Med VIRB Ultra 30 har Garmin radikalt ändrat designen mot sin gamla toppmodell, VIRB XE, och hamnar mycket närmare GoPros kameror. När det gäller storlek är skillnaden dock stor eftersom VIRB Ultra 30 både är mindre och lättare. Tyvärr blir det ändring på det när du proppar in kameran i huset som ingår, vilket både behövs för att göra den vattentät och för att montera fast den någonstans. Som med de andra kamerorna i testet är den största nyheten möjligheten att filma video i 4K med 30 fps. Du kan spela in med 24 fps också, men det är i minsta laget enligt vår mening. Inspelningarna i 4K är otroligt bra, i synnerhet om du fotograferar i starkt ljus, då får du både skarpa och färgrika bilder.
”OK, Garmin …”
En annan ny funktion i VIRB 30 är röstigenkänning, som låter dig styra kameran med enkla röstkommandon. Det fungerar ganska bra, även om man känner dig lite dum när man går runt och pratar med sin kamera mitt i stan. Längst upp i pisten är det knappast någon som lägger märke till det. Kameran har naturligtvis inbyggd bildstabilisator som utjämnar skakiga inspelningar. I likhet med GoPro görs detta digitalt vilket är lite synd. Fast i rättvisans namn bör det tilläggas att det är ganska så effektivt och att videoklippen blir fint sömlösa.
Enkel navigering
Skärmen på baksidan är naturligtvis beröringskänslig och det är enkelt att hitta i menyerna. Men skärmen kunde gott ha varit lite större. Du kommer in i menyerna genom att svepa från de fyra kanterna. Underifrån har du huvudmenyn, från ovansidan får du wifi, Bluetooth och sensorer, från vänster video- och kamerainställningar och från höger Pro-inställningar om du har aktiverat dem. Det är värt att notera att du även kan använda pekskärmen när kameran sitter i huset, vilket tidigare har varit ett problem för vissa konkurrenter.
G-Metrix
En annan funktion som så småningom har blivit standard i highend-segmentet är inbyggt GPS. Här finns också G-force- och orienteringssensorer. Du kan ansluta flera sensorer trådlöst om du har andra Garmin-enheter. Alla insamlade data sparas under namnet G-Metrix och via gratis-appen eller PC- och Mac-programvara kan du lägga in dem i filmerna som grafer och mätare. Det är en cool detalj om du har varit extra högt uppe eller kört väldigt snabbt.
Lite slött batteri
Alla smarta funktioner har tyvärr en baksida. De slukar ström. Under optimala förhållanden hävdar Garmin att VIRB Ultra 30 håller i lite över två timmar. Beroende på hur många funktioner du aktiverar får du dock nöja dig med en hel del mindre, och vi hamnade på närmare 1,5 timmar.
Slutsats
Garmin VIRB Ultra 30 är en utmärkt kamera om du vill göra detaljerade 4K-filmer när du till exempel åker skidor, surfar eller cyklar. Navigeringen via pekskärmen är bra och det finns tillräckligt många inställningar och inspelningsalternativ. Det enda som är riktigt negativt är batteriet som tyvärr dör för snabbt, plus att kameran inte är vattentät utan det medföljande huset.
Också i detta test:
Sony FDR-X3000R
För dyr och krånglig
Sony har bra bildkvalitet men krånglar till det för mycket med extern sökare och komplicerad navigering.
GoPro Hero5 Black
GoPro behåller ledningen
En kamera från GoPro har länge varit ett säkert val. Så är det med Hero5 Black också!
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser