Vi har testat datorer i Asus ROG Zephyrus-serie fler gånger tidigare. Det är märkets lyxserie för gaming och gemensamt för alla modeller har varit supersmal och väldigt stilren design, som varit sober nog att även tilltala ”seriösa” professionella kreatörer.
Asus ROG Zephyrus G16 GU605 är den senaste i serien och följer receptet till punkt och pricka. Datorn är bara 1,6 cm tjock och vikten håller sig under två kg. Det är imponerande för en 16-tums gaming-laptop. Skalet är fräst ur ett stycke aluminium, så kallat ”uni-body”, och finns i en mörkgrå färg – och i vitt för de som är äventyrliga och sugna på design.
Tidigare fanns en så kallad AniMe Matrix, som bestod av laserborrade hål med LED-färgdisplay för egna animationer. Det är nu reducerat till en rand av lysdioder tvärs över locket som heter Slash Lighting. Det är fortfarande pråligt, men lite mer diskret pråligt. Och går att stänga av helt också.
Gott om plats
I en så tunn dator är tangenterna nödvändigtvis av membrantyp. Men kvaliteten är oklanderlig och responsen är tight och utan glapp. Vilket man kan tillåta sig att kräva med tanke på priset, som är rejält.
När det ska spelas på allvar hemma är ett externt, mekaniskt tangentbord fortfarande att föredra. Vilket du ska välja kan du läsa i vårt test.
Även om det finns gott om plats för det stora tangentbordet har Asus valt att inte klämma in någon numerisk knappsats. I stället hittar man högtalare på båda sidor av tangentbordet.
Pekplattan är stor och rymlig. Och allt sitter på rätt plats. Till skillnad från de första generationerna av Zephyrus-datorer där tangentbordet och pekplattan hade flyttats ända till kanten för kylsystemets skull. Det tillhör lyckligtvis det förflutna. Även om det måste ha krävts en hel del tekniskt trolleri för att kyla av grafikprocessorn. ROG Zephyrus G16 finns med upp till GeForce RTX 4090-grafik. I den testade modellen sitter dock lite mer blygsam GeForce RTX 4070.
Superläcker skärm
Och så kommer vi till huvudattraktionen: skärmen. Och den är tuff. Zephyrus G16 är utrustad med en OLED-skärm i WQXGA-upplösning, även känd som 2,5K (2560 x 1600 pixlar).
Det är inte första gången vi har sett en 2,5K-skärm på en dator i den här serien, men det är första gången den är en OLED, och det gör skillnad. Asus har nyligen gjort OLED till standardvalet på sina vanliga kontors-laptops, men gaming har varit undantaget eftersom hastighet räknas mer än en snygg bild. Men nu kan man alltså få både och.
OLED-skärmen har en uppdateringsfrekvens på 240 Hz, vilket inte är världsrekord (det är just nu 360 Hz), men väldigt mycket i praktiken. OLED-skärmen reagerar dessutom mycket snabbare än en motsvarande LCD-variant. Reaktionstiden är bara 0,3 millisekunder. Det är en tredjedel av vanliga snabba LCD-skärmar med samma upplösning.
Skärmen har alla certifieringar man kan tänka sig: Pantone-validerad, G-Sync, Dolby Vision och VESA DisplayHDR True Black 500.
Här är en dator som du kan använda på jobbet om du är ett kreativt proffs. Och sedan ta med hem i väskan och använda till gaming på kvällen.
Utsökt innanmäte
Asus ROG Zephyrus G16 är en lyxmaskin där inga kostnader har sparats på hårdvaran. På insidan sitter en 2,5 GHz Intel Core Ultra 9 185H med 16 kärnor och 22 trådar. Det finns 32 gigabyte RAM installerat, som sig bör i en maskin av den här kalibern. Den testade modellen hade 1 terabyte SSD-lagring.
Grafikkortet är Nvidia GeForce RTX 4070 med 8 gigabyte RAM. RTX 4070 är det förnuftiga och ganska lämpliga valet. Och GPU:n kan, vilket benchmark-testet visar, fortfarande leverera utmärkta 3D-prestanda. Det finns även versioner av Zephyrus G16 med RTX 4080- och till och med RTX 4090-grafik. Fast då är prislappen en annan.
Benchmarks
Det sitter som sagt en ganska kraftfull processor i ROG Zephyrus G16, en Intel Core Ultra 9 med 16 kärnor och 32 trådar. Det syns i processortestet Geekbench, som ger resultaten 13 867 i multicore och 2 440 i singlecore. Det är seriöst bra datorkraft.
För vanliga kontorsuppgifter (som nästan är ett slöseri med musklerna) är prestanda mer genomsnittliga. Kontorssimuleringen PCMark 10 slutar på 7 472 poäng. Det är inte mycket bättre än mer ödmjuka maskiner.
Grafiktestet 3DMark Time Spy ger 11 930 poäng och 3DMark Fire Strike ger 26 399. Det är tjusigt, men inte rekord på något sätt. Razer Blade 16 klarar de olika 3D-grafiktesterna ungefär en och en halv gång snabbare än Zephyrus G16. Men i rättvisans namn kostar den nästan dubbelt så mycket också!
Anledningen till skillnaden i både prestanda och pris är grafikprocessorn. Och det går att köpa Zephyrus G16 med samma GeForce RTX 4090-kort som Razer. Då blir priset också en och en halv gång högre.
Batteritiden överraskar positivt. Även om processorn är snabb och skärmen är tydlig och snabb orkade Zephyrus G16 köra i över fem timmar innan batteriet tog slut. Det har förmodligen att göra med att OLED-skärmar inte behöver bakbelysning.
Slutsats
Asus ROG Zephyrus G16 GU605 är snabb. Men den är det billigaste sättet att få sådana gaming-muskler. Det måste dock kosta en del att få dem så stilfullt förpackade. Och framför allt kostar det att få en högupplöst och blixtsnabb OLED-skärm. Zephyrus G16 riktar sig inte bara till spelare utan nästan lika mycket till grafikproffs som behöver processor- och grafikkrafterna för antingen 3D-design eller AI-beräkningar. Och ur den synvinkeln är priset helt berättigat.