TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Optoma HD31UST

Färgklick med svagheter

Med de starka färgerna från Optoma HD31UST får du mycket bild för pengar på kort avstånd. Fast du får leva med ett par småbrister.

Av / 2018-12-17 - 08:37
Optoma HD31UST

Ljud & Bild tycker

  • Bilden är överlag bra, med mättade färger och fin kontrast som genomgående ger bra upplevelser. Tyst fläkt.
  • Bilden är aningen beskuren och är inte knivskarp över hela duken. Kromatisk aberration ger en tunn rosa kant längst ned.

Optoma HD31UST är en ganska så användarvänlig närfältsprojektor av typen DLP. Menysystemet är överskådligt och det finns svenska menyer.

Bildjustering

Projektorn korrigerar automatiskt för geometriska fel om den inte står helt intill väggen. Men undersök ändå om du kan göra det bättre för hand

Bio-färgläget ger de mest naturliga färgerna och mot en vit vägg märkte vi att ljusstyrka på -10 och kontrast på +2 återgav skuggor och högdagrar mest korrekt. Absolut svärta är godkänd, även om Optoma inte är med och slåss i toppen på något sätt. Men projektorn har en bra ANSI-kontrast, eftersom svärtan och ljusstyrkan funkar i scener som har både skuggor och högdagrar. Den upplevda kontrasten är därför bra.

Färgglad bild

Wonders of the Universe är en astrofysikserie som på Blu-ray har imponerande skärpa och djup i galaxer, stjärndamm och många andra godsaker. Optoma HD31UST får galaxerna att glänsa mot en svart bakgrund. Röda dvärgstjärnor har intensiva färger och det gula ljuset runt galaxens mitt skiner friskt. Färgerna är livligare än hos BenQ W1600UST. Men inte lika nyanserade. BenQ avslöjar att en mörk himmel går från mörkblått till lila, medan den ser mer knallblå ut med Optoma.

När vi justerar färgmättnaden en aning blir den mer lik BenQ, men ändå med färre färgfasetter. Bleka ansikten i Skönheten och Odjuret bli dessutom väl gula, medan mörkhyade människor nästan ser röda ut. I den här filmen har de dragit extra hårt i färgkurvorna, och då kan det bli i mesta laget med Optoma.

Annons

Tittar vi på testmönstren ser vi tecken på kromatisk aberration, alltså att färgerna är något förskjutna i förhållande till varandra. Vit text på svart bakgrund har en tydlig rosa underkant. Vi lägger också märke till att bilden är beskuren, så kallat ”överskannad”, vilket gör att yttersta kanterna av bilden är bortklippta. Och när man ställer in skärpan i mitten av bilden så blir det inte fullt lika skarpt överst och nederst. Det beror på att optiken inte kompenserar helt och hållet för den extrema projiceringsvinkeln. Det låter kanske illa, men när man tittar på film är det inget man hänger upp sig på.

Slutsats

Fördelarna med en närfältsprojektor är uppenbara med Optoma HD31UST. Här får du en 60-tums bild tätt intill väggen och 90 tum från bara 25 cm. Bilden målas upp med god kontrast mellan svart och vitt, särskilt i scener där det finns mycket av båda två kommer DLP-tekniken till sin rätt. Det finns gott om färger och även om det saknas en del nyanser så fungerar projektorn bra med filmer och TV. Vi gillar också den tysta fläkten.

Bland nackdelarna finns en viss kromatisk aberration, bilden är inte riktigt lika skarp ut mot kanterna som i mitten av filmduken och bilden är något beskuren.

picture2 picture3
<
>
HD31UST har två HDMI-ingångar och lägg märke till ljudutgången med 3,5 mm minijack-kontakt. Foto: Optoma
Karakter
Optoma HD31UST

Också i detta test:

Epson EH-LS100

Vi förväntade oss mycket mer

Med laser som ljuskälla hade vi hoppats på något spektakulärt från Epsons första UST-projektor för hemmabio.

Laserdiod som ljuskälla är extremt stabil över tid och behöver i princip aldrig bytas ut. Projektorn har högre ljusstyrka än sina konkurrenter, och bättre färger.
En överraskande blek svärta ger platt bild, även med dynamisk kontrast.
Läs hela testet

BenQ W1600UST

BenQ ÄR Nära sanningen

BenQ W1600UST ger alla fördelarna med att stå nära duken, men få av nackdelarna.

Bilden är lika skarp överallt och projektorn gör en större bild på kortare avstånd än konkurrenterna. Färgnyanserna framträder och kontrasten uppfattas som bra.
Färgerna kan verka något bleka, förmodligen på grund av ett för stort vitt segment på färghjulet. Fläkten hörs tydligt, detsamma gör färghjulet.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Annons

Denon siktar högt – och prickar rätt

Ultra-närbildsprojektor – det perfekta alternativet till en jätte-TV?

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Ljud & Bild