Panasonic har satsat på att göra lilla GF7 så enkel som möjligt att ta bra bilder med. Det har de lyckats med. En skarp och vridbar pekskärm fungerar som både styrplatta och selfie-skärm. Nästan alla funktioner kan ändras med ett finger på skärmen och fotografen kan själv välja vilka funktioner som ska visas först på skärmen så att det går fort att komma åt de vanligaste inställningarna.
En programmerbar funktionsknapp finns på ovansidan av kameran också. Där sitter även iA-knappen (”intelligent Auto”) som de flesta kommer att använda. Den listar själv ut vilka motiv som ska ha porträtt-, makro- eller sportinställningar – bland annat – och fungerar så bra att ytterst få kommer att behöva göra några inställningar alls på kameran. Vill man göra det ändå så kan man välja upp till 5,8 bilder i sekunden, filtereffekter, fokusområde och mycket annat.
Bildkvalitet
Panasonic-kameran är inte den snabbaste på seriefoto, men man slipper vänta på att den ska lagra bilden innan nästa kan tas. Den omedelbara reaktionen mellan bilderna gör GF7 är väldigt användbar, bland annat eftersom autofokusen också är snabb. Det innebär inte att GF7 är någon actionkamera direkt, men du går sällan miste om en ögonblicksbild med den.
Då är det ju bra att veta att bildkvaliteten är hög också. Mycket hög, faktiskt. Det medföljande, utfällbara zoomobjektivet har visserligen lite mer förvrängning – och är inte fullt lika korrekt som Olympus zoom – men det förstör inte kvaliteten i någon större utsträckning. Färgåtergivningen är lite mattare än hos de bästa i testet och bilddynamiken når inte ända upp till täten. Men bilderna är brusfria upp till ISO 3200 och har ett mycket tillfredsställande, nästan neutralt uttryck.
Passar bäst till
För nybörjaren är Panasonic Lumix GF7 ett bra val. Den är enkel att använda, även utan förkunskaper eftersom kameran tänker bättre i de flesta fall. När man blir varm i kläderna kan man överstyra funktionerna och utforska sin kreativitet. Precis som med de avancerade systemkamerorna. GF7 är tillräckligt liten för att man ska orka ha den med sig och ingen blir besviken över bildkvaliteten.
Också i detta test:
Nikon 1 J5
Blixtsnabb och kompakt
Nikon krossar de övriga med blixtsnabb fokus och hastighet, men är inte helt felfri.
Samsung NX500
Ulv i fårakläder
Samsung-kameran har en bildkvalitet av proffsklass och filmar 4K-video.
Canon EOS M3
Canon för massorna
Äntligen har Canon en uppdaterad spegellös systemkamera som vi skulle kunna tänka oss.
Fujifilm XA-2
Prisvärd inträdesbiljett
För nybörjaren är kameran från Fujifilm ett bra val, så länge man känner till dess begränsningar.
Olympus OM-D E-M10
Den bästa allround-kameran
M10 är ett av de bästa alternativen, oavsett om man är nybörjare eller erfaren fotograf.
Sony a6000
Bäst på det mesta
Sony-kameran skiljer sig från mängden genom att vara mer välgjord än de flesta systemkameror.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser