TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Optoma HD50

Kompakt ljuskanon

Från Optoma kommer en liten men effektiv bioprojektor med massor av ljusstyrka.

Av / 2015-02-23 - 05:00
Optoma HD50

Ljud & Bild tycker

  • Bra ljusstyrka och mycket jämn färgåtergivning från fabrik gör HD50 enkel att komma igång med.
  • Bildskärpan är inte den bästa och den lätta och öppna konstruktionen gör att man hör en del fläktljud.

Optoma är ett taiwanesiskt märke med långa anor som tillverkare av projektorer för både presentations- och hemmabiobruk till låga priser. Specialiteten är så kallade DLP-projektorer. På senare tid har de också utmärkt sig genom uppköpet av NuForce, som ligger bakom många kritikerrosade förstärkare och andra ljudprodukter.

Användning och finesser
Optoma HD50 är en mycket kompakt projektor, vilket i grund och botten gör att den inte behöver mycket plats. Nackdelen med att placera en kraftig ljuskälla som denna i ett så här litet kabinett är att den behöver mycket avkylning. Optoma-projektorn har många breda skåror på framsidan och på sidan, med tillhörande brist på brusdämpning. HD50 släpper därför ut en hel del ljus på sidorna, och är också den som väsnas mest av de tre testdeltagarna. Förutom vanligt fläktljud kan man också höra att färghjulet ”varvar” upp i fart.

HD50 har bra anslutningar, inklusive dubbla HDMI varav den ena stöder MHL. Två USB-portar finns också, varav en fungerar som strömkontakt till en trådlös HDMI-modul.

HD50 är en relativt enkel projektor att ställa in. Zoomlinsen ger bra räckvidd och det är enkelt att hitta fokus. Bristen på horisontell linsjustering (finns bara vertikal) gör att du bör ställa projektorn vinkelrätt framför filmduken.

Bildkvalitet
Optoma levererar en bild som präglas av mycket bra ljusstyrka. Om du inte har sett vilken bildkvalitet som går att få med budgetprojektorer på senare tid så blir du nog överraskad! Bilden har riktigt bra”punch” och så länge du dämpar belysningen i rummet en smula så kommer du knappast att sakna något jämfört med en bra TV. Vitt ljus och explosioner får den rätta bländande ljusintensiteten vi förknippar med en bra TV. Fördelen med HD50 är naturligtvis att bilden går att blåsa upp till 100 tum eller ännu mer utan några som helst problem.

Annons

HD50 har också en väldigt jämn och snygg färgåtergivning med rejält tryck i färgerna. Man kan dock skymta att färgåtergivningen är inte är helt neutral ens i Reference-läget. Svärtan är också godkänd, även om den inte är lika ”avgrundsdjup” som man kan uppleva med en del highend-DLP-modeller.

Där det saknas en smula är på skärpa och kontrast. Om det beror på optiken, mekaniken, bildchippet eller videoprocessorn vet vi inte, men vi konstaterar att Optoma har lite sämre upplevd bildskärpa än de två utmanarna. Små detaljer suddas ut och man får inte samma djupkänsla i stora panoreringar. Detta hade man inte märkt lika tydligt om man bara haft HD50 ensam i testrummet, men det är enkelt att se vid direkta jämförelser.

Kalibrering av Optoma HD50
Vi insåg snabbt att Reference-bildläget är den bästa utgångspunkten för en exakt bild, eftersom Cinema-läget har för hög färgmättnad. Optoma har en speciell Advanced-meny som har full CMS-färgkalibrering. Med andra ord bör allt finnas till hands för en korrekt kalibrering. Åtminstone rent teoretiskt. En detalj som är lite irriterande är att bildmenyn försvinner efter ett par sekunder utan kommandon, det gör det tidskrävande att göra kontinuerliga justeringar.

Så småningom upptäckte vi att videoprocessningen inte är den bästa i Optoma-projektorn. För det första klipper den signalen i ingången vid 100 % ljusintensitet. Själva kalibreringsmenyn är också felkonstruerad genom att varje enskild ändring av värden vid en mättnadspunkt/bestämd färg, leder till förskjutningar på ett annat ställe. Det gör det mycket svårt att kalibrera projektorn exakt, och är förmodligen också en förklaring till varför HD50 inte mäter speciellt bra från fabrik. Det tog en dryg timme med professionell kalibrering och finjustering för att få bilden att sitta som den ska. Då hade vi å andra sidan en snygg bild med relativt små färgavvikelser (Delta E).

Slutsats
Optoma HD50 är en fin budgetprojektor med många goda kvaliteter, men mätt mot ett par av konkurrenterna uppvisar den ett par brister. Mest framträdande är fläktljudet, som gör att HD50 passar mindre bra som hemmabioprojektor i särskilda rum. Optoma har utmärkt ljusstyrka och starka, nyanserade färger, men får inte lika bra mätningar som konkurrenterna när det gäller färgneutralitet. Bilden är inte tät och konturskarp som vi ser hos de två rivalerna. Och det betonar bara hur hård konkurrensen är den det här segmentet.

Också i detta test:

BenQ 1400

Stor potential

DLP-projektorn från BenQ kan ge en gnistrande god bildkvalitet, men inte förrän man kalibrerar den grundligt.

BenQ W1400 är en flexibel projektor med imponerande kraftig ljusstyrka, som ger mycket hög kontrast även när det finns en del ljus i rummet.
Projektorn har tämligen feljusterade färger från fabrik och kräver en omgång med ljusmätare och kalibrering för att visa sin rätta potential.
Läs hela testet

Epson EH-TW6600

Biomaskinisten

Epson EH-TW6600 är definitivt en av prisklassens hetaste projektorer, med högre prestanda än konkurrenterna på en rad viktiga områden.

Bättre optik och fler justeringsmöjligheter gör detta till en projektor för de kräsna: Epson har den skarpaste och mest kontrastrika bilden med bäst djupkänsla av de tre testdeltagarna.
Färgåtergivningen är inte lika linjär som i DLP-projektorerna, varken för eller efter kalibrering. Vårt testexemplar hade en röd rand i bildens ytterkant.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

100 tum från 1,5 meter!

Laser-TV med Leica-optik

Rullande hemmabio

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Ljud & Bild