Från HP har vi fått in Omen 16 för test. En 16-tums gaming-laptop i klassisk, slimmad design.
Med en höjd på bara 2,4 cm och en vikt på 2,4 kg tillhör den i princip i ultrabook-klassen. Att det går att bygga en så lätt spelmaskin är imponerande.
En del av förklaringen är plast. Alla datorer i testet har plasthölje, vilket är godkänt med tanke på priserna. Men Omen 16 är den mest böjliga av dem alla. Man kan utan problem vrida på skalet flera centimeter – under tiden som det knakar och knarrar och belysningen i tangentbordet slocknar.
Skärmen har QHD-upplösning (2 560 x 1 440 pixlar). Och även om priset är lågt så är uppdateringsfrekvensen 240 Hz. Man får verkligen mycket hårdvara för pengarna.
Det enda stället som HP har snålat inuti är lagringsplatsen, Omen 16 är den enda i testet som bara har 512 GB SSD. Det innebär att man bara kan ha tre, fyra stora spel installerade åt gången.
Det finns ingen numerisk knappsats, även om datorn är tillräckligt bred för det. I stället har HP gett piltangenterna extra utrymme. Det är ingen dum idé eftersom de separata siffertangenterna ändå mest används för kontorsarbete och många spelare ändå föredrar ”tenkeyless”-tangentbord – utan just separata siffertangenter.
Tangentbordet har RGB-bakgrundsbelysning, men bara i tre zoner. Och eftersom tangenterna har svarta kanter är det svårt att upptäcka ljusshowen om inte rummet är helt mörkt. Tangenterna är av ganska dålig kvalitet och vickar rejält om man inte trycker precis på mitten. Men de gör vad de ska.
Benchmarks
HP Omen 16 har en Intel Core i7-13700HX-processor. Även om den är en saftig toppmodell i i7-serien, med 16 kärnor och 24 trådar, så är det fortfarande förvånande att HP har fått ut så mycket beräkningskraft ur den. PCMark 10-kontorstestet slutar med 8116 poäng, vilket är långt över de andra deltagarna – vara många har i9-processorer.
Men eftersom spel handlar mer om 3D-grafik än om rå beräkningskraft blir resultatet i slutändan nästan oavgjort.
Batteriet har långt ifrån superkrafter. Två timmar och arton minuter tog det att tömma det i vårt batteristresstest, som simulerar kontorsprogram med fullt ös på skärmen. Det är dock inte mycket sämre än konkurrenterna, som också landar på ungefär två och en halv timme.
Slutsats
HP Omen 16 är billigast i testet. Men tekniska prestanda är lika höga som i de andra. Faktum är att datorn kör ifrån konkurrenterna på flera områden. Byggkvaliteten är inte imponerande och om du slänger ner datorn i ryggsäcken varje dag, som om den vore en ultrabook, får den förmodligen en kort karriär. Detta gäller i större eller mindre utsträckning för alla testdeltagarna. Men Omen 16 har lite sämre byggkvalitet än de andra. Lagringsplatsen är också begränsad. Det förstör dock inte intrycket av en dator som ger mycket valuta för pengarna.
Också i detta test:
Lenovo Legion 5 Pro 16 IRX8 (82WK00ELMX)
Starkaste processorn
Lenovo Legion 5 är en stark maskin i en tunn kropp.
Acer Nitro 17 AN17-41
Lite mer PC för pengarna
Acer Nitro 17 är inte bara stor, den är bra också.
MSI Katana 15 B13VGK
Färgsprakande
MSI Katana 15 är smäcker som ett samurajsvärd och har inbyggd ljusshow.
Erazer Deputy P50 MD62519
Svart vicesheriff
På papperet är Erazer Deputy P50 den svagaste i testet, men det märks inte på resultatet.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser