TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

Äntligen en gamingskärm som bemästrar kontorsarbete

Med 4K-upplösning på en 32-tums QD-OLED-panel är Samsung Odyssey OLED G8 inte bara en fröjd för spelare, utan behärskar också kreativt arbete. Det bästa av två världar?

Av / 2024-10-09 - 08:58
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)

Home tycker

  • Enastående bildkvalitet och ultrasnabb responstid med QD-OLED. 4K-upplösning ger skärpa och detaljer. Utmärkt för både gaming och kreativt arbete. Smart Calibration-funktion.
  • HDR-effekter är inte lika imponerande som på toppmodeller med LCD. Begränsat stöd för professionella kalibreringsverktyg.

Med Odyssey OLED G8 fyller Samsung ett tomrum i segmentet premium-gamingskärmar med OLED-teknik. Den är nämligen en 32-tums QD-OLED-skärm med äkta 4K-upplösning. Det här är nytt och något jag personligen har saknat.

Här riktar sig Samsung till både dedikerade spelare och kreativa proffs som kräver högsta bildkvalitet och prestanda.

Odyssey OLED G80SD G60SD47 1920x1280 1
Samsungs två senaste QD-OLED-skärmar heter Odyssey G8 och G6 och är på 32 respektive 27 tum. Foto: Samsung

Fördelar med QD-OLED

QD-OLED-tekniken, som kombinerar kvantprickar med OLED för skarpare färger, har flera fördelar jämfört med de vanligare WOLED-panelerna (som tillverkas av LG) och även traditionella LCD-skärmar. Färgåtergivningen är ofta mer exakt och ännu mer livlig, plus att man behåller OLED-teknikens oöverträffade svärta och kontrast. LCD blir lite blekt om man jämför, och har inte heller samma responstid eller betraktningsvinkel som OLED. Där QD-OLED är allra bäst. Nackdelen är framför allt priset som fortfarande är betydligt högre än jämförbara LCD-modeller. Men även den maximala ljusstyrkan är lägre på OLED-paneler (250 nits), vilket gör att HDR-effekter inte framträder lika intensivt på skärmen.

samsung-odyssey-g8-g80sd-connections
Odyssey G8 har anslutningarna du behöver. USB-A-kontakterna kan användas direkt med t.ex. en USB DAC. Foto: Samsung

Anslutningar

G8 är välutrustad med både HDMI 2.1 och DisplayPort 1.4, vilket ger stöd för stor färgrymd och hög bildfrekvens i 4K. En intressant extrafunktion är den inbyggda smart-menyn för streamingtjänster, som kan vara praktisk för somliga men också ett lättare irritationsmoment. Skärmen går nämligen in i denna huvudmeny när den startar – men som tur är går den att inaktivera i inställningen. Extra trevligt är att fjärrkontroll ingår, vilket definitivt inte är standard för datorskärmar.

Skärmen har även inbyggda högtalare, vilket kan vara praktiskt i en kontorssituation. Ljudkvaliteten är däremot lite spinkig, så det är ingen idé att stuva undan headsetet.

Annons

Odyssey OLED G8 har en inbyggd USB-hubb, vilket förbättrar mångsidigheten. Koppla USB-B-utgången uppströms till en PC och använd de två USB-A-kontakterna till exempelvis ett tangentbord och en mus eller en skrivare. Om du ansluter en USB-DAC till en av dem kan den även fungera med skärmen i Smart TV-läge. Och det är bra, eftersom skärmen saknar ljudutgång.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) Destiny 2 4K fps 2 Samsung Odyssey G8 (G80SD) Destiny 2 4K fps
<
>
Har du ett tillräckligt häftigt grafikkort kan du spela i 4K med mer än 120 fps. Foto: Geir Gråbein Nordby

Spektakulär bildkvalitet

Efter en veckas intensivt testande är det ingen tvekan om att Samsung har levererat en skärm som håller en mycket hög standard. QD-OLED-tekniken ger en bildkvalitet som måste upplevas för att förstås helt. Den djupa, oändliga svärtan får verkligen ljuset att ”poppa” på skärmen och skapar en kontrast som är omöjlig att åstadkomma med traditionella LCD-paneler.

Jämfört med tidigare QD-OLED-modeller, till exempel den breda 49-tums 32:9-skärmen Odyssey G9 OLED, ger den högre upplösningen på 32-tummaren faktiskt en ännu mer spektakulär bild. Detaljrikedomen i 4K är imponerande och pixeltätheten gör att du slipper många av de nackdelar som har plågat tidigare OLED-skärmar, framför allt när det gäller att visa text. Subpixelstrukturen hos OLED – även QD-OLED – gör nämligen att särskilt text kan se hackig och oskarp ut, med konstiga färgartefakter. Större pixeltäthet gör problemet mindre och det är särskilt i den här disciplinen som denna 32-tummare överträffar sin lillebror G6, som har lägre upplösning och pixeltäthet, men i övrigt är identisk vad gäller bildkvalitet.

Baldurs Gate 3 graphics settings 1 scaled
”Baldur’s Gate 32 fungerar bra med bildinställningar i hög 4K-kvalitet, spelat på MacBook Pro M3 Max, tack vare FSR som dynamiskt optimerar bildkvaliteten. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gaming på en ny nivå

För gaming är den här skärmen rena rama uppenbarelsen. Under testet körde jag Destiny 2 på en hemmabyggd PC med en Intel i9-processor och ett RTX 3090-grafikkort. Med alla inställningar inställda på max i 4K-upplösning levererade spelet fortfarande mellan 120 och 130 fps – imponerande prestanda som verkligen utnyttjar skärmens potential.

Även om uppdateringsfrekvensen på 240 Hz kan verka överdriven för 4K-gaming (de flesta spel kommer aldrig att nå sådana nivåer med dagens grafikkort), lämnar den utrymme för framtida uppgraderingar. Ännu så länge är 120–144 Hz mer än tillräckligt för en fantastisk spelupplevelse i 4K, de flesta kommer nog att få svårt att se mer än 50–60 bilder per sekund.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) Graphic test image
Bildkvaliteten är mycket bra ur kartongen i Graphic-läget. Det blir ännu bättre efter kalibrering. Skärmen är fortfarande inte lika ljusstark som en LCD-panel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mer än bara spel

Vad som verkligen skiljer Odyssey OLED G8 från konkurrenterna är mångsidigheten. QD-OLED-tekniken har tidigare inte övertygat med kontorsarbete, särskilt inte ordbehandling, men 4K-upplösningen gör att text ser mycket skarpare ut. Man måste verkligen titta efter noga för att lägga märke till eventuell missfärgning runt svarta bokstäver. De finns fortfarande kvar, eftersom subpixlarna inte matchar de svarta eller vita typsnitten. Det syns tydligast med vit text på svart bakgrund. Men detta är alltså ett mycket mindre problem på den här skärmen, och jag hävdar att skärmen är fullt användbar för textbearbetning.

Samsung Odyssey G8 (G80SD) smart calibration Samsung Odyssey G8 (G80SD) Graphic Calibrated
<
>
Den inbyggda ”Smart Calibration”-funktionen använder mobilens kamera, med ett bra resultat för alla utom de mest krävande grafikerna. Foto: Samsung

Kalibrering

Skärmen passar bra även för kreativt arbete. Även om den inte kan mäta sig med professionella grafiska monitorer när det gäller färgnoggrannhet så ser den ganska bra ut i Graphic-färgläge. Se bara till att ställa in ljusstyrkan på max, den är alldeles för blek direkt från fabrik. Samsung erbjuder även en ”Smart Calibration”-funktion som ger förvånansvärt bra resultat. För det behöver du en nyare Samsung-telefon eller iPhone, som då används som kolorimeter.

För de flesta grafiska formgivare och videoredigerare är detta tillräckligt bra, även om proffs fortfarande kommer att föredra dedikerade lösningar. Mitt enda klagomål på kalibreringen är en meningslös demovideo som visas efteråt. Den är överbearbetad, men också i dålig upplösning och ser faktiskt mycket tråkigare ut efter kalibrering än innan. Även om skärmen för allt utom denna testbild ser bäst ut efter kalibrering.

Samsung Odyssey G8 G80SD smart tv
Inställningsmenyn påminner mer om en smart-TV än en traditionell PC-skärm, vilket somliga kommer att älska och puritaner kommer att ogilla. Foto: Samsung

En del kompromisser

Värt att notera är att HDR-effekten på filmer och spel inte är lika slående på en OLED-skärm som på mer ljusstarka LCD-skärmar. Detta är en typisk avvägning med OLED-tekniken och för de flesta användningsområden kommer fördelarna att överväga denna begränsning.

En annan svårighet är bristen på färgprofiler i standardkalibreringsverktyg som Spyder och ColorChecker Display Pro. För de mest kräsna användarna kan detta vara ett hinder, men Samsungs egen kalibreringsfunktion är ett bra alternativ för de flesta.

CES-2024-Odyssey-OLED_dl5
Foto: Samsung

Slutsats

Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) är utan tvekan en imponerande skärm som motiverar sin höga prislapp. Den kombinerar det bästa inom gaming och kreativt arbete på ett sätt vi sällan ser. För 17 000 kronor får du en skärm som inte bara ger enastående spelupplevelser utan även fungerar utmärkt för kontorsarbete och kreativa uppgifter.

Jämfört med sin lillebror G6 (G60SD) och konkurrenter som Asus ROG Swift PG27AQDM, ger G8 mer valuta för pengarna tack vare större skärmyta och högre upplösning. Den överträffar även Alienware AW3423DW när det gäller bildkvalitet och mångsidighet.

Är den värd pengarna? För entusiaster som vill ha det allra bästa inom både gaming och mångsidig användning är svaret ett rungande Ja. Samsung har helt enkelt gett oss en skärm som sätter en ny standard i sitt prissegment.

Karakter
Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD)
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Ljud & Bild