Kaliforniska NZXT är främst kända som en tillverkare av PC-chassin, moderkort och andra delar för självbyggare, men de senaste åren har de utökat sitt sortiment till att omfatta mer ”mainstream”-speltillbehör som headset och tangentbord. NZXT Function 2 är, logiskt nog, märkets andra tangentbord.
NZXT Function 2 ligger nära lexikondefinitionen av ett standardtangentbord. Det finns precis de tangenter som alltid har funnits där, och funktionstangenterna och de numeriska tangenterna sitter på exakt de välbekanta platser som händerna hittar till av sig själva.
Det är inget fel med det, helst ska man ju behöva tänka så lite som möjligt på var man ska trycka. Och det gäller oavsett om man skriver en rapport eller förintar fiender i ett 3D-spel. På den punkten är NZXT exemplariskt enkelt och användarvänligt, till skillnad från vissa av konkurrenterna som tog längre tid att vänja sig vid. Tangentbordet kan bara användas trådbundet (USB-C), så även på det området är det är plug-and-play.
Bakom den lite oinspirerande ytan hittar man en del ganska avancerad teknik. Brytarna är optiska (NZXT Swift Optical) och har variabel kontaktpunkt. Inte lika variabel som hos SteelSeries, men man kan välja mellan 1 mm och 1,5 mm.
brytarna är utbytbara, så du kan byta till andra typer med exempelvis större eller mindre motstånd eller en annan karaktäristik än de linjära, klickfria, som är monterade från början. Det ingår åtta alternativa extrabrytare som man kan experimentera med.
Tangentbordet har också möjlighet till pollingfrekvenser på upp till 8 000 Hz, precis som Razer. Så om du är riktigt, riktigt snabb i fingrarna är det här det rätt val. Pollingfrekvensen ställs in i programvaran som heter NZXT CAM. Det är ett relativt litet program som visar NZXT:s bakgrund i självbyggarmiljön. Det mesta av gränssnittet ägnas åt en kontrollpanel ovanför PC-hårdvaran där man kan läsa av alla hastigheter och temperaturer på moderkortet och grafikkortet.
Att ställa in funktioner på tangentbordet verkar nästan som en eftertanke. Faktum är att programmet inte ens kände igen NZXT Function 2-tangentbordet!
Slutsats
NZXT Function 2 ser ut som ett standardtangentbord av billigaste sort, men under den tråkiga designen finns solid och ganska nördig teknik med några av testets mest avancerade brytare. Att priset också är bland de lägsta är en extra bonus. Mjukvaran verkar dock något ofärdig.
Också i detta test:
Asus ROG Strix Scope II 96 Wireless
Fullt – men förkortat
Asus tangentbord har krympt i storlek, men har ändå en numerisk knappsats. Är det verkligen en bra idé?
HyperX Alloy Elite 2
Det mest färgstarka
HyperX ger multimediefunktioner och ljusshow för varenda krona.
Logitech PRO X TKL Lightspeed
Proffsigt resetangentbord
Turneringstangentbord i förkortad version – och med bärväska.
Razer BlackWidow V4 Pro
Svart lyx
Razer BlackWidows V4 Pro utstrålar stil och diskret lyx. Det är dessutom ett fantastiskt tangentbord.
SteelSeries Apex PRO TKL
Världens snabbaste tangentbord
SteelSeries Apex PRO TKL är så känsligt att det nästan räcker med att titta på tangenterna.
Logitech Pro X 60 Lightspeed
Maximal minimalism
Om det är väldigt, väldigt ont om plats på gaming-skrivbordet kan Logitechs ultrakompakta tangentbord vara lösningen.
Asus ROG Falchion RX Low Profile
Låg och snygg coupémodell
Asus ROG Falchion RX Low Profile har bantat ner både ytan och höjden.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser