Det bästa med spel är inte nödvändigtvis hoppet om att vinna över datorn eller motståndarna. Utan själva upplevelsen av att utforska en helt ny värld.
För att illusionen ska vara övertygande krävs en ordentlig skärm. En stor skärm som ger inlevelse. Och det är precis vad Samsung 57 Odyssey Neo G9 är gjord för. Siffran 57 hänvisar till diagonalmåttet i tum. Så stor är den!
Odyssey Neo G9 tillhör klassen ultrabreda skärmar med bildförhållandet 32:9. Bilden är mer än tre gånger så bred som den är hög och den 130 cm breda krökta skärmen täcker alltså hela det horisontella synfältet när man sitter framför den.
Det mest anmärkningsvärda med Samsung-skärmen är dock inte bredden, utan upplösningen. DUHD har inget med The Big Lebowski att göra, utan står för Dual-UHD. Alltså två gånger 4K-upplösning (7 680 x 2 160 pixlar). Det är den högsta upplösningen på en 32:9-skärm hittills. Även om det i rättvisans namn bara är hälften av 8K-TV-skärmar som har en upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar.
8K-TV-skärmar har däremot inte samma hastighet som Samsung-skärmen. Odyssey Neo G9 har en uppdateringsfrekvens på upp till 240 Hz. Tillsammans med upplösningen är det fullständigt vansinnigt!
Så ljusstark att man nästan blir solbränd
Skärmpanelen är av Samsungs QLED-typ, som på senare år har blivit ett starkt alternativ till OLED-paneler. QLED-paneler kan avge mer ljus än OLED, och även om de inte behärskar OLED-tekniken färgrikedom och avgrundsdjupa svärta så ligger de närmare gamla hederliga LCD-skärmar.
Lägg därtill HDR10+ färgrymd och 1 000 nits ljusstyrka, så har vi att göra med en skärm som kan bränna fast spelvärldar på näthinnan med nästan fysisk intensitet. Den höga energinivån innebär också att värmen från skärmen kan kännas fysiskt när ljusstyrkan höjs. Testet genomfördes en varm sensommar och det var nödvändigt att sänka ljusstyrkan ett par snäpp för att hålla värmen ute! En titt på specifikationerna avslöjar att Neo G9-skärmen drar upp till 300 watt el och har energiklass G!
Kräver speciellt grafikkort
En upplösning på två gånger 4K och 240 Hz uppdateringsfrekvens kan snabbt översättas till att en absurd mängd pixlar ska flyttas. Jämfört med en vanlig Full HD-spelskärm (1920 x 1080) måste grafikkortet jobba åtta gånger hårdare för att rita upp bilden. Eller sexton gånger hårdare om man är van vid en FHD-skärm med 120 Hz.
Och det räcker inte ens. Förutom att vara blixtsnabb måste grafikkortets skärmutgång stödja DisplayPort 2.1 eller HDMI 2.1 för att få uppdateringsfrekvensen 240 Hz i full upplösning.
Installation
Även om jag naturligtvis var väldigt sugen på att bli den första testaren i Skandinavien som provade världens mest extrema spelmonitor i hemmamiljö, var det med viss oro jag sa ja till testet. För den här skärmen är gigantisk.
Faktum är att den praktiska biten gick lättare än väntat. En vänlig (och avlönad) speditör bar upp den 26 kg tunga kartongen till andra våningen, där jag med lite tålamod lyckades baxa in den på golvet till kontoret.
Neo G9 är så bred att den får Cinemascope att se ut som smalfilm
Samsung förtjänar beröm för ett genomtänkt emballage, eftersom det faktiskt går att genomföra uppackning och installation på egen hand. Foten, som ligger överst i lådan och är sammansatt av två delar, skruvas fast på fästet på baksidan av skärmen. Sedan lutar hela lådan ett kvarts varv – och skärmen står nu på golvet. Därifrån kan den försiktigt lyftas upp på skrivbordet. Kom ihåg att kontrollera att det finns plats: skärmen kräver en bordsyta på minst 160 x 80 cm. Och den väger 19 kg.
Med tre HDMI-ingångar och en DisplayPort finns plats för flera källor, och det går att visa en sekundär ingång som bild-i-bild. Det finns tillräckligt plats!
Alla inställningar görs på en ring av knappar som fungerar som en joystick på undersidan. Det är inte superbekvämt, men det fungerar.
För bred för Cinemascope
Man skulle kunna tro att den ultrabreda bilden var perfekt för filmälskare. Men den passar inte alls. Även de bredaste Cinemascope- och Cinerama-formaten har ett bildförhållande på bara 24:9, vilket innebär att bilden bara tar upp två tredjedelar av skärmen.
Spel är å andra sidan vad Samsung 57 Odyssey Neo G9 är gjord för. Och det är så coolt att det är beroendeframkallande!
Oavsett om du gillar 3D-skjutaspel, äventyr eller simulatorer så ger den superbreda skärmen en kolossal inlevelse. Det kan mycket väl vara så att det viktigaste händer mitt framför dig. Men när bilden täcker hela vägen ut till det perifera synfältet är upplevelsen nära och personlig på ett helt nytt sätt. Ett spel som Cyberpunk 2077 kräver nästan en uppslukande skärm som denna!
Fram till nu har spelare fått välja mellan hög hastighet och hög upplösning. Vilket har inneburit att den tekniskt föråldrade Full HD-upplösningen har varit gaming-norm i ett årtionde. Men inte här. Om hårdvaran räcker till kan du både ha kakan och äta den.
Däremot är det inte alltid en lätt uppgift att få spelen att samarbeta. Upplösningen på 7 680 x 2 160 pixlar har aldrig tidigare skådats i världshistorien, och det ställer till problem i många spel. I vissa fall måste man gå in manuellt och redigera spelens konfigurationsfiler. Och ibland fungerar det ändå inte. Till exempel var Fallout 4 tillräckligt bra för att det gick att tweaka sig fram till den höga horisontella upplösningen – men spelet vägrade förstå det ultrabreda bildförhållandet, vilket innebar att endast den övre halvan av bilden syntes på skärmen. Uråldriga CS:GO överraskade genom att hänga med på noterna direkt. Även om de yttre delarna av bilden blev förvrängda och fick dubbel bredd.
Ska man ha en eller två skärmar?
Det finns inga likvärdiga konkurrenter till Samsung 57 Odyssey Neo G9. Ingen annan spelskärm har så hög horisontell upplösning. Faktum är att det närmaste alternativet är att ställa upp två 32-tums 4K-skärmar bredvid varandra. Kan man leva med stolpen i mitten som skärmkanterna orsakar så går det att få en liknande bild för ungefär hälften av vad Neo G9 kostar.
Å andra sidan befinner vi oss i en klass där pengar nog är ett trivialt problem som man bara skickar vidare till sin revisor. Förutom priset på själva skärmen måste man nämligen räkna med att hosta upp minst lika mycket på en dator som är tillräckligt kraftfull för att utnyttja den.
Slutsats
Om du vill ha den häftigaste gaming-skärmen på marknaden är Samsung 57 Odyssey Neo G9 det bästa valet just nu. Ingen annan bildskärm ger dig så många pixlar på ett enda ställe – och med så hög uppdateringsfrekvens. För att utnyttja skärmen måste du dock ha hårdvara – och framförallt ett grafikkort – i absolut toppklass. Neo G9-skärmen är dessutom en utmaning för de flesta befintliga spel, som behöver tweakas och fintrimmas för att fungera med den breda skärmens skyhöga upplösning och bländande hastighet. Efter att ha använt den gigantiska skärmen till både spel och arbete i ett par några veckor önskar jag att Samsung gjorde en ”folk-version” med samma upplösning, men lägre hastighet – och ett motsvarande lägre pris.