Att mixa en videokamera med en stillbildskamera har alltid varit riskabelt. Det kan sluta med en kamera som är medelmåttig med både stillbilder och video, åtminstone om utgångspunkten är en systemkamera som tar stillbilder.
Ändå insisterar de flesta kameratillverkarna med att klämma in avancerad videofunktionalitet i systemkameror. Canon var först med EOS 5D Mark II, Panasonic följde efter med Lumix GH1 och sedan var ett nytt användningsområde för systemkamerorna fött.
I dag finns det inga tillverkare med självkänsla som inte har åtminstone 4K-video i sina kameror, hur hjälplöst integrerat det än är i kameran.
För att över huvud taget kunna utnyttja videofunktionen till max i en systemkamera så behöver man en mängd tillbehör. Mikrofoner, eftermonterade handgrepp, en extra skärm, kablar och tillräckligt med ström. Helst i form av ett batterigrepp med extra batterier.
I andra änden av marknaden har vi hittills var förskonade från den värsta hybridiseringen av kompaktkameror. Där har i princip GoPro betraktats som standarden, trots att den också har stora begränsningar som videokamera.
Sony har försökt med RX0, ett slags ”GoPro-klon”, och naturligtvis har den och alla andra kompaktkameror i dag 4K-video. Även Sonys fenomenala RX100-serie, som fick 4K i RX100IV-modellen redan för fem år sedan.
Men att kalla RX100IV och senare generationer för videokameror är något vi aldrig skulle komma på tanken att göra. Den må vara marknadens kanske bästa fickkamera, men det gäller först och främst stillbilder.
Detta hindrar dock inte fotografer från att använda både RX100-varianterna och andra som videokameror. Det kryllar nämligen av videofilmer som är tagna med både system- och kompaktkameror på sociala medier. Det är lätt att förstå varför. Kvaliteten är mycket bättre än med de flesta mobiler, kamerorna passar bättre som videokameror eftersom de enkelt kan utrustas med mikrofoner, stativ och linser som passar för uppgiften. Men det finns ett litet aber …
De är inte först och främst videokameror.
Det här har Sony försökt göra någonting åt med ZV-1, som är baserad på RX100V. Kameran har samma 1-tums bakgrundsbelysta CMOS-bildsensor, samma ljusstarka 24–70 mm-zoom, 24 bilder/s i hastighet samt filmar 4K-video. Sökaren är bortplockad på ZV-1, i stället har den en 3-huvuds mikrofon på toppen, plus en pekskärm som kan vridas 176 grader och snurras 270 grader.
Tekniska fakta
- 20,1 Mp 1-tums Exmor RS CMOS-bildsensor
- BIONZ X-bildprocessor
- 24–70 mm f1,8–2,8 zoom
- 315-punkts hybridfokussystem
- Upp till 24 bilder/s
- 4K, 30p/24p XAVC S, AVCHD-video
- Ögon- och ansiktsbaserad fokus
- Bokeh-knapp
- Tre mikrofoner
- Mikrofoningång
- 294 gram
Unika funktioner
Sony-kamerans funktionalitet är uppenbarligen mer inriktad på video än stillbilder. Den har en vanlig utlösarknapp för stillbilder och en stor start/stopp-knapp för video. Bredvid mikrofonerna på toppen sitter en multikontakt. Som kan användas till en blixt, videolampa eller extern mikrofon.
Baksidan liknar senare generationer av RX100, med en inställningsratt, funktionsknapp och så vidare. Där sitter även den vridbara pekskärmen. På framsidan har kameran något vi saknade i RX100-serien: ett litet utstickande, gummerat grepp som ger ett säkrare tag.
Det finns ingen programmerbar funktionsring runt objektivet. Den röda inspelningslampan har flyttats till framsidan, så att vloggarna ser att inspelningen pågår när de filmar sig själva.
ZV-1 har ett par funktioner som riktar sig specifikt till vloggare och influencers som filmar sig själva. Den ena är sminkfunktionen som kan ställas in på låg, medelhög och hög och som tar bort rynkor och slätar ut huden, utan att ögonen eller håret tappar skärpa. Den kan också stängas av helt. Den andra är en digital bokeh-effekt som aktiveras med en knapp ovanpå kameran. Det fungerar faktiskt riktigt bra när den gör bakgrunden suddig digitalt.
Eftersom influencers ofta tar bilder av produkter har Sony tänkt att de behöver en speciell funktion för just detta. Den hittar man i menyn som aktiveras med Fn-knappen, som för övrigt även kan ha olika inställningar för stillbilder och video. Det enda funktionen gör är att hjälpa influencern att få kameran att fokusera tillräckligt snabbt mellan sig själv och närmaste föremål/produkt framför kameran.
Videofunktioner
Sonys kameror har länge haft en grym autofokus – real time tracking (RTT) – som både fokuserar snabbare och är bättre på att följa rörliga motiv än vi är vana vid i andra kameror.
Så är det här också. Man väljer RTT genom att trycka på personen eller föremålet som man vill fokusera på på skärmen. Kameran fokuserar på nolltid och fokusspårningen sitter som klistrad på motivet. Fotografen kan också välja fokushastighet i tre steg, plus extra snabb fokusspårning. Ansikts- och ögonfokus är extremt precis och fungerar även med video.
Bildstabilisatorn fungerar inte lika bra. När man går från panorering till långsam gång under inspelning så lyckas inte stabilisatorn dämpa skakningarna tillräckligt bra för att stabilisera videon.
Den inbyggda mikrofonen fungerar oerhört bra, men vindskyddet som ingår har bara begränsad effekt och fungerar bäst så länge det inte blåser mer än en svag bris.
Videokvalitet
Sony hävdar att de har jobbat med att få ännu bättre återgivning av hudtoner, kameran har ansiktsprioriterad exponeringsautomatik som ska se till att ansikten alltid ser bra ut på foton och i video. Det är bara ett exponeringstrick, men fungerar faktiskt fint och jag tror nog att influencers uppskattar just det här.
ZV-1 har fått fler av egenskaperna som Sony har i sina dyrare systemkameror, bland annat Sony a9 II. Man kan filma i 4K med 50/25p och video översamplas med en faktor 1,7x, vilket ger 8 Mp-upplösning i 4K med 14 Mp-videoström. Den stöder också S-Gamut.Cine/S-Log3-profiler för gradering av inspelningar under efterbehandlingen, samt hybrid log gamma som ger bättre dynamikomfång.
En fiffig detalj är möjligheten att filma vertikalt, som sedan kan överföras direkt till mobilen via Bluetooth eller Wi-Fi och där redigeras i Sonys Imaging Edge- och Movie Edit-app.
Mer erfarna användare kan koppla in en extern inspelare via HDMI-utgången och fortfarande använda kamerans egen bildskärm under inspelningen. Man kan också plocka ut stillbilder ur 4K-feeden och kameran har både slow motion i upp till 40x och intervallinspelning för dig som vill göra time lapse-videor.
Sony-kameran använder välvbekant teknik, både bildsensor och processor kommer från RX100V och RX100VII. Detta innebär att kameran kan göra bildserier med en hastighet av 24 bilder/s, upp till 172 jpeg-bilder, med medium (fin) komprimering. Det är snabbare än många systemkameror.
Somliga kanske saknar 24–200 mm-zoomen som Sony har i RX1000VII, men den är inte lika skarp som 24–70 mm-zoomen Sony använder här. Stillbilderna är alltså knivskarpa, med bra kontrastomfång och måttligt bildbrus. Åtminstone upp till ISO 3200 och 6400.
Videokvaliteten tillhör inte oväntat toppklassen för kompaktkameror. Det finns lite, men inte irriterande mycket, rolling shutter-effekt och knappt synliga färgartefakter i inspelningarna.
Slutsats
Sony ZV-1 är inte kameran för dig som tänker bli en bättre porträtt-, landskaps- eller sportfotograf. Det är inte ens kameran för dig med reslust eller småbarn som ska förevigas i tid och otid. Kanske är det kameran för vloggare och influencers, som med ZV-1 får allt de behöver i en kamera som inte är mycket större än en ask halstabletter. Däri ligger också några av dess begränsningar. Knapparna är små, batteritiden är milt sagt dålig och bildstabilisering gör Olympus mycket bättre. För många fotografer är RX100V ett bättre val bland kompaktkameror. Men vi måste medge att Sony har lyckats utmärkt med att göra en videokamera av RX100-serien som inte är lika halvhjärtad som vi befarade.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser