TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: 5 OLED-gamingskärmar

OLED-gamingskärmar: Äntligen finns det ett urval

Äntligen börjar det bli gott om OLED-skärmar för gaming. Vi har testat fem – och här är vad du ska hålla utkik efter.

Av / 2023-10-04 - 09:02
5 OLED-gamingskärmar

Jag har länge undrat när det ska komma ett ordentligt utbud av OLED-skärmar med rimliga prislappar. Alla fördelarna som OLED har i paneler på både TV-apparater och mobiltelefoner måste ju även PC-skärmar tjäna på. Eller? Det främsta nyckelordet är en nästan oändligt mörk svärta, i kombination med spektakulära färger och en helt grym betraktningsvinkel. Så varför skulle man inte vilja ha detta i alla sina skärmar?

Man skulle kunna tro att alla gamers vill ha bästa möjliga bild, och det slutar ju inte där. En sådan häftig skärm måste väl också vara mitt i prick för kreativa innehållsskapare? Och hur är det med de som jobbar med att bläddra runt på nätet, redigerar bilder då och då och skriver massor av text? Kan det vara något för dem också?

Helt fantastiskt för spel och film!

Som vi snart kommer att se i det här testet är svaret inte riktigt så enkelt att det bästa är bäst i alla lägen. De här skärmarna är i första hand avsedda för spel. Med blixtsnabb responstid, fantastiska färger och en svärta andra bildskärmar bara kan drömma om. Och med en betraktningsvinkel man knappt trodde var möjlig om man aldrig har sett en OLED-skärm förut.

De är också utmärkta för att titta på film – om man sitter tillräckligt nära. En datorskärm är trots allt mycket mindre än en vanlig TV. En OLED-skärm kan helt klart också användas som ett verktyg för att behandla bilder och video. Men även här gäller det att vara försiktig.

OLED Gaming-skjermer lagbilde OLED Gaming-skjermer lagbilde 2
<
>
Olika bildformat ger olika bildutsnitt. Här är bredskärmar i 16:9, 21:9 och 32:9. Bilden er efterbehandlad men visar faktiskt utsnitt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mindre lämplig för grafisk design

Bildbehandlingsexperter behöver ett verktyg som levererar exakta färger och gråskalor. Man vill veta att det färdiga materialet är exakt som man föreställer sig det, och då måste bilden måste vara helt korrekt. Detta är en utmaning för OLED-skärmar.

Annons

I dagsläget finns det nämligen inget kalibreringsverktyg med en profil för de OLED-tekniker som används i dessa skärmar. Eftersom ögat inte fångar upp färger på samma sätt som en fotolins blir färgerna felaktiga om kolorimetern inte först kalibreras efter skärmens panelteknik. Det innebär att man måste justera bilden med hjälp av ögonen, vilket fungerar dåligt. Alltså är man utlämnad till att bildskärmstillverkaren har kalibrerat bildskärmen tillräckligt bra från början – men på en spelskärm är detta ofta inte lika exakt gjort som på en bildskärm avsedd för kreativt arbete.

Jag har provat, och för fotografer och andra kreativa skulle jag nog hellre rekommendera en bra IPS-skärm i stället.

LG-45GR95QE lifestyle
En del skärmar är extremt konkava. Foto: LG

Inte lämplig för kontorsbruk

Jag skulle inte heller rekommendera dessa bildskärmar för vanligt kontorsbruk. Det förvånade mig också, men de OLED-tekniker som används i spelmonitorer (QD-OLED och White OLED/WOLED) har en annorlunda RGB-subpixelstruktur än LCD-monitorer, som texten i Windows och webbläsare är korrigerad för. Resultatet blir att svart text får kanter i olika färger. Det ser inte bra ut och är knappast migränvänligt. WOLED är något bättre än QD-OLED, men om du har ett jobb eller studerar som innebär mycket ordbehandling är det här inte rätt väg att gå.

Läs också Vi tappar hakan! Den stora Asus-skärmens OLED-panel har perfekt svärta och ger tillsammans med den matta ytan den bästa spelkänslan vi har haft.

Det här problemet blir mindre i takt med att upplösningen stiger, men tills vidare får vi nöja oss med 1440 horisontella linjer, vilket är i minsta laget i den här disciplinen.

Slutligen bör det nämnas att OLED-skärmar inte är lika ljusstarka som LCD-skärmar. Och eftersom det finns en risk för inbränning av det organiska ljuset har skärmarna olika grader av autodimming inbyggt, om en ljus och statisk bild visas för länge.

QD-OLED text color
Särskilt QD-OLED fungerar ganska dåligt för att visa text på grund av pixelstrukturen. Foto: Geir Gråbein Nordby

5 häftiga gamingskärmar

Alltså är OLED-skärmar främst är avsedda för spel och film. Men vilken grym upplevelse det är! Enligt min mening finns det inget som kan jämföras med detta. Det är därför ett nöje att presentera fem OLED-spelskärmar som jag skulle kunna leva med allihop. Men som med allt annat är några av dem bättre än andra på vissa områden.

Urvalet är avsiktligt lite blandat, för att visa ett tvärsnitt av vad som finns tillgängligt på marknaden i dag. Därför har vi tagit med en vanlig 27-tummare i 16:9-format (ROG), en ultrabred 49-tummare i 32:9-format (Samsung) och en extra starkt böjd och bred 45-tummare i 21:1-format (LG). Dessutom har vi två mer ordinära 34-tums 21:9-skärmar (MSI och Philips).

Vilken som passar dig bäst kan du få reda på här.

Asus ROG Swift PG27AQDM

Ordinärt format, extraordinär bild

Asus ROG-skärmen är så bra att vi önskar att den vore större.

Bilden är extremt skarp och den blixtsnabba skärmfrekvensen gör bildrörelserna extra jämna, med extremt låg fördröjning. Färgerna i SDR är mycket bra från fabrik. Stativet är klassens mest flexibla.
Färgerna på SDR-innehåll är lite bleka med HDR aktiverat. Inte särskilt lämplig för att läsa text i Windows på grund av subpixelstrukturen. Lite väl ivrig autodimming. I minsta laget?
Läs hela testet

MSI MEG 342C QD-OLED

Fantastisk på många sätt

QD-OLED-skärmen från MSI ger mestadels en gnistrande bra bild och har en uppsjö av anslutningar.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och 175 Hz är en strålande kompromiss mellan hastighet och pris. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

Philips Evnia 34M2C8600

Allra mest för pengarna

Philips Evnia 34M2C8600 har nästan allting gemensamt med MSI-skärmen. Ändå lyckas den bättre totalt sett.

Mycket skarp bild, bra HDR-effekter och omedelbar hastighet med 175 Hz. Klarar även 4K 120 Hz-bild från spelkonsol.
Nästan inga justeringsmöjligheter i HDR-läge, som har för mycket rött i bilden med SDR-innehåll. Olämplig för ordbehandling på grund av den udda pixelstrukturen. Inte den mest ljusstarka skärmen i klassen.
Läs hela testet

LG 45GR95QE

Titta på den bågen!

LG 45GR95QE har en extrem krökning som kan ge verkligt uppslukande spelupplevelser. Bildkvaliteten finns det också mycket bra att säga om.

Stor och snygg bild, den extrema krökningen ger en uppslukande bild, vilket också gör det behagligt att sitta nära. Fantastiska färger och svartnivåer, och 240 Hz ger extremt snabb respons. Klarar även 4K/120 Hz från spelkonsol.
Låg ljusstyrka i SDR gör inte ett tillräckligt bra jobb för att motverka reflektioner i ett ljust rum. Den matta skärmytan gör att text kan se en smula suddig ut.. Låg pixeltäthet, den här storleken borde ha 4K.
Läs hela testet

Samsung Odyssey OLED G9 (G95SC)

En sådan bild!

Det är något speciellt med det extra breda skärmformatet 32:9. Och med en OLED-panel får man dessutom en spelupplevelse som inte är lik någon annan.

Gnistrande bra bild, med massor av tryck i färgerna. Nästan oändligt djup svärta. Den extrema bredden ger verkligen uppslukande spelupplevelser! Väldigt snabb respons, och dessutom tillräckligt många pixlar i bredden får att man inte ska störas särskilt mycket av pixelering.
Klarar inte 4K/120 Hz-signaler från spelkonsol. Fungerar dåligt för textarbete på grund av pixelstrukturen. En uppdatering har gjort SDR-ljusstyrkan mycket lägre.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort gaming-ljud i fickan

Spektakulär spelskärm med QD-OLED

Den bästa handhållna speldatorn

Fantastisk spelskärm

Gaming du har råd med

Kungen av gaming-laptops

Vass som en rakkniv

Godis för tangentbordskrigare

Kolla in den här bilden!

Omen Transcend 14 gör det mesta rätt

Häftigaste Razer Blade

Den slimmade evolutionen av PlayStation 5 är här

Ljud & Bild