Urvalet av små kameror med mycket zoom har aldrig varit större. Och priserna har aldrig varit lägre. Därför tycker nog många att det är lockande att köpa en liten kamera som har lika mycket eller mer zoom än större modeller. Alla de sju testdeltagarna har 10x eller mer zoom, ändå är de inte större än de flesta kompaktkameror som bara har 3x eller 5x.
Fördelar
Man kan naturligtvis fråga sig hur det hänger ihop. Modern optik har gjort det möjligt att få plats med fler, tättpackade linselement vilket ger längre zoom utan att objektivet blir särskilt mycket större. En kamera som har så här mycket zoom kan sträcka sig från 35 till 300 mm brännvidd, vilket Panasonics kandidat kan. Eller rekordlånga 28–392 mm, som är fallet med Canons. Med så mycket zoom kan man antingen få med hela landskapet i bild, eller zooma in på ett föremål långt borta och få med mycket mer av upplevelserna på bilderna än man hade kunnat göra med bara 3x zoom.
HD-video
Det betyder att de här superzoomkamerorna är perfekta att ha i fickan när man är ute och reser eller firar semester. De tar lite plats, klarar det mesta och kan ta både stillbilder och filma i hög kvalitet. Alla sju testdeltagarna spelar nämligen in video i HD-kvalitet.
Nackdelar
Nackdelarna är inte lika uppenbara. Så stora förändringar i bildvinkeln, som så här mycket zoom innebär, gör de optiska utmaningarna större. Man tappar lite ljusgenomsläppning och ingen av kamerorna har särskilt hög ljusstyrka. Kamerorna får alltså kompensera för detta genom att höja ljuskänsligheten på sensorn som fångar in ljuset, och då kan olika problem uppstå.
Brus och förvrängning
För det första kan man få optisk förvrängning och förlust av skärpa i hörnen, för det andra kan den högre ljuskänsligheten – ISO-värden uppemot 3200 – orsaka brus. Då räcker det inte att kompensera med blixt, eftersom kompaktkamerornas små blixtar inte räcker särskilt långt. Det duger ju inte med en upplyst förgrund de två tre första meterna om resten av bilden är mörk.
Dessa svårigheter har tillverkarna försökt lösa på olika sätt: med speciella bildsensorer som är mer ljuskänsliga, genom att använda större bildcirkel på objektiven som ger mindre förvrängning och ljusförlust, eller genom att kompensera för problemen i bearbetningen av bilderna när de tas. Ett exempel på detta kan vara korrigering av linjeförvrängning, som till exempel gör att horisonten blir svagt böjd, eller dämpning av färgbrytningar, alltså den karaktäristiska blålila gloria som ofta syns runt kontrastrika detaljer.
Bra pris
Kamerorna i detta test kostar mellan 3 000 och 4 500 kronor. De delar många egenskaper, till exempel har de minst 10x zoom (12x för Panasonic och hela 14x för Canon), en liten inbyggd blixt, enkla kamerainställningar och framför allt kompakta mått och låg vikt. Samtliga filmar video i HD-kvalitet och kan zooma när de spelar in. Sony-kameran skiljer sig från de övriga genom att den är den enda som spelar in i full-HD-upplösning 1080p, medan de övriga stannar vid 720p.
GPS
Sonys och Panasonics kameror är de enda som har GPS-styrd geotaggning, så att man kan se var någonstans bilderna är tagna på skärmen. Men hur det står till med det allra viktigaste, alltså bildkvaliteten och skötseln, får du läsa vidare för att få reda på.
Vad vi testade
Kamerorna testades med högsta upplösning och kvalitet. De utsattes för samma motiv inomhus och utomhus. Färgbrytningar (kromatisk aberration) testades med samma motiv. Upplösningen mättes mot en färgplansch, färgmättnaden mot en färgkarta. Färgtemperaturen kontrollerades dessutom i blandljus inomhus. Kvaliteten på videoinspelning har också jämförts, både inomhus och utomhus.
Blixträckvidd och ljustäckning mättes också. Autofokusen testades i dagsljus och i ett mörklagt rum. Optiken granskades mot en testplansch för att avslöja förvrängningar och förlust av ljus och skärpa. Samtliga tekniska parametrar som påverkar bildkvaliteten undersöktes, tillsammans med intrycken av användningen och antalet funktioner. Alltihop betygsattes slutligen mot de rekommenderade riktpriserna.
Gemensamma funktioner
Minst 10x zoom
Vidvinkel och kraftig tele
Ansiktsigenkänning, autofokus och exponering
Röda ögon-reducering
Bildstabilisator som kompenserar för en ostadig hand
Laddbart batteri plus laddare
Motivprogram som är anpassade efter olika motiv
Smart programautomatik
Justerbar ljuskänslighet som ökar sensorns ljuskänslighet
Videofilmning i HD med ljud
HDMI-utgång
Sammanfattning
Hård konkurrens
Ingen av testets kameror är dålig men vissa är bättre än andra. Allt beror på hur mycket man är villig att betala och på hur viktigt man tycker det är med bildkvalitet.
I detta test har vi lagt störst vikt vid bildkvalitet och användarvänlighet, och allra viktigast har kvaliteten på stillbilder varit. Utrustning och prestanda som kreativ kontroll och bildhastighet har också betygsatts. Bildkvaliteten har dock vägt tyngst – och i slutändan har allt betygsatts i förhållande till priset.
De dyraste kamerorna visade sig vara lite bättre än de billigaste. Allra billigast är Nikon S8000 och Fujifilm F80EXR. Båda är bra och prisvärda. Fuji-kamerans EXR-läge halverar visserligen upplösningen men ger en bildkvalitet som nästan är lika bra som de allra bästa. Nikon-kameran är blixtsnabb och väldigt enkel att använda, och bildkvaliteten är mer än god nog för de allra flesta, men videokvaliteten håller inte måttet i det här sällskapet.
Olympus Mju 9010 är minst av alla, men det syns inte på bildkvaliteten, som är hög i de flesta fall. Men även här är videokvaliteten bristfällig om man jämför med de bästa. De små knapparna och i synnerhet zoomknappen är svåra att sköta, och precis som Fuji-kameran är bildhastigheten låg. Den är betydligt bättre i Ricoh CX3, men inte heller den har en bildkvalitet som kan mäta sig med de bästa. Optiska prestanda hade också kunnat vara högre.
För ett par hundralappar mer kan man få Canon PowerShot SX210 IS, som är ett bättre köp. Bildkvaliteten är mycket hög med både stillbilder och video, så man får mycket för pengarna. SX210 IS har dessutom längst zoom av alla. Med lite bättre optik och högre bildhastighet hade Canon-kameran tagit sig hela vägen till toppen.
Det skiljer så lite mellan de två bästa i testet att det gör detsamma vilken av dem man väljer. Hur man än gör så får man en bildkvalitet som tillhör toppklassen bland superzoomkameror. Panasonic Lumix TZ10 har en knivskarp optik och strålande bildkvalitet, samt GPS-taggning och en ljusstark skärm. Sony Cybershot HX5V har lika hög bildkvalitet men bättre videokvalitet och högre hastighet – och kostar ett par hundralappar mindre. Eftersom de båda har samma funktioner, inklusive GPS-taggning, är den ännu mindre men lika användarvänliga Sony-kameran vår testvinnare. Men segermarginalen är inte stor.
Sony Cybershot DSC-HX5V
Har allt
Om man tycker det är lika viktigt med video som stillbilder är Sony-kameran ett intressant alternativ.
Panasonic Lumix TZ10
Referensen
I tidigare tester har Panasonics kameror ofta skjutit skarpt, och den här gör ingen besviken.
Canon PowerShot SX210 IS
Mycket av allt
Canon-kameran har inte bara den bredaste skärmen, den har också rekordhöga 14x zoom och 14 megapixlar.
Ricoh CX3
Storebror
Strålande skärm och skötsel är några av Ricohs fördelar. Men bildkvaliteten måsta vara förstklassig om CX3 ska kunna hävda sig.
Olympus Mju 9010
Micro magic
Här är en av de minsta kamerorna som finns med 10x zoom. Men Olympus minsting är ändå inte tömd på funktioner.
Nikon Coolpix S8000
Blixtsnabb och läcker
För enkelhets skull, kunde Nikon sagt om S8000. Inget skulle passa bättre – men det är inte hela sanningen.
Fujifilm FinePix F80EXR
Antingen eller
Den här kameran är faktiskt bäst när man halverar antalet pixlar, då tillhör den verkligen toppklassen.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser