BenQ är precis som Optoma ett taiwanesiskt märke som sysslar med såväl datorer och digitalkameror som DLP-projektorer. De senaste åren har BenQ haft stor framgång med sina data- och hemmabioprojektorer, inklusive W1300 som vann vårt förra test i budgetklassen. Den här gången har vi tagit ett steg upp i pris och då är storebror W1400 ett naturligt val.
Användning och finesser
W1400 är en DLP-baserad projektor med en plattare och bredare utformning än Optoma HD50. Byggkvaliteten känns lite finare också, med tvåfärgat kabinett som känns mer rejält och välbyggt. Precis som Optoma har BenQ många skåror för cirkulation av luft, men väsnas inte lika mycket eftersom fläktljudet har en annan, mer behaglig frekvens.
BenQ W1400 har ett något större zoomomfång än Optoma, vilket gör att den kan projicera en lite större bild på kortare avstånd. Den har även vertikal linsjustering, om än ganska så begränsad sådan. W1400 måste antingen stå på ett bord eller monteras i taket för att hamna rätt i förhållande till större dukar.
Bildkvalitet
Det tar inte långt tid att konstatera att BenQ är ett klart steg upp i bildkvalitet från Optoma HD50. Med hela 2200 ANSI Lumen är detta en veritabel ljuskanon. Och den har till och med bra kontroll över ljusutsläppet i mörka filmscener. Detta ger bilden en kontrast som vida överträffar vad Optoma är kapabel till. Det är klart märkbart i filmer som Transformers: Age of Extinction, där regissör Michael Bay verkligen breder på tjockt med kontraster och överdrivna effekter. Här är det mer tryck i det vita och konturer i ansikten och föremål framträder tydligare. Optimus Primes kromade kofångare blir ännu blankare med BenQ bakom ratten, samtidigt som färgspelet i de rödblå-lackade skärmarna formligen glänser!
Helt perfekt är det dock inte: även om färgerna är tjusiga och nyanserade så känns de väl färgrika direkt ur kartongen. Till och med Hollywood-skådisar som Mark Wahlberg ser i överkant solbrända ut. Dessutom skymtar vi tendenser till mosquito-brus, som troligtvis uppstår från sättet som DLP-projektorer blandar färger på, vilket skapar lite oro i bilden.
Kalibrering av BenQ W1400
BenQ-projektorn har full CMS-färgkalibrering som låter oss kalibrera färgbalans, ljusstyrka och färgmättnad individuellt för varje primärfärg. Och det behöver den verkligen! Medan Optoma HD50 kommer relativt OK från fabrik, men är svår att optimera ytterligare, är det rakt motsatt i BenQ:s fall. W1400 är faktiskt en av projektorerna som har värst färgåtergivning direkt ur kartongen. Allt beror på ett par ”välmenande” men fullständigt misslyckade justeringar från fabrik. Färgvärdena (R/G/B) är bara intrimmade vid maximal ljusintensitet, vilket kan jämföras med att ställa in en motor att bara köra med full gas hela tiden … det fungerar sällan bra i verkligheten.
Direkt ur kartongen uppmätte vi färgerna till en delta-avvikelse på 15, vilket är skyhögt och vittnar om alltför varma färger.
Lyckligtvis är BenQ W1400 en projektor som är enkel att kalibrera. Vi märkte att Preset Mode ”Standard” är den bästa grundinställningen att börja med. Därefter justerade vi balans, ljusstyrka och mättnad från de vansinniga värdena ner till 50 (vilket lyckligtvis är standardvärdena billiga BenQ-projektorer som 1070-modellen har från början). Detta gav en mycket bättre utgångspunkt och efter ett par enstaka justeringar fick vi nästan ”snör-räta” mätningar.
BenQ låter dig upprätta två olika uppsättningar användarinställningar (User) men de är inte låsbara som hos bland annat Epson. Varje ändring i menyn medför ett nytt User-läge. Dessvärre tappade BenQ-projektorn kalibreringsvärdena när vi drog ut sladden för att flytta den, så här lönar det sig att skriva upp värdena eller ta en bild på inställningsmenyn.
Slutsats
BenQ fortsätter att leverera projektorer som ger höga prestanda för pengarna. W1400 erbjuder massor av ljusstyrka och kontrast i ett kompakt format och fläktljudet är mer behagligt än i rivalen från Optoma. Initialt har bildkvaliteten en lite skev färgbalans från fabrik, men det kan förbättras ordentligt med relativt enkla grepp. Då blir färgåtergivningen tjusig och kommer faktiskt nära flera betydligt dyrare projektorer.
Också i detta test:
Optoma HD50
Kompakt ljuskanon
Från Optoma kommer en liten men effektiv bioprojektor med massor av ljusstyrka.
Epson EH-TW6600
Biomaskinisten
Epson EH-TW6600 är definitivt en av prisklassens hetaste projektorer, med högre prestanda än konkurrenterna på en rad viktiga områden.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser