TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSI Titan 18 HX

När Extravagant är ditt mellannamn

Det finns ingen som slår den titaniska MSI-datorn. Det gäller prislappen också.

Av / 2024-08-11 - 10:51
MSI Titan 18 HX

Home tycker

  • Det råder ingen brist på någonting. CPU, grafik, RAM, skärm, tangentbord – allt finns i överflöd.
  • Priset är också i toppklass.

Namnet säger allt: Titan!

Titan-maskinerna från MSI är enorma. Jag har testat några stycken genom åren och de har var och en på sitt sätt representerat det mest extrema för sin tid. Både när det gäller teknik, storlek och pris.

MSI NB Titan 18 A14V photo16
Bilden ljuger lite, MSI Titan 18 HX är en ENORM maskin. (Foto: MSI)

Det gäller även MSI Titan 18 HX som nu har landat på testbänken. Där den tar rejält med plats. Som namnet avslöjar är detta en laptop i 18-tums format, så det är en dator som kräver gott om utrymme.

Å andra sidan finns det gott om plats på själva PC:n. Alla tangenter är i full storlek och även om det sitter en komplett numerisk knappsats bredvid så är det ändå plats för högtalargaller på varje sida. Och inte minst för stora luftintag på varje sida.

Extrem kylning

Grafikkortet och processorn behöver gott om kylning när slussarna öppnas. När det hettar till måste 270 watt värme tas om hand.

Annons
MSI NB Titan 18 A14V photo06
MSI Titan 18 HX är en av de mest extrema datorerna du kan köpa. Men du måste ha med dig den tjocka plånboken och guldkortet. (Foto: MSI)

Under det mattsvarta och ganska diskreta skalet hittar man nämligen en 14:e generationens Intel Core i9-processor och den kraftfullaste icke-professionella grafikprocessorn från Nvidia, GeForce RTX 4090. Dock i mobilversion.

Kylsystemet fungerar utmärkt, men de två kraftfulla fläktarna låter oundvikligen en hel del när det går som allra hetast till.

Extrem skärm

Skärmen är lika extrem som allt annat på Titan 18 HX. Det är en 4K LCD-skärm med MicroLED-bakbelysning. Uppdateringshastigheten är ”bara” 120 Hz, men det räcker ändå till de flesta spel. Och när datorn används hemma kan man naturligtvis koppla in flera externa bildskärmar med den hastighet och upplösning man vill.

MSI NB Titan 18 A14V photo11
MSI Titan 18 HX är en av oerhört få bärbara datorer som är utrustade med ett mekaniskt tangentbord. Tangenterna kommer från SteelSeries och switcharna från Cherry. (Foto: MSI)

Även om det finns ännu snabbare skärmar så känns det inte på något sätt som en begränsning att sätta sig ner framför den inbyggda skärmen. Gaming i 4K ger utrymme och upplösning för att få med allting. Och det är ett under att vi så länge nöjde oss med att spela i Full HD!

Men tillbaka till tangentbordet, som är mekaniskt. Mekaniska tangentbord är överlägset bäst för gaming eftersom de ger den snabbaste och mest stabila kontakten. Men tekniken är dyr och utrymmeskrävande att använda i bärbara datorer. Därför är tangenterna på alla vanliga bärbara datorer av membrantyp.

Men när det gäller Titan-serien ska ord som ”dyr” och ”skrymmande” inte nödvändigtvis uppfattas som något negativt. Allt i MSI Titan 18 HX är dyrt och tar så mycket plats som det behöver.

Läs också Godis för tangentbordskrigare Om reaktionstid och precision är viktigt när du spelar behöver du ett bra tangentbord. Ett mekaniskt tangentbord. Vi har lagt vantarna på åtta stycken.

Extremt tangentbord

Tangentbordet kommer från SteelSeries, en mångårig partner till MSI, och switcharna (om än av lågprofiltyp) är från Cherry. Mycket bättre kan det inte bli. Och känslan är mycket riktigt helt perfekt, med riktiga, hörbara klickljud.

Pekplattan går i ett med metallskalet och är osynlig när datorn är avstängd. Men när strömmen slås på lyser den rött. Eller i vilken färg eller färgsekvens man väljer i programmet SteelSeries Engine, som styr RGB-ljuset i pekplattan, tangentbordet och loggan på locket.

MSI NB Titan 18 A14V photo02 webcam on
Skärmen är extrem: 4K MicroLED med 120 Hz uppdateringsfrekvens. Det ser man sällan på en speldator, men MSI Titan 18 HX vänder sig lika mycket till professionella kreativa som till gamers. (Foto: MSI)

Haptisk pekplatta

Pekplattan har haptisk feedback, vilket innebär att klickkänslan man får av att trycka med fingret skapas av en aktuator som trycker tillbaka mot fingret. Det fungerar, men känslan är inte lika övertygande som en riktig mekanisk kontakt i plattan. Och vissa klicka-och-dra-manövrar kan sluta med markören blir låst på plattan tills man trycker igen. Det är dock inget stort problem och för seriöst bruk – oavsett om det gäller spel eller design – kommer man ändå alltid att använda en extern mus.

Läs också Möss på krigsstigen Om du vill spela något mer avancerat än Solitaire och Tetris behöver du en mus som kan hänga med. Vi har testat ett gäng av de bästa gaming-mössen på marknaden just nu.

Extremt innanmäte

Insidan är lika extrem som utsidan. Processorn är en Intel Core i9-14900HX, vilket är den snabbaste i9:an med 24 kärnor och 32 trådar. Den har hela 64 gigabyte RAM-minne att arbeta med. Och om det inte är tillräckligt extremt så kan MSI Titan 18 HX köpas med hela 192 gigabyte RAM!

Grafikprocessorn är Nvidia GeForce RTX 4090 med 16 gigabyte eget videominne. Lagringsutrymmet i den testade maskinen var 2 terabyte SSD, men om det inte räcker kan man få dubbelt så mycket.

Extrema benchmarks

Med så kraftfull hårdvara kan man förvänta sig ett extremt resultat. Och det får man. MSI Titan 18 HX är på de flesta områden den snabbaste datorn vi någonsin testat. Skulle bara fattas, eftersom den också är en av de dyraste.

Processortestet Geekbench slutar med ett resultat på 16 882 i multicore och 2 825 i single-core. Det överträffas av den ännu mer häpnadsväckande dyra Apple MacBook Pro 16 M3. Men detta är den enda disciplinen där MacBook fortfarande är rekordhållare. När det gäller Cinebench R24-testet är Titan 18 HX nästan dubbelt så snabb som MacBook Pro 16.

MSI NB Titan 18 A14V photo15
Ventilationssystemet på MSI Titan 18 HX är extremt. Men upp till 270 watt värme måste ledas bort. (Foto: MSI)

De största musklerna hittar man i grafikkortet. GeForce RTX 4090 är den starkaste grafikprocessorn för bärbara datorer just nu. Åtminstone tills nästa processorgeneration lanseras i slutet av sommaren.

Extrem grafikprocessor

I de många 3DMark-grafiktesterna levererar MSI Titan 18 HX toppresultat. Precis som man kan förvänta sig. Och man kan också förvänta sig att andra datorer med samma grafikprocessor är ungefär lika snabba. Alienware M18, som vi testade i höstas, hade samma grafikprocessor och processorn var den direkta föregångaren till Intel Core i9-processorn som finns i Titan 18 HX.

Alienwares bärbara dator är på de flesta punkter alldeles i hälarna på MSI. Men aldrig snabbare.

Läs också Bäst Alienware hittills Alienware M18 är stor och platt som en hälleflundra. Och en av de snabbaste datorerna vi har testat.

Batteritestet görs bara för principens skull, eftersom titanen – i princip – är bärbar. Men eftersom grafikprocessorn och CPU:n tillsammans kan dra upp till 270 watt, och batteriet bara håller knappt 100 wattimmar, är det otänkbart att gå någonstans utan den rejäla laddaren. Vårt batteritest inkluderar inte 3D-grafik, men tömde ändå batteriet på drygt en och en halv timme. Den MicroLED-belysta 4K-skärmen bidrog säkert till detta.

Slutsats

MSI Titan 18 HX är i en klass för sig. Nästan allt på den är häftigt: processor, grafikkort, skärm och tangentbord – för att bara nämna det häftigaste. Priset är också häftigt. Titan kostar dubbelt så mycket som en typisk dyr spelbärbar dator! Men eftersom den också är dubbelt så bra, och man inte kan klaga på någonting, är priset faktiskt helt realistiskt. Det är bara ett fåtal som behöver – och ännu färre som har råd – en sådan tour de force-laptop. Men om du är en 3D-designer eller professionell gamer med ett bra kontrakt så är den antagligen det bästa köpet du kan göra för din arbetsgivares pengar.

Karakter
MSI Titan 18 HX
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Fem vinnare

Bättre än Asus till samma pris?

Ljud & Bild