TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

test: BenQ W1600UST

BenQ ÄR Nära sanningen

BenQ W1600UST ger alla fördelarna med att stå nära duken, men få av nackdelarna.

Av / 2018-12-17 - 08:38
BenQ W1600UST

Ljud & Bild tycker

  • Bilden är lika skarp överallt och projektorn gör en större bild på kortare avstånd än konkurrenterna. Färgnyanserna framträder och kontrasten uppfattas som bra.
  • Färgerna kan verka något bleka, förmodligen på grund av ett för stort vitt segment på färghjulet. Fläkten hörs tydligt, detsamma gör färghjulet.

Bland de rimliga projektorerna har BenQ ofta utmärkt sig med det bästa. Till exempel W2000, som fortfarande är vår favoritprojektor under 15 000 kronor (ja, då inkluderar vi billiga 4K-projektorer med pixelskifte).

W1600UST är den första närfältsprojektorn vi testar från BenQ och den kan skapa en 100-tums bild från mindre än 10 centimeter från väggen! Vi ställde den så nära väggen vi kunde, vilket var ungefär 7 centimeter på grund av att strömkabeln stack ut. På det avståndet fick vi en bild på komfortabla 90 tum.

Bildjustering

BenQ har en överskådlig skärmmeny där man enkelt hittar rätt inställningar. I den här prisklassen bryr vi oss inte om mätutrustning och färgkalibrering, utan hittar helt enkelt färgläget som ger de mest trovärdiga färgerna (Cinema), sedan ställer vi in kontrast och ljusstyrka med hjälp av testbilder. I BenQ:s fall räckte det med att sänka ljusstyrkan två steg från mitten och höja kontrasten nio steg. Vi hade inte haft något emot direktknappar på fjärrkontrollen för de här inställningarna, men BenQ är långtifrån ensamma om att ha flyttat dem till menysystemet.

Geometrisk kompensering (keystone) finns, men vi behövde inte använda den eftersom W1600UST gav en helt rektangulär bild på väggen.

Korrekt, skarp bild

Färgerna uppfattas som mycket neutrala. När Brian Cox tittar på stjärnhimlen i Wonders of the Universe ser man himlen med alla sina schatteringar av mörkblått och lila. Färgerna är mer detaljerade än med Optoma, däremot är de inte lika mättade och energiska. Men de håller fortfarande måttet i den disciplinen också. I Skönheten och Odjuret har Belles ansikte mer djup och nyanser hos BenQ, och den mörkhyade bibliotekarien ser mer naturlig än med den röda tonen som Optoma ger honom.

Annons

BenQ imponerar med fin skärpa, som är likadan över hela bildytan, kanske den skarpaste vi har sett från en Ultra Short-Throw-projektor. Kontrasten är också bra, med en svärta i klass med Optoma, kanske till och med ett snäpp mörkare.

Testmönster uppvisar lite kromatisk aberration, primärfärgerna är välplacerade ovanpå varandra. Liten vit text på svart bakgrund är dessutom skarpast på någon av testdeltagarna, BenQ-projektorn är verkligen imponerande skarp. Fläkten hörs däremot väldigt tydligt. Växlar man till Eco-läge tystnar den, men då tappas också mycket av trycket i bilden.

Slutsats

BenQ W1600UST har alla fördelar med ett ultrakort projiceringsavstånd och få av nackdelarna. Om man bortser från lite lite färgmättnad så är färgerna både välnyanserade och bilden oerhört skarp på hela filmduken. Kontrasten är också bra, här är det bara att njuta av film och TV. Bilden blir ännu större tätt intill väggen än med konkurrenterna. Vilket betyder att BenQ kräver ännu lite mer av väggen – ytan måste vara Slät med stort S! Hur man än vänder och vrider på saken så är detta den bästa närfältsprojektorn vi har testat hittills.

picture2 picture3
<
>
I en sådan här projektor är det praktiskt att ha en ljudutgång, och det finns minsann på BenQ W1600UST. Och två HDMI-ingångar så klart. Foto: BenQ
Karakter
BenQ W1600UST

Också i detta test:

Epson EH-LS100

Vi förväntade oss mycket mer

Med laser som ljuskälla hade vi hoppats på något spektakulärt från Epsons första UST-projektor för hemmabio.

Laserdiod som ljuskälla är extremt stabil över tid och behöver i princip aldrig bytas ut. Projektorn har högre ljusstyrka än sina konkurrenter, och bättre färger.
En överraskande blek svärta ger platt bild, även med dynamisk kontrast.
Läs hela testet

Optoma HD31UST

Färgklick med svagheter

Med de starka färgerna från Optoma HD31UST får du mycket bild för pengar på kort avstånd. Fast du får leva med ett par småbrister.

Bilden är överlag bra, med mättade färger och fin kontrast som genomgående ger bra upplevelser. Tyst fläkt.
Bilden är aningen beskuren och är inte knivskarp över hela duken. Kromatisk aberration ger en tunn rosa kant längst ned.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild