De två modellerna NEX-C3 och NEX-5N är redan från Sonys andra generation. De ser nästan precis likadana ut och delar många egenskaper. Eftersom de har samma processorteknik och bildsensor ger de samma bildkvalitet. Men detta är krävande kameror. På fler sätt än ett. De kan kännas lite frustrerande att komma igång med för någon som är van vid att ha kontroll över inställningarna på utsidan av kameran. Här finns det mesta i skärmmenyer, vilket somliga älskar och somliga hatar.
Vidvinkelobjektivet är inte så våldsamt skarpt. Förvrängningen och vinjetteringen är synlig på alla brännvidder och zoomobjektivet är helt enkelt bättre. Båda kamerorna är relativt snabba och har en kvick autofokus i de flesta fall – inte lika snabb som exempelvis Nikon V1 eller Olympus E-P3, men bildkvaliteten är däremot snäppet bättre. Att upplösningen är högre är inget konstigt, men även bruset är mer välkontrollerat i C5 och 5N. Sonys brus på ISO 3200 motsvarar ungefär vad Olympus P3 klarar av på ISO 1600.
Men brus är inte allt. Färgåtergivningen är enastående, och på samma nivå som Olympus PEN-modeller som varit bäst hittills. Och det säger inte lite. Dynamikomfånget är däremot bättre här, detaljskärpan är densamma oavsett ISO-värde.
Sony har satt så få knappar som möjligt på C3 och 5N för att underlätta för fotografer att ta steget upp från sin kompaktkamera till en systemkamera. Det har de delvis lyckats med. NEX-kamerorna är små men kit-zoomen är mycket större än de andra i testet. Det betyder att man ändå får en systemkamera som egentligen inte är särskilt kompakt. Åtminstone inte jämfört med Olympus PL3 och Panasonics GF3. Vad man däremot får är snäppet bättre bilder.
Också i detta test:
Nikon 1 V1 + 10-30mm VR
Världsmästare-1
Nikon dök upp sent i hybridklassen. V1 är den mest påkostade av de två nykomlingarna, och har inbyggd sökare.
Sony NEX-5ND
Högst bildkvalitet
Om bildkvaliteten är allra viktigast så är detta förstahandsvalet.
Pentax Q
Liten systemkamera
Man måste gnugga sig i ögonen när man ser Pentax Q. Här är den minsta systemkameran sedan Pentax 110 från 1979.
Panasonic Lumix GF3
Kameror för alla
Panasonic var först ut i det här segmentet men konkurrenterna håller på att knappa in försprånget.
Olympus PEN E-P3
Enastående
Med kurerade barnsjukdomar, och blixtsnabb autofokus, är Olympus toppmodell nästan helt fulländad.
Panasonic Lumix G3
Kameror för alla
Panasonic var först ut i det här segmentet men konkurrenterna håller på att knappa in försprånget.
Olympus PEN E-PM1
Enkel och bra
PM1 är Olympus minsta och enklaste systemkamera. Trots det finns det inte mycket att klaga på.
Olympus PEN E-PL3
Mitt i prick
Olympus senaste generation PEN-kameror finns i tre olika versioner. Men alla har samma bildkvalitet.
Nikon J1
Junior-1
Nikon J1 är en enklare och billigare version av V1, men bildkvaliteten är lika fin.
Sammanfattning
Vilken passar just dig?
Skillnaderna i bildkvalitet är inte så stora som man kanske skulle kunna tro. Att välja en av de här tio handlar mest om att hitta den som uppfyller dina behov.
Olympus PEN E-PL3
Kompakt kvalitet
Argumenten för spegelreflexer blir allt färre när man håller en PEN E-PL3 i handen, den gör det mesta lika bra. Om inte bättre.