TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Epson EH-TW5900

Superb kompromiss

Testets enda LCD-modell har en mycket bra bild och fina inställningsmöjligheter.

Av / 2012-10-18 - 00:00
Epson EH-TW5900

Ljud & Bild tycker

  • Skarp bild Lite brus Bra kalibrering Bra zoom
  • Ingen linsjustering Begränsad svärta

Obs! När du läser detta har projektorn bytt namn till EH-TW5910 och fått bättre dynamisk iris, 2D-till-3D-konvertering och RF- i stället för IR-kommunikation mellan projektor och 3G-glasögon. Bildkvaliteten i övrigt är likadan, bortsett från att den nya modellen har en funktion som heter Super Resolution som ger en skarpare bild utan att förstärka bildbrus. Priset är fortfarande 10 000 kronor.

EH-TW5900 är testets största projektor. Men jag gillar utseendet och det faktum att optiken sitter i mitten i stället för ut mot höger eller vänster sida. Det förenklar också att installera projektorn helt vinkelrätt mot duken, och tack vare den symmetriska konstruktionen är vikten balanserad så att bilden blir rak även om man har ett normaldimensionerat takfäste.

Zoomförhållandet är ganska bra, du kan få en 100 tum stor bild på mellan 2,9 och 4,7 meters håll.

Menysystemet är överskådligt, samtidigt som du kan göra avancerade inställningar, till exempel individuell justering av varje färg, både primärfärgerna RGB och sekundärfärgerna CMY. Minus i kanten får Epson för bristen på direktknappar för ljusstyrka och kontrast på fjärrkontrollen. Trist att behöva gå in i menysystemet varje gång de ska justeras.

Att projektorn har testets högsta angivna kontrast är inget man ska stirra sig blind på. Det är med dynamisk iris, något jag personligen inte gillar att ha aktiverat. Funktionen innebär att ljusstyrkan höjs och sänks i takt med informationen i bilden, något som både väsnas och ger en tydligt omväxlande svärta.

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen har TW5900 en av testets mest naturliga bilder, med fin stuns i färgerna och bra kontrast.  Svärtan är inte jättebra hos Epson heller, men efter justering av ljusstyrka och kontrast är den helt OK. En mörk film som ”Harry Potter och Dödsrelikerna del 2” är dock ingen favorit. Skuggorna saknar lite djup och lider av en blåaktig svärta. Detta gäller alla projektorer i den här prisklassen som vi har testat, TW5900 är inte sämre än någon annan. Epsons färger är däremot inte de mest välbalanserade. Särskilt blått är lite livlöst, en blå himmel ser mer mörkgrå ut om man jämför med de övriga. Vi rekommenderar därför att man kalibrerar TW5900 ordentligt för att få så bra färger som möjligt.

Annons

Med fintrimmade färger kan du glädja dig åt en mycket skarp och naturlig bild. Moskitflimmer och rörelsebrus är i princip helt frånvarande. Epson är mycket bättre än Optoma och BenQ på detta område, och schatteringar på himlavalvet är jämnare. ”Wonders of the Universe” på Blu-ray ser mycket bra ut, galaxer och stjärnor har massor av detaljer. Bilden är skarp och väldetaljerad utan att man får med brus på köpet.

Slutsats
LCD-projektorn Epson EH-TW5900 har en ganska så bra bild direkt ur kartongen. Färgbalansen hade kunnat vara bättre, särskilt blått är lite matt. Detta går dock att kalibrera bort.

Kontrast och ljusstyrka är ganska så likt de övriga i prisklassen, svärtan hade kunnat vara mörkare men annars har bilden bra intensitet.

Bilden är skarp och detaljerad, och har väldigt lite brus. Flimmer är nästan helt frånvarande och när man dessutom slipper DLP-teknikens regnbågseffekt så är detta helt klart en projektor vi kan rekommendera.

Också i detta test:

InFocus IN3118HD

Härlig hybrid

Den här ljusstarka projektorn är en hemmabio/kontors-hybrid. Men den upplevda bildkvaliteten är ändå bäst i test!

Skarp bild Lite brus Bra kalibrering Bra zoom
Ingen linsjustering Begränsad svärta
Läs hela testet

Optoma HD300X

Bra bild i 2D och 3D

Optomas minsta modell gör det mesta rätt och målar upp en HD-bild av mycket hög kvalitet.

Skarp bild 3D
Ingen linsjustering Aningen flimmer Begränsad svärta
Läs hela testet

BenQ W1060

Billig och bra?

W1060 går att köpa för under 7 000 kronor, vilket gör den till sällskapets billigaste testdeltagare.

Skarp bild Bra kalibrering
Ingen linsjustering Flimmer Rörelsestörningar Begränsad svärta
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild