Optoma HD31UST är en ganska så användarvänlig närfältsprojektor av typen DLP. Menysystemet är överskådligt och det finns svenska menyer.
Bildjustering
Projektorn korrigerar automatiskt för geometriska fel om den inte står helt intill väggen. Men undersök ändå om du kan göra det bättre för hand
Bio-färgläget ger de mest naturliga färgerna och mot en vit vägg märkte vi att ljusstyrka på -10 och kontrast på +2 återgav skuggor och högdagrar mest korrekt. Absolut svärta är godkänd, även om Optoma inte är med och slåss i toppen på något sätt. Men projektorn har en bra ANSI-kontrast, eftersom svärtan och ljusstyrkan funkar i scener som har både skuggor och högdagrar. Den upplevda kontrasten är därför bra.
Färgglad bild
Wonders of the Universe är en astrofysikserie som på Blu-ray har imponerande skärpa och djup i galaxer, stjärndamm och många andra godsaker. Optoma HD31UST får galaxerna att glänsa mot en svart bakgrund. Röda dvärgstjärnor har intensiva färger och det gula ljuset runt galaxens mitt skiner friskt. Färgerna är livligare än hos BenQ W1600UST. Men inte lika nyanserade. BenQ avslöjar att en mörk himmel går från mörkblått till lila, medan den ser mer knallblå ut med Optoma.
När vi justerar färgmättnaden en aning blir den mer lik BenQ, men ändå med färre färgfasetter. Bleka ansikten i Skönheten och Odjuret bli dessutom väl gula, medan mörkhyade människor nästan ser röda ut. I den här filmen har de dragit extra hårt i färgkurvorna, och då kan det bli i mesta laget med Optoma.
Tittar vi på testmönstren ser vi tecken på kromatisk aberration, alltså att färgerna är något förskjutna i förhållande till varandra. Vit text på svart bakgrund har en tydlig rosa underkant. Vi lägger också märke till att bilden är beskuren, så kallat ”överskannad”, vilket gör att yttersta kanterna av bilden är bortklippta. Och när man ställer in skärpan i mitten av bilden så blir det inte fullt lika skarpt överst och nederst. Det beror på att optiken inte kompenserar helt och hållet för den extrema projiceringsvinkeln. Det låter kanske illa, men när man tittar på film är det inget man hänger upp sig på.
Slutsats
Fördelarna med en närfältsprojektor är uppenbara med Optoma HD31UST. Här får du en 60-tums bild tätt intill väggen och 90 tum från bara 25 cm. Bilden målas upp med god kontrast mellan svart och vitt, särskilt i scener där det finns mycket av båda två kommer DLP-tekniken till sin rätt. Det finns gott om färger och även om det saknas en del nyanser så fungerar projektorn bra med filmer och TV. Vi gillar också den tysta fläkten.
Bland nackdelarna finns en viss kromatisk aberration, bilden är inte riktigt lika skarp ut mot kanterna som i mitten av filmduken och bilden är något beskuren.
Också i detta test:
Epson EH-LS100
Vi förväntade oss mycket mer
Med laser som ljuskälla hade vi hoppats på något spektakulärt från Epsons första UST-projektor för hemmabio.
BenQ W1600UST
BenQ ÄR Nära sanningen
BenQ W1600UST ger alla fördelarna med att stå nära duken, men få av nackdelarna.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser