Ett år efter vårt första test av Sony-kameran kan vi konstatera att få andra har lyckats bygga någon bättre systemkamera sedan dess. Den gången testade vi a6000 med dyr 16–70 mm-optik, nu gör vi det med en mycket billigare 16–50 mm. Men precis som förra gången utmärker sig a6000 med ytterst hög upplösning, blixtsnabb autofokus och fin användarvänlighet.
Bildhastigheten är bra, 11 bilder i sekunden. I kombination med bra fokusspårning får man en mycket kompetent actionkamera. a6000 är en av få i den här klassen som har inbyggd elektronisk sökare, fast den saknar pekskärm. Den är dock en av de bästa att använda. Ett stort, gummerat grepp och en korrekt placerad inställningsratt ger ett säkert tag om kameran och gör att inställningar går fort. 24 megapixlar och 179 pigga fokuspunkter ger en oerhört hög detaljskärpa.
Bildkvalitet
Det betyder skärpa och upplösning som få andra spegellösa kameror matchar. a6000 utmanar Sonys egna fullformatmodeller som a7 II med 27 Mp, men även Samsung NX500 och Nikon D7200 med 28 respektive 24 Mp. Lagrar man råfiler och JPEG-filer samtidigt så märker man snabbt att processorn kompenserar för vinjetteringen och förvrängningen i 16–50 mm-zoomen. Sonys Bionz X-bildprocessor gör ett bra jobb med JPEG-bearbetningen och rättar inte bara till förvrängningen och ljusförlusten i hörnen. Den ser också till att färgåtergivningen är mycket jämn och välmättad upp till ISO 1600. Bilddynamiken är fullt i klass med Samsung NX500:s som är det närmaste man kommer i teknisk bildkvalitet hos små systemkameror i den här prisklassen.
Passar bäst till
Sony a6000 är bättre att använda än Samsung NX500 tack vare god ergonomi och inbyggd sökare. Enda irritationsmomentet är bristen på pekskärm. I övrigt är funktionsnivån, den höga bildhastigheten, fokusprecisionen och användarvänligheten felfri. Tack vare en bildkvalitet i samma klass som de bästa är Sony a6000 en kamerafullträff.
Också i detta test:
Nikon 1 J5
Blixtsnabb och kompakt
Nikon krossar de övriga med blixtsnabb fokus och hastighet, men är inte helt felfri.
Samsung NX500
Ulv i fårakläder
Samsung-kameran har en bildkvalitet av proffsklass och filmar 4K-video.
Canon EOS M3
Canon för massorna
Äntligen har Canon en uppdaterad spegellös systemkamera som vi skulle kunna tänka oss.
Panasonic Lumix GF7
Enkel nybörjarkamera
Panasonic har lyckats göra det enkelt att ta bra bilder, men GF7 har sina begränsningar.
Fujifilm XA-2
Prisvärd inträdesbiljett
För nybörjaren är kameran från Fujifilm ett bra val, så länge man känner till dess begränsningar.
Olympus OM-D E-M10
Den bästa allround-kameran
M10 är ett av de bästa alternativen, oavsett om man är nybörjare eller erfaren fotograf.