Om storleken spelar roll är Nikons J5 ett tilltalande alternativ. Testets minsta kamera är så liten att den går ner i fickan och inte större än många kompaktkameror. Ändå har den utbytbar optik och många av inställningarna man hittar i spegelreflexer. Här får man 4K-video också, fast bara med 15 bildrutor i sekunden.
Nikon har använt sig av en ny 21 Mp-sensor i det kompakta 1-tumsformatet vilket gör det möjligt att bygga kameran så liten. Trots det lilla formatet ligger J5 väl i handen, fast knapparna är små och i låg grad programmerbara. Det finns ingen sökare, och går inte att sätta på någon extern, men däremot en utmärkt pekskärm som vinklas 180 grader för selfies, plus en rad roliga bildeffekter. Till exempel Nikons rörelsebild och automatiskt val av bästa bilden i en bildserie.
Bildkvalitet
Med en bildhastighet på 20 bilder/s – med autofokus mellan varje bild (60/s med autofokus på bara första bilden) – krossar den lilla Nikon-kameran sina konkurrenter. Det gör den däremot inte med bildkvaliteten. Trots hög upplösning når den inte hela vägen upp till testets bästa när det gäller detaljskärpa. 10–30 mm-zoomen som ingår är inte skarpast i klassen, men tillsammans med J5 är den definitivt snabbast. Autofokuseringen går blixtsnabbt och man får ha riktig otur om bilderna inte blir skarpa.
Färgåtergivningen är jämnt bra under alla ljusförhållanden, med mycket bättre bilddynamik än i äldre Nikon 1-modeller. Men bruset i kamerans bildfiler ligger lite efter de bästa i testet. Här kan du räkna med att se en antydan till kornbrus redan vid ISO 800, och gott om det från ISO 1600. Det är ungefär vad man kan förvänta sig av en så liten bildsensor, men gör att Nikon J5 hamnar en bit bakom täten i klassen.
Passar bäst till
Tråkigt nog är blixtsnabba J5 trög på att lagra enskilda bilder. Det tar tre sekunder innan den är klar för nästa. Kamerans 4K-video ger mycket högre upplösning än vanlig 1080p, men också mycket hackigare filmer på grund av låg bildtakt på 15 bildrutor/s. Allra bäst passar Nikon-kameran för dem som är ute efter en så liten systemkamera som möjligt som kan hänga med på lite action. Mindre och snabbare kan det inte bli.
Också i detta test:
Samsung NX500
Ulv i fårakläder
Samsung-kameran har en bildkvalitet av proffsklass och filmar 4K-video.
Canon EOS M3
Canon för massorna
Äntligen har Canon en uppdaterad spegellös systemkamera som vi skulle kunna tänka oss.
Panasonic Lumix GF7
Enkel nybörjarkamera
Panasonic har lyckats göra det enkelt att ta bra bilder, men GF7 har sina begränsningar.
Fujifilm XA-2
Prisvärd inträdesbiljett
För nybörjaren är kameran från Fujifilm ett bra val, så länge man känner till dess begränsningar.
Olympus OM-D E-M10
Den bästa allround-kameran
M10 är ett av de bästa alternativen, oavsett om man är nybörjare eller erfaren fotograf.
Sony a6000
Bäst på det mesta
Sony-kameran skiljer sig från mängden genom att vara mer välgjord än de flesta systemkameror.