmodellerna rent underhållningsmässigt, och alla är bra nog för att få fem stjärnor. Förlåt oss därför att vi inte har kunnat skilja på dem bättre. Det skulle vara orättvist att ge en receiver fyra stjärnor bara för att man inte gillar en funktion som någon annan älskar. Till exempel är antagligen Pioneer VSX-929 den som tar längst tid att lära sig, men å andra sidan har den många funktioner.

Det som gör att Onkyo TX-NR636 till slut blir vinnare är att den är lika bra som alla de andra, plus att den faktiskt har Dolby Atmos. Skulle HDCP 2.2 bli ett krav för att spela framtida Hollywood-filmer i 4K Ultra HD-format, ja då stöder den det också.

Också i detta test:

Sony STR-DN1050

Lättanvänd och potent

Sonys receiver är enkel att använda och urskiljer elementen i ljudbilden på ett bra sätt.

Sony bjuder på ett dynamiskt och rent ljud och skiljer fint mellan röster och instrument. Specialeffekter på film smäller till bra. Dessutom är detta en ytterst användarvänlig hemmabioreceiver.
Bör paras ihop med högtalare som låter en smula varmt och fylligt, annars kan det låta lite hårt i toppen.
Läs hela testet

Onkyo TX-NR636

Atmosfäriskt ljud

Onkyo ställer upp med en luftig och mäktig ljudbild. Detta är också den enda i prisklassen som har surroundformatet Dolby Atmos.

Stor och tjusig ljudbild, med god kontroll på stridsscener och ren dialog. Receivern är framtidssäker med HDCP 2.2 och Dolby Atmos ger äkta sfäriskt surroundljud.
Rumskorrektionen är en simpel historia och EQ-inställningarna gör att det låter lite livlöst. Stäng av EQ:n.
Läs hela testet

Pioneer VSX-924

Späckad med funktioner

Den här välljudande receivern har fler funktioner än du kommer att använda.

En välutrustad receiver som har fler inställningar än du kan drömma om. Dialogen låter klockrent, tack vare en bra och neutral tonalitet ända ner till basregistret. Detta är naturligtvis något som hela ljudbilden tjänar på.
Pioneer kan låta lite hårt när den blir stressad. Fjärrstyrning från mobil präglas av väl många funktioner, så man måste bläddra mycket och tappar lite översikt.
Läs hela testet

Yamaha RX-V677

Fart och fläkt

Yamaha har alltid insett att det är kul med muskler i hemmabion. I det här fallet saknas bara en mer delikat hand.

Tack vare fokus på stort basljud och ett fylligt mellanregister har man aldrig tråkigt med Yamaha. Ett riktigt litet krutpaket! Dessutom är den användarvänlig.
Övertonerna saknar lite upplösning.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild