TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Vuze 3D VR 360

Åttaögd UFO-kamera för klotformade filmer

Vuze ser ut som en insekt men är bara en 360-gradig kamera i färgad plast.

Av / 2017-08-30 - 08:41
Vuze 3D VR 360

Home tycker

  • Snygga 360-filmer från en förhållandevis kompakt kamera.
  • Redigeringen är krånglig och går bara att göra på PC. Appen har ingen preview-funktion.

Om du redan har investerat i och lekt med en 360-graders kamera har du säkert också dreglat över de nya 4K-modellerna. Priserna är höga och kvaliteten varierar. Ett av de bättre alternativen är Vuze – det flygande tefatet med åtta ögon.

VR åt folket

Trots att Vuze säljs som den första prisvärda 3D-360-kameran är priset fortfarande i highend-klass. De åtta kamerorna representerar fyra par ögon som filmar åt alla håll. Varje öga filmar en 1080p-bild. När alla åtta bilderna sätts ihop får man en upplösning på 4K, fast bara med 30 bilder per sekund. Förutom de fyra kamerorna har Vuze fyra inbyggda mikrofoner samt en microSD-kortplats där inspelningarna och bilderna sparas. I botten finns skruvhål för kamerastativ eller något annat stativ, vilket vi starkt rekommenderar. Det ingår visserligen ett litet grepp, så att man kan hålla kameran i handen, men inspelningarna blir lätt skakiga.

Ingen preview

Det finns naturligtvis appar, så att Vuze kan styras från en telefon. Där kan man ställa in timerfunktionen, starta och stoppa inspelningen och växla mellan bild- och videoläge. Funktionaliteten är starkt begränsad, och en funktion som annars finns i denna typ av app är helt frånvarande. Det går inte att titta på en direktsändning från kameran. Suck! Telefonen ansluts dessutom med en krånglig wifi-anslutning. Här finns ingen Bluetooth.

Bara till PC

När det sedan är dags att titta på inspelningarna så måste man ha en PC. Det finns ingen programvara till Mac ännu, trots att det finns en app till iPhone. Inspelningarna stoppas in i HumanEyes VR Studio, där de kan redigeras en smula och renderas till mer användbara 360-filmer. De åtta bilderna från de åtta linserna sätts ihop till en sfärisk film. Det tar sin lilla tid.

De flesta av mina inspelningar gjordes på ett akvarium, där det både fanns intressanta motiv och bra belysning. Det senare är särskilt viktigt eftersom Vuze inte trivs så bra i dåligt ljus. Som nämnts tidigare bör man också använda ett stillastående stativ, eftersom sammanflätningen av bilderna syns för tydligt om man håller kameran i handen. Det bör finnas gott om utrymme runt kameran. Gör det inte det så syns det tydligt var någonstans bilderna är hopfogade.

Annons

Slutsats

Vuze är en kul leksak, med högt pris och begränsat användningsområde. Vi förstår inte att Mac-användare har hoppats över och undrar lite över den begränsade och lite krångliga programvaran. Däremot gör Vuze riktigt övertygande 360-filmer om förhållandena är de rätta.

picture1 picture2 picture4 picture5 picture6
<
>
Så här ser de renderade filerna ut. De tar mycket plats och kräver speciell programvara för att spelas upp på rätt sätt.
Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Ljud & Bild