Ett gaming-headset är inte bara ett sätt att undvika att störa familjen eller grannarna när du spelar sent på kvällen. Det kan vara direkt livräddande. Med ett bra headset kan du höra dina medspelare tydligt – och minst lika viktigt, dina motståndare. Om ditt headset har surroundljud, och det har de flesta i mellanprisklassen, kan du tydligt höra ljudet av fotsteg som närmar sig i gruset bakom dig. Precis i tid för att du ska kunna vända dig om och skjuta.
Men vilket ska du välja och hur mycket ska det kosta?
Vi har tagit en titt på marknaden för bra gaming-headset och testat en handfull av de bästa som leverantörerna kunde hitta åt oss. Fyra av dem ligger i premiumklassen och ett sticker ut med en prislapp i det mest exklusiva segmentet. Det höjer förväntningarna.
Om du fortfarande förknippar ordet ”gaming” med häftiga ljuseffekter och bling-bling så har du missat ett par memos de senaste åren. I dag är gaming något för alla och den genomsnittlige gamern är en 35-åring som har spelat i 13 år. Och han eller hon har inga planer på att sluta spela. Faktum är att en fjärdedel av alla gamers är 50 år eller äldre.
Det syns på designen. Alla testdeltagare är bekväma och behagliga, med känsla för detaljer. Och ingen av dem lyser i mörkret.
Beprövade recept dominerar
Tar vi en titt på startfältet så är det de väl beprövade recepten som dominerar. Vi har inte testat någon av dem förut, men det känns nästan som om vi har det. De flesta av dem är antingen nya versioner eller varianter av redan välkända modeller som vi har haft i testrummet tidigare. Det kan man inte klandra tillverkarna för – det är dyrt att utveckla en helt ny modell, och varför ändra ett vinnande recept?
Det måste låta kul
Även om headsets ser ut som hörlurar är spelreglerna lite annorlunda än i hifi-världen. Här handlar det om underhållning – och om att vinna! Explosionerna på slagfältet får gärna kännas ända in i ryggraden. Och om mellanregistret är lite överdrivet betyder det bara att det är lättare att höra vad dina lagkamrater säger.
Med det sagt så är det fortfarande flera av deltagarna som erbjuder ett ljud av absolut hifi-kvalitet – och särskilt en av dem hade faktiskt lika gärna kunnat säljas som en hifi-hörlur. Fast med laggfri ljudanslutning och löstagbar svanhalsmikrofon.
Mjukvaran är viktig
De flesta spelheadset har någon form av styrprogramvara. Det är inte absolut nödvändigt, men ger tillgång till användbara extrafunktioner, till exempel en equalizer som kan fintrimma ljudbilden eller virtuellt surroundljud. Finns det ljus på headsetet är det också där det ställs in.
Styrmjukvaran är dock i de flesta fall bara till nöje för PC-spelare. De flesta testdeltagarna i testet kan dock användas på de flesta spelplattformar. Fast då utan extrafunktionerna.
Så testade vi
Headseten testades givetvis i sin naturliga miljö, det vill säga med spel, framför allt 3D-skjutaspel där eventuella surroundeffekter utnyttjas till max. Förutom spel prövades de med musik och film – även i surround. Vi tittade också på de inbyggda mikrofonerna och eventuell brusreducering.
Logitech PRO X2 Lightspeed
Professionell enkelhet
Logitech Pro X 2 Lightspeed är lika avskalad och tuff som en Glock.
Razer Blackshark V2 HyperSpeed
Praktiskt
Semiprofessionellt headset utan utsmyckning – men med massor av väl valda funktioner.
SteelSeries Arctis Nova 7P Wireless
Avslappnad stil
Ljudet är lysande – programvaran likaså.
Turtle Beach Stealth Pro
Lyxklass till lyxpris
Turtle Beach Stealth Pro är i en helt annan klass än konkurrenterna. Även när det gäller priset.
HyperX Cloud III Wireless
Enkelt, men tillräckligt
HyperX Cloud III Wireless 7.1 liknar sina föregångare men har blivit lite mildare med åren.