Panasonic Lumix G1 kom 2008 och var den första modellen i mFT-hybridformatet, där spegelhuset är borttaget för att kameran ska bli mindre och lättare men ändå ha utbytbar optik. Kameratypen, som är skapad av Olympus och Panasonic, har sedan dess fått många nya modeller och hybridkamerorna ser ut att växa i popularitet. Nya Lumix G2 ser precis ut som sin stamfader från 2008. De största skillnaderna finns under skalet, för på utsidan får man vara observant om man ska se förändringarna.
Om man inte råkar komma åt skärmen med fingret, vill säga. För då händer det saker och ting. Den 3 tum stora och vrid- och vändbara skärmen är nämligen en touch-skärm. Man kan alltså använda pekfingret för att ändra de viktigaste inställningarna i menysystemet. Det går fortfarande att använda knappar för att få tillgång till samma funktioner, men man kan alltså välja metod själv. Till exempel kan det vara praktiskt att av och till kunna välja fokuspunkt omedelbart, då pekar man bara på den punkt på skärmen som man vill ska ha fokus, så siktar autofokusen där.
Skärmen och sökaren är likadan som i G1 från 2008, detsamma gäller den 12,1 megapixlar stora bildsensorn med automatisk dammrensning. Den mest väsentliga förändringen är en ny bildprocessor samt möjligheten att spela in video i HD-format (720p), med ljud antingen från den inbyggda mikrofonen eller från en separat mikrofon som man fäster i blixtskon och kopplar in till en särskild mick-ingång.
Små förändringar
Zoomobjektivet som ingår i priset på 8 000 kronor är nytt: en G Vario-zoom (14–42 mm f3,5–5,6 – multiplicera med 2 så blir det 28–84 mm i 35-mm-format) som har infattning av plast i stället för metall och som saknar omkopplare för den optiska bildstabilisatorn. Som numera styrs från skärmmenyn. Två knappar har flyttat till ovansidan av kameran, en för start/stopp för video och en som direkt väljer intelligent motivprogram, vilket innebär att kameran själv väljer till exempel makro om motivet är väldigt nära, porträtt om den ser ett ansikte i motivet eller landskap om fokus befinner sig långt borta.
G2 är inte marknadens minsta hybrid. Den är inte mycket mindre än spegelreflexer som Pentax K-x och Canon EOS 550D heller. Panasonic har nämligen valt ge kameran både hus till den elektroniska sökaren och ett större handgrepp än den mindre Lumix GF1, som delar funktioner med G2 på många områden.
Det betyder att man kan filma HD-video i formaten AVCHD Lite eller Motion JPEG. Förstnämnda har en hårdare komprimering för att begränsa filstorleken, men i praktiken är det lite eller ingen väsentlig skillnad i kvalitet mellan de två filformaten, så länge man filmar i 1280 x 720p-upplösning.
Bild- och videokvalitet
Videokvaliteten är väldigt bra och har lite flimmer, så ingen lär sakna full-HD (1080). Det är dock inte många som kan redigera video i AVCHD Lite-formatet, eftersom det fortfarande bara har begränsat stöd i befintliga programvaror. Har man tillräckligt med lagringsplats kan det nog vara en fördel att lagra filmerna i Quick Time (Motion JPEG). Lumix G2 är en av få kameror som har autofokus när den filmar. Den är dessutom snabb, tyst och exakt, och ett föredömligt exempel på bra autofokus.
Ljudkvaliteten är klar och tydlig, men den inbyggda mikrofonen är väldigt känslig för vind, så skaffa därför en extern mikrofon med brusfilter om du inte lyckas dämpa vindbruset med kamerans tre inställningar för brusreducering.
Vilket leder oss till bildkvaliteten på stillbilder. Som är mycket hög, fast inget egentligt framsteg jämfört med G1 och GF1. Om man tittar på brus är utökningen från ISO 3200 till 6400 praktisk i vissa fall, fast inte nödvändigtvis någon fördel. Bruset håller sig undan upp till ISO 800, då dyker ytterst finkorniga störningar upp. Inte ens vid ISO 1600 är det någon som behöver klaga, men vid 3200 syns markerat kornbrus och färgbrus. Jämfört med Olympus E-PL1 har G2 lite kraftigare kornstörningar i bildfilerna, och dessutom är brusreduceringen hårdare. Vilket dämpar detaljeringen en smula på höga ISO-värden.
Färgåtergivningen är genomgående välmättad och har få färgstick eller avvikelser som beror på felaktig vitbalans. Men precis som i Lumix GF1 syns det små avvikelser om man jämför med de bästa i klassen. G2:s JPEG-filer har små färgavvikelser i rött och gult.
Det nya zoomobjektivet har en strålande skärpa. Dessutom finns ingen synlig förvrängning i JPEG-filerna eftersom kameran kompenserar för avvikelserna på egen hand. I råfilerna syns förvrängning men förlusten av skärpa och ljus i hörnen (vid 14 mm) är måttlig.
Teknik
Bildstorlek
4000 x 300 punkter
Sensorstorlek
17,3 x 13,9 mm
Bildformat
RAW, JPEG, M-JPEG, AVCHD Lite
Färgrymd
sRGB, Adobe RGB
Känslighet
ISO 100–6400
Seriefoto
3,2 bilder/s (7 RAW)
Video
720p, 30/s
Slutartider
60–1/4000 s
Största bländaröppning
F3,5–5,6
Bildstabilisator
Bara optisk
Minsta fokusavstånd
30 cm
Sökare
Elektronisk LCD (1,44 Mp)
Blixt
Inbyggd + TTL-blixtsko
Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed, HDMI
Batteri
Laddbart 1250 mAh, 380 bilder
Mått (B x H x D)
124 x 84 x 74 mm
Vikt
590 g (med optik)
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser