Namnet Asus ROG (Republic Of Gamers) behöver ingen ytterligare introduktion. Och headsetet de valde att skicka in till vårt test verkar också bekant. Det är nämligen en trådlös version av Asus ROG Delta S, som blev totalvinnare i vårt grupptest för ett år sedan.
Precis som de tidigare medlemmarna i Delta-serien har headsetet stora triangulära öronkåpor. Storleken blir extra våldsam tack vare de mycket tjocka och mjuka öronkuddarna i konstläder. Även huvudbygeln är vadderad med konstläder och att sätta på sig Delta S Wireless känns som att sjunka ner i en mjuk, djup skinnsoffa.
Allt på headsetet är svart, utom ROG-loggan och metallfästet som håller öronkåporna. Två uppsättningar öronkuddar ingår, så att man kan välja mellan konstläder och tyg som andas.
Det sitter tre knappar på vänstra öronkåpan: en vippbrytare för volym, en trevägsomkopplare som väljer mellan fördröjningsfri 2,4 GHz-anslutning, Bluetooth och av, samt en tryckknapp för styrning av musik.
Ingen mikrofonarm
Det finns ingen mikrofonbom, utan i stället riktningsbestämda mikrofoner, inbyggda i öronkåporna. Det är ovanligt för ett gaming-headset, men fungerar fint. I den högra öronkåpan hittar man däremot något ovanligt och ganska genialt: ett ”garage” för USB-C-adaptern till den trådlösa anslutningen.
Till skillnad från sina trådbundna syskon har Delta S Wireless inget inbyggt ljus. Det är givetvis ett klokt beslut med tanke på batteritiden.
Armory Crate
Styrmjukvaran Armory Crate kan styra alla typer av spelutrustning från ROG, inklusive ljuseffekter. I det här fallet gäller det bara ljudet, som är virtuell 7.1-surround. Det finns också en EQ-funktion med många förinställningar.
En del av det som gav den trådbundna versionen av Delta S segern var ljudkvaliteten. Den hängde möjligtvis ihop med digitaldelen, som byggde på fyra ESS 9281 DACar och som gav tillgång till ljud i HD-kvalitet. Detta har inte den trådlösa versionen, den får nöja sig med vanlig 16 bit/48 kHz-upplösning.
Om detta är skälet till att ljudkvaliteten i Asus ROG Delta S Wireless inte når samma öppenhet och finkornighet vet jag inte. Vi har dock fortfarande att göra med ett headset som har en ljudkvalitet som skulle kunna göra flera trådlösa hörlurar i samma prisklass avundsjuka. Och tack vare Bluetooth kan du mycket väl använda Delta S Wireless som vanliga hörlurar. Du får dock klara dig utan automatisk brusreducering. För det har Asus inte. Bara på mikrofonljudet.
Slutsats
Om du letar efter ett headset som du nästan kan krypa in och gömma dig i, är Asus ROG Delta S Wireless svaret. Det är mjukt och läckert och ultrabehagligt. Ljudet är oklanderligt, för både spel och musik, även om det inte är helt i klass med den trådbundna versionen. Möjligheten till Bluetooth är å andra sidan en klar fördel.
Också i detta test:
Astro A30 Wireless
För multiplattformsspelare
Spelar du på både konsol, mobil och dator kan Astro A30 vara ett bra val.
Corsair Virtuoso RGB Wireless XT
Stilfull som en svart BMW
Corsair riktar sig till mogna spelare med exklusiv, diskret elegans.
EPOS H3PRO Hybrid
Stort steg framåt från EPOS
EPOS har äntligen kapat kablarna. Resultatet är övertygande.
JBL Quantum 610 Wireless
Bra budgetheadset
JBL:s billiga spelheadset klarar sig okej med tanke på priset, men vill du ha mer får du betala mer.
Nacon RIG 800 Pro HD
Gengångaren
Det här headsetet testade vi för fyra år sedan. Det har inte blivit bättre sedan dess – bara dyrare.
Roccat Syn Max Air
Bra ljud är inte allt
Roccats toppmodell har utmärkt 3D-ljud, men hårdvaran och mjukvaran lämnar det fina ljudet i sticket.
Shark Receptor H70 Wireless
Dansk konkurrent
Shark Gaming har gjort ett prisvärt headset som gör det mesta väldigt bra. Men inte allt.
Sony Inzone H9
Sci-fi-headset prickar rätt
Hifi-specialisten Sony har äntligen lanserat ett spelheadset. Det var värt väntan!
Steelseries Arctis Nova 7 Wireless
Gaming för vuxna
Steelseries har koll på ljudet och mjukvaran är alldeles enastående.